Έκκληση στην Πολιτεία να ορίσει όχι μόνο την τιμή που θα πουληθεί το αρνί και το κατσίκι φέτος το Πάσχα αλλά και το ποσό με το οποίο θα τα διαθέσει ο παραγωγός, ζητώντας της παράλληλα «να προστατεύσει και τον καταναλωτή αλλά και τον κτηνοτρόφο», απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή «ZOIGR» της Χριστίνας Βίδου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα αμνοερίφια θα πουληθούν από τους παραγωγούς στην «ικανοποιητική» τιμή των 8 ευρώ, εξήγησε, όμως, κατόπιν τους λόγους για τους οποίους αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί…
Αρχικά, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για την τουριστική κίνηση που αναμένουμε στη Νάξο εν όψει Πάσχα και τόνισε: «Θα έχει επισκεψιμότητα το νησί μας. Λόγω του ότι τα διαθέσιμα καταλύματα είναι μόνο μέσα στη Χώρα της Νάξου, εκτιμώ ότι θα υπάρχει πληρότητα στο 90% περίπου. Όσον αφορά στα πλοία, θα υπάρχει 100% πληρότητα. Οι τιμές των εισιτηρίων, πάντως, είναι λίγο αυξημένες και θα είναι ένα σημαντικό κόστος για τον επισκέπτη».
Στη συνέχεια, η συζήτηση μετατοπίστηκε στην τιμή που θα διαθέσει ο κτηνοτρόφος το αρνί και το κατσίκι του. «Όλοι ελπίζουμε πως θα είναι στα 8 ευρώ. Αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο για τον παραγωγό», επεσήμανε ο Δ. Καπούνης. «Πώς θα πουλήσουμε σε αυτήν την τιμή, όμως, από τη στιγμή που το προϊόν θα μπει στο “Kαλάθι του Πάσχα“ στα 10 ευρώ; Αν το προϊόν πωλείται στα 10 ευρώ και ο κτηνοτρόφος το διαθέσει στα 8, προσθέτοντας τα λοιπά έξοδα (ΦΠΑ, μεταφορά, κλπ) η τιμή θα υπερβεί τα 10 ευρώ. Προσθέστε και το κέρδος που πρέπει να βγάλει η αλυσίδα ή το κρεοπωλείο. Συνεπώς, πρέπει να φτάσει στα 12-13 ευρώ. Άρα, με τιμή 10 ευρώ ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να πουλήσει στα 8».
Συνεχίζοντας, ο Δ. Καπούνης αποκάλυψε ότι η Ε.Α.Σ. Νάξου εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει το προϊόν από τον παραγωγό στα 8 ευρώ, «αλλά δεν βρήκαμε αγορά να μπορούμε να το πουλήσουμε στα 8 ευρώ. Βρήκαμε αγορά με 7 ευρώ και τόσο εν τέλει το αγοράσαμε. Άλλοι κρεοπώλες εδώ στο νησί αγοράζουν στα 6 ευρώ, αλλά τότε στο μεν σούπερ μάρκετ θα φτάσει 10 ευρώ και στα εξωτερικά κρεοπωλεία στα 15-16 ευρώ! Αυτό δεν είναι σωστό».
Ύστερα, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε πως έγιναν αθρόες εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων στο εξωτερικό (λ.χ. Γαλλία, Γερμανία) κατά την περίοδο του Καθολικού Πάσχα («Πάνω από 380 χιλιάδες αμνοερίφια πουλήθηκαν και μάλιστα σε καλή τιμή, από 7 ευρώ και πάνω – το καλό των εξαγωγών είναι ότι η πληρωμή γίνεται πριν την παραγγελία, ενώ εδώ υπάρχει άλλη διαδικασία στον τρόπο πληρωμής»), πρόσθεσε όμως ότι «στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε εικόνα εισαγωγών, μα οι πληροφορίες μου από τη βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν εισαχθεί ζώντα ζώα σε πολύ καλή τιμή που θα ελληνοποιηθούν και αύριο θα πουληθούν ως ελληνικά. Δεν είναι εφικτό να ξεχωρίσει κανείς εάν ένα ζώο είναι ελληνικό ή όχι. Μόνο από τη γεύση».
Όσο για τα αμνοερίφια που θα διατεθούν από τη Νάξο το Πάσχα, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε ότι «δόθηκαν αρκετά ζώα από τη Νάξο τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά και εκτιμώ ότι το Πάσχα θα φύγουν άλλες 12-15 χιλιάδες αμνοερίφια».
Τέλος, ο Δ. Καπούνης, απευθυνόμενος προς την Πολιτεία, επανέλαβε την πρότασή του «να οριστεί ότι οι μεν αλυσίδες θα πουλήσουν στα 10 ευρώ το αρνί και το κατσίκι, να καθοριστεί όμως και το πόσο θα πουλήσει ο κτηνοτρόφος. Να ξέρει κι εκείνος πόσο πουλάει και ο καταναλωτής πόσο αγοράζει. Εάν ο κτηνοτρόφος πουλάει στα 6 ευρώ, φεύγει στα 8 ευρώ μαζί με τα έξοδα και στον καταναλωτή φτάνει στα 16 ευρώ, κάτι γίνεται! Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε: δεν φταίει ο κακομοίρης ο κτηνοτρόφος, που πεινάει και είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης! Ο καταναλωτής έχει δίκιο, κάτι άλλο συμβαίνει όμως και δεν μπορεί να την πατάει ο καταναλωτής πάντα! Ο κτηνοτρόφος πληρώνεται λίγο! Ένα κατσίκι 60 ημερών, έχοντας κόστος ένα ευρώ την ημέρα, έχει φάει 70 ευρώ. Αν πουληθεί στα 10 κιλά, στα 6 ευρώ, ο κτηνοτρόφος θα πάρει 60 ευρώ. Τι θα κάνει ο άνθρωπος αυτός; Πρέπει η Πολιτεία να το δει διαφορετικά, να προστατεύσει και τον καταναλωτή και τον κτηνοτρόφο!».
Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη: