Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Επίσκεψη στον Α.Σ. Αγιάς “Κίσσαβος επί τάπητος χρηματοδοτήσεις-επενδύσεις συν/μών

«Η περιοχή της Αγιάς παράγει εξαιρετικά, ποιοτικά προϊόντα, τα οποία κατέχουν ξεχωριστή θέση “στα ράφια” της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίζει τη δημιουργία και  λειτουργία υγιών συνεταιριστικών σχημάτων, όπως ο “Α.Σ Αγιάς Κίσσαβος”, συνδράμοντας, είτε με ευέλικτη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με τεχνογνωσία και ενημέρωση».

Αυτά δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του στο συσκευαστήριο του “Α.Σ Κίσσαβος”, όπου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Ζέικο και τα μέλη του, για ζητήματα που απασχολούν τον Συνεταιρισμό, αλλά και ευρύτερα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Λαρισαίο πολιτικό, οι Αγιώτες συνεταιριστές αναφέρθηκαν στον “δύσκολο δρόμο” της παραγωγής και της διακίνησης των τοπικών προϊόντων, με κορυφαία, το μήλο και το κεράσι, αλλά και σε γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, καθώς την οικονομική κρίση, διαδέχθηκαν η πανδημία, η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και η κλιματική αλλαγή. Αποτέλεσμα να συρρικνώνεται διαρκώς το αγροτικό εισόδημα.

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε, στη δύσκολη περσινή χρονιά για τα αγιώτικα μήλα, καθώς υπάρχουν ακόμη αδιάθετες ποσότητες στα ψυγεία, παρά τη μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας και των εισαγωγών από άλλες χώρες και του ανταγωνισμού από το φθηνότερο, πολωνικό προϊόν.

Σχετικά με το έτερο εμβληματικό προϊόν της περιοχής, το κεράσι, τονίστηκε ότι με σύμμαχο τον καιρό, η συγκομιδή ξεκίνησε ομαλά και με καλή εκκίνηση στην τιμή διάθεσης.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συνεταιρισμού, εστίασαν στο μεγαλύτερο “αγκάθι”, όπως το χαρακτήρισαν, για την αγροτική παραγωγή, την έλλειψη εργατικών χεριών, σημειώνοντας πως οι εργάτες γης έχουν γίνει περιζήτητοι και ζητούν όλο και μεγαλύτερα μεροκάματα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των παραγωγών, για να συγκομίσουν τα προϊόντα τους.

Ο κ. Κέλλας, τους ενημέρωσε σχετικά, για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, έτσι ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες εισόδου των αλλοδαπών εργατών γης, όπως και για τη δυνατότητα απασχόλησης σε χωράφια, εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, χωρίς να χάσουν το σχετικό επίδομα ή με την υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης των εργατών γης μέσω ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Οι συνεταιριστές του “Α.Σ Κίσσαβος”, επεσήμαναν, ακόμη, την αναγκαιότητα προσαρμογής της λειτουργίας των Συνεταιρισμών στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά, με ενίσχυση της ρευστότητας και μείωση του κόστους δανεισμού.

Χρήστος Κέλλας

Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε τον πρόεδρο, τα μέλη του Συνεταιρισμού και παραγωγούς της περιοχής για την εποικοδομητική συζήτηση, σημειώνοντας:

«Επισκέφθηκα, σήμερα, τον “Α.Σ Κίσσαβος”, έναν υγιή και οργανωμένο Συνεταιρισμό, που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Αγιάς, με καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Η πολιτεία οφείλει να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των παραγωγών και να ενεργοποιεί όσα μέσα διαθέτει, ώστε να διευκολύνεται η δράση και η ανάπτυξη των συνεταιρισμών, με μέγιστη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, που αυτοί διαθέτουν». Κατά τη συνάντηση του Χρήστου Κέλλα με τους Αγιώτες συνεταιριστές, παρόντες ήταν, εκτός από τον πρόεδρο του “Α.Σ Κίσσαβος”, Γιώργο Ζέικο, οι κκ. Δήμητρα Νίκα, Ματούλα Κατσίκα, Θωμάς Σιμούλης, Λεωνίδας Ζιούλης, Στέφανος Ράπτης, Παντελής Κουτσογιάννης και παραγωγοί της περιοχής.

Ο Χρήστος Κέλλας με τον αγρότη Π.Κουτσογιάννη

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ