Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Οι αγρότες έβγαλαν τρακτέρ στον Παλαμά Καρδίτσας

Νωρίς το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη (20/1) άρχισαν να βγάζουν τα τρακτέρ οι αγρότες στην κεντρική πλατεία του Παλαμά.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και σε άλλες περιοχές του Καρδιτσιωτικου κάμπου ο νέος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων που είχε προκηρύξει προ λίγων ημερών η ΕΟΑΣΚ.

Αιχμή του δόρατος των αγροτικών διεκδικήσεων είναι η αποζημίωση των καταστροφών του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανού” στο 100% της χαμένης παραγωγής και η ολική κάλυψη των φετινών μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα αγροτικά εισοδήματα.

Οι αγρότες έχουν τις παρακάτω βασικές διεκδικήσεις:

  • Καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφή πάγιου κεφαλαίου και αγροτικών γαιών όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά σε όλους τους παραγωγούς διότι από αυτόν τον διαχωρισμό πλήττονται μόνο οι μικροκαλλιεργητές συνταξιούχοι η επαγγελματίες.
  • Επίσπευση όλων των διαδικασιών για κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Καρδίτσας για να μην εμφανιστούν ξανά τα νέα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, επειδή δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα αναχώματα στους ποταμούς Καλέντζη και Ενιπέα στην τελευταία κακοκαιρία πλημμύρισαν περίπου 8000 στρέμματα στην περιοχή μεταξύ Μακρυχωρίου και Ψαθοχώρας, αλλά και στα Ορφανά.
  • Άμεση έναρξη όλων των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων που καταστράφηκαν στο Νομό. «Φτάσαμε στον Γενάρη και ακόμη δεν έχουμε κάποια εξέλιξη στον τομέα αυτόν. Τι θα γίνει με τη νέα καλλιεργητική περίοδο δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε ο κ. Τζέλλας!
  • Γρήγορη ολοκλήρωση όλων των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο για επίλυση του τεράστιου προβλήματος του υδατικού ελλείμματος και κατασκευή των Φραγμάτων Μουζακίου, Συκιάς και Σκοπιάς στα Φάρσαλα.
  • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα και «σπάσιμο» των καρτέλ δεδομένου ότι σε βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι και λόγω πανδημίας και «Ιανού» ήταν εξευτελιστικές.
  • Δραστική μείωση του σημερινού πολύ υψηλού κόστους της παραγωγής των τιμών μέσων και εφοδίων και θέσπιση μέτρων στήριξης των αγροτών όπως το αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και το μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Τζέλλας τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2021 που ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, οπότε και του χρόνου οι δυσκολίες παραμένουν ίδιες.
  • Άμεση διακοπή των αγροτοδικείων που συνεχίζονται. Όπως είπε ο κ. Τζέλλας, μέσα στο Γενάρη θα γίνουν δυο δικαστήρια, ενώ τον Μάρτιο θα εκδικαστεί υπόθεση στο Εφετείο Λάρισας όπου κατηγορούμενος είναι και ο εκλιπών γνωστός Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών που ζητούν άμεση λήψη μέτρων προστασίας (ολιγομελή τμήματα, νέες προσλήψεις κ.α) από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και των υγειονομικών που διεκδικούν άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό, γιατρούς νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Πηγή: karditsalive.net- Καραγιάννης Φώτης

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ