- Τόσο από θέμα αποδόσεων όσο και ως προς το κομμάτι των τιμών, χαρακτηρίζουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής
Ως μια μέτρια χρονιά, τόσο από θέμα αποδόσεων όσο και ως προς το κομμάτι των τιμών, χαρακτηρίζουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι βαμβακοπαραγωγοί στη Θράκη. Η διαδικασία συγκομιδής του «λευκού χρυσού», όπως αποκαλείται το βαμβάκι, προχωράει ομαλά και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, κάτι που προστίθεται στα θετικά της φετινής παραγωγής, ωστόσο η ζυγαριά γέρνει αισθητά προς το κύμα ανατιμήσεων και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, που έχει οδηγήσει σε οικονομική στενότητα τους παραγωγούς και έλλειψη ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφεται και μια σημαντική υποχώρηση των τιμών, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις και αισιοδοξίες πως το βαμβάκι φέτος θα έπιανε το 1 ευρώ. Στη Θράκη, ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με βαμβάκι καταγράφει πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, με πλέον χαρακτηριστική την εικόνα από την Κομοτηνή όπου τα σχεδόν 330.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν το 2020 έχουν συρρικνωθεί κατά 40.000 στρέμματα μέσα σε μία διετία. Οι βαμβακοπαραγωγοί μάλιστα εκτιμούν πως η συρρίκνωση αυτή θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντας το βαμβάκι ως μια ιδιαίτερα απαιτητική – και αρκετές φορές ασύμφορη – καλλιέργεια.
Μέτριες αποδόσεις
Κληθείς να σχολιάσει τη φετινή πορεία του βαμβακιού στην περιοχή, ο Νίκος Μποτρότσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής «Σπάρτακος» τονίζει πως οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 250 με 500 κιλά ανά στρέμμα. «Ως προς το θέμα των αποδόσεων τα πράγματα είναι από μέτρια έως καλά. Έχουμε ένα εύρος αποδόσεων από 250 έως 500 κιλά, με τους περισσότερους παραγωγούς να βρίσκονται στα 350-400 κιλά. Οι αποδόσεις αυτές είναι λίγο πάνω από το γενικό μέσο όρο που έχουμε τα τελευταία χρόνια, οπότε σίγουρα είναι καλές» εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, με το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό να αποτελούν τον μεγάλο βραχνά για τους βαμβακοπαραγωγούς.
«Επειδή ακουγόταν πως η τιμή θα ήταν κοντά στο 1 ευρώ οι παραγωγοί δεν έκαναν περικοπές και προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο στην καλλιέργεια. Έτσι τα έξοδα έγιναν όλα στο 100%, η τιμή αυτή ωστόσο πλέον έχει χαθεί, και λίγο, λίγο βλέπουμε ότι πέφτει. Τώρα είναι λίγο πάνω από τα 70 λεπτά, ανάλογα τις συμφωνίες που κάνει ο παραγωγός φτάνει και στα 75 λεπτά» προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως «είναι ίσα, ίσα τα πράγματα, δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι με αυτή την τιμή είναι μια καλή καλλιέργεια, αν συνεχίσουν αυτές οι τιμές οι συνάδελφοι θα στραφούν στο σιτάρι που έχει και λιγότερα έξοδα».
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Μποτρότσο ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής είναι και το ότι υστερούν στο κομμάτι της οργάνωσης, κάτι που θα τους βοηθούσε να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες για τις καλλιέργειές τους. «Σε επίπεδο οργάνωσης παραγωγών πιστεύω ότι σαν περιοχή υπολειπόμαστε. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο και αυτός άλλωστε είναι ο στόχος του Συλλόγου, να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας και να πετύχουμε καλύτερες τιμές τόσο για τα προϊόντα που πουλάμε όσο και για τα προϊόντα που αγοράζουμε» προσθέτει ο ίδιος.
Στα ύψη το κόστος παραγωγής
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, στέκεται επικριτικά απέναντι στο υψηλό κόστος παραγωγής που καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, όπως και ευρύτερα όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. «Οι αποδόσεις είναι μέτριες και κυμαίνονται στην περιοχή από 250 έως 350 κιλά ανά στρέμμα. Δεν είναι καλή η παραγωγή, θα λέγαμε πως ήταν μέτρια. Βέβαια βοήθησε ο καιρός στη συγκομιδή και αυτό προστίθεται στα θετικά» αναφέρει ο ίδιος, εξηγώντας ωστόσο πως «η τιμή ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί πληρώνονται τώρα κοντά στα 70 λεπτά οι βαμβακοπαραγωγοί και ευελπιστούν ότι θα πάρουν και άλλα χρήματα, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε».
Ο ίδιος τονίζει εμφατικά πως «το κόστος παραγωγής την ίδια στιγμή έχει εκτοξευτεί και αναφέρομαι σε όλες τις βασικές πρώτες ύλες όπως τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα. Δεν μπορεί να αυξάνονται όλα και οι τιμές που πουλάμε να είναι ίδιες ή να μην ανταποκρίνονται σε αυτές τις αυξήσεις. Δεν θέλουμε οι αγρότες να βγάλουμε μεγάλο κέρδος, δεν είμαστε καιροσκόποι, θέλουμε να βγάλουμε ένα εισόδημα για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας».
Την ίδια στιγμή τα βαμβακοχώραφα και στην Ξάνθη μειώνονται αισθητά χρόνο με τον χρόνο με τον κ. Δαλάτση να τονίζει πως «και φέτος αρκετοί ήταν αυτοί που άφησαν το βαμβάκι και στράφηκαν σε σιτηρά, τα οποία δεν θέλουν μεγάλη φροντίδα και έξοδα και σαφώς έχουν και μικρότερο ρίσκο. Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να εγκαταλειφθεί το βαμβάκι γιατί είναι μια ασύμφορη καλλιέργεια και το κόστος παραγωγής είναι απλησίαστο. Πριν το κόστος ήταν υψηλό, τώρα πλέον έχει γίνει απαγορευτικό».
Γιώργος Μαυρίδης-ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ