Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Οι εξαγωγές ελαιολάδου εκτινάσσονται εν μέσω ανόδου των παγκόσμιων τιμών

Η εξαγωγική αξία του ελληνικού ελαιολάδου έχει διπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, αφού η απότομη πτώση της σοδειάς ελιάς σε όλη τη Μεσόγειο εκτόξευσε τις τιμές του λαδιού στα ύψη παγκοσμίως και υποδηλώνει αναταραχή στον κλάδο.

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, είχαν ως αποτέλεσμα μια δραματικά φτωχή συγκομιδή το 2022 παγκοσμίως. Η Ισπανία, η οποία παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ελιών, επλήγη ιδιαίτερα, με τις αποδόσεις να είναι μειωμένες κατά περισσότερο από 50%. Συνολικά, η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε κατά 40% την καλλιεργητική περίοδο 2022-23.

Η Ελλάδα αντιστάθμισε την τάση με καλή συγκομιδή και βρίσκεται σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί φέτος το αυξημένο μερίδιο της στη διεθνή αγορά. Τα τελευταία χρόνια, το επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο έχει διευρύνει το αποτύπωμά του, ειδικά στην Ευρώπη, φτάνοντας σε μερίδιο αγοράς 14% στη Γερμανία και 12% στην Πολωνία, σύμφωνα με το SYTEK, μια ένωση καλλιεργητών Κρήτης.

Το οκτάμηνο έως τον Αύγουστο, η Ελλάδα εξήγαγε λάδια και λίπη αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ –κυρίως ελαιόλαδο– σημειώνοντας αύξηση 107% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μόνο τον Αύγουστο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20% σε αξία στα 60,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων.

Αλλά υπάρχει ακόμα χώρος για να αναπτυχθεί επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο. Ως ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, η Ελλάδα παρέχει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου. Και, όμως, η χώρα διεκδικεί μόνο το 2-3% της αγοράς επώνυμου ελαιολάδου διεθνώς, με μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής να εξάγεται χύμα.

Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι εξαγωγές επώνυμου ελληνικού λαδιού θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Πηγή:enterprisegreece.gov.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ