Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Μετά τις 2/12 ξανά στις 10/12 κινητοποιήσεις αγροτών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αγροτών αναφέρεται:

Χαιρετίζουμε τους αγρότες της Αγιάς που μαζί με τους αγρότες του Πηλίου συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου παρά τις δυσκολίες και τον φόβο που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

            Εκτιμάμε ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες μας και στο τέλος τα δίκαια αιτήματα μας θα ικανοποιηθούν. Αυτή η πίεση που ασκήσαμε, στην μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αγιά και με την παρουσία μας στο Υπουργείο χθες, διαφάνηκε στην συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία μας με τον Υφυπουργό κ. Στύλιο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

            Ήδη το πρώτο βήμα έγινε και η συνδεδεμένη στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα όπως διεκδικούμε, θα παραμείνει για το 2022 και υποσχέθηκαν ότι θα παραμείνει καθόλη την διάρκεια της νέας ΚΑΠ ως το 2027.

            Όμως επειδή έχουμε πικρή εμπειρία από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ζητήσαμε το Υπουργείο να δεσμευτεί δημόσια με ανακοίνωση που θα έβγαζε μετά την συνάντηση μας, κάτι το οποίο αρνήθηκαν προσφεύγοντας σε υπεκφυγές. Ότι πρέπει να το συζητήσουν και με τα άλλα κόμματα στην Βουλή ή δεν ξέρουν αν θα το εγκρίνει η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για τις ενισχύσεις.

            Αυτές είναι αστείες και φτηνές δικαιολογίες. Η κυβέρνηση θα φέρει φάκελο στην βουλή με την πρόταση της για την νέα ΚΑΠ, επιμένουμε και δεν κάνουμε βήμα πίσω στον φάκελο να συμπεριλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα παραμείνουν ως έχουν σε όλα τα προϊόντα. Είναι αποκλειστικά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να φέρει και να διεκδικήσει αυτή την πρόταση και στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Θέλουμε δέσμευση εδώ και τώρα!

            Για το θέμα της κορωνοενίσχυσης σε προϊόντα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, μας είπαν ότι αυτοί εκτιμάνε ότι τα μήλα δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν και μας κάλεσαν να καταθέσουμε φάκελο για ποιους λόγους ζητάμε κάτι τέτοιο.

            Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα ο σκοπός μας είναι να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε λύσεις προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων. Το υπουργείο έχει δομές, οργανισμούς, υπαλλήλους, το ίδιο στις Περιφέρειες και δουλειά τους είναι να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, να παρακολουθούν το κόστος παραγωγής, τις τιμές πώλησης, αν ένα προϊόν αντιμετωπίζει πρόβλημα κλπ.

Δεν είναι δουλειά του αγροτικού κινήματος να ετοιμάζει φακέλους για να κάνει την δουλειά του Υπουργείου.

Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να καταθέσουμε τον φάκελο άμεσα και για να καταπέσει ως φύλλο συκής και η τελευταία αστεία δικαιολογία γιατί δεν ενισχύουν τα μήλα.

            Για τα άλλα αιτήματα που θέσαμε δεν πήραμε καμιά απάντηση και ουσιαστικά δεν έγινε διάλογος.

  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ και άμεση καταβολή του συνόλου της αποζημίωσης για τον παγετό της 9ης Απριλίου.
  • Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής στην ενέργεια, το πετρέλαιο, τα μέσα και εφόδια, τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα βιώσιμο μεροκάματο στους παραγωγούς.

Εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και μαζικότητα την κινητοποίηση μας για τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουμε και διεκδικούμε. Αυτή είναι η απάντηση μας στην κυβέρνηση.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία από την Αγιά που θα οδηγηθεί στην Λάρισα και θα καταλήξει στην Πλατεία Νομαρχίας, σε συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια.

Ζητάμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, και δημόσια δέσμευση-ανακοίνωση ότι η Περιφέρεια στηρίζει το δίκαιο αίτημα μας.

Το ίδιο και δημόσια να γίνει από όσους βουλευτές του Νομού Λάρισας δεν το έχουν πράξει ακόμη για να μάθουμε τι στάση κρατάει ο καθένας και καθεμιά απέναντι σε ένα αίτημα επιβίωσης για μια ολόκληρη επαρχία.

Τα ψέματα τελείωσαν! Είτε μαζί μας – είτε εναντίον μας!

Παλεύουμε για την επιβίωση μας σε συνθήκες πανδημίας, τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής και ζωής και έρχεται η κυβέρνηση και αρπάζει από τις τσέπες μας χιλιάδες ευρώ με μια διάτρητη από κάθε άποψη απόφαση.

Όλοι κόπτονται υποτίθεται για τον πρωτογενή τομέα, τον χαρακτηρίζουν ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και βλέπουμε δεκάδες δις ευρώ να πάνε για στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και να πετάνε κάτι ψίχουλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους που αφού δεν φτάνουν για όλους, προσπαθούν να μας χωρίσουν με το διαίρει και βασίλευε.

Χύνουν τόνους κροκοδείλια δάκρυα για την ερήμωση της υπαίθρου, για το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και την ίδια ώρα κλέβουν από την τσέπη μας χρήματα από προϊόντα που καλλιεργούνται σε ορεινές και μειονεκτικές κατά κύριο λόγο περιοχές.

Όταν το υπουργείο και οι διάφοροι καλοπληρωμένοι μελετητές κάνουν αυτές τις προτάσεις, μας αντιμετωπίζουν ως νούμερα και χρήματα-κόστος αλλά είμαστε άνθρωποι.

Άνθρωποι που δουλεύουμε, παλεύουμε για την επιβίωση μας, για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Η υπομονή μας έχει και όρια!

ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.

Έχουμε δίκιο – δεν υποχωρούμε – θα νικήσουμε!

ΕΟΑΣΝΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΑΣ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ