Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο Δ. Καπούνης στο «Στούντιο με θέα» για τον «βραχνά» των κτηνοτρόφων

Καλεσμένος στο «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1 βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.
Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Δ. Καπούνης στον «αέρα» της εκπομπής ήταν η (σημαντική, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) αύξηση που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στην τιμή του γάλακτος αλλά και στο, αλληλένδετο με αυτήν, ζήτημα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους παραγωγής.
«Αυτήν τη στιγμή, ο βραχνάς των κτηνοτρόφων είναι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, στο πετρέλαιο, στην ενέργεια, στα λιπάσματα, στα αναλώσιμα. Υπάρχει, ακόμη και η αύξηση στο γάλα: αν ο παραγωγός πέρυσι πληρωνόταν το γάλα 42 λεπτά, σήμερα το πληρώνεται 60. Όλα αυτά είναι κόστη που μεταφέρονται στον καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης.
Επίσης, επεσήμανε, για μία ακόμη φορά, πως «από το εξωτερικό θα έλθει στην Ελλάδα συμπύκνωμα, που πιέζεται από το κόστος ενέργειας και θα υπάρχει έτσι στην αγορά φθηνό προϊόν. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αυτό θα κάνουν», κάτι που σημαίνει πως ο κτηνοτρόφος θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο.
Τέλος, ο Δ. Καπούνης στάθηκε ιδιαίτερα και στο σοβαρό ζήτημα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου στο νησί μας, λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στα κόστη. Είπε, συγκεκριμένα: «Θα τελειώσει ο κτηνοτρόφος. Σφάζονται πολλά ζώα. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην Ε.Α.Σ. Νάξου, από 7,500 βοοειδή που είχαμε τώρα υπάρχουν 5 με 5.200, ενώ τα 135 χιλ. αμνοερίφια έχουν μειωθεί σε 86 χιλ. Ως Ένωση, δίνουμε μεγαλύτερη τιμή στο γάλα για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να αντέξουν».

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ