Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Εκτός μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ οι αγρότες με οφειλές σε δημόσιο, ασφάλεια και δήμους

  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Εκτός των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, μένουν-ως φαίνεται-χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφάλεια αλλά μέχρι και στους δήμους, σύμφωνα με απαντητικό email του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), προς αιτούντα αγρότη .

Το παραπάνω γεγονός, πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αγρότες ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία (με εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικέ εκκρεμότητες, να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/μεγαβατώρα, απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/μεγαβατώρα.

Πιο αναλυτικά, στο απαντητικό email, που έλαβε συγκεκριμένος αγρότης, στις 23 Αυγούστου 2021 από τον ΔΑΠΕΕΠ, αναφέρονται τα εξής:

Το απαντητικό email του ΔΑΠΕΕΠ

«Αξιότιμε/η κύριε/κυρία,
Αναφορικά με την αίτηση που υποβλήθηκε στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΔΑΠΕΕΠ για Υπαγωγή σε Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τον ΑΦΜ 039333006 υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1α του άρθρου 16, της ΥΑ υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/74949/926 (ΦΕΚ Β’ 3152/30.07.2020):

” α. Δυνητικοί Δικαιούχοι με εκκρεμείς φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους ή των δημοτικών αρχών δεν δύνανται να υπαχθούν σε Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, εκτός εάν έχουν αναπρογραμματιστεί ή αναβληθεί τέτοιες εκκρεμείς υποχρεώσεις”

Στο πλαίσιο της ανωτέρω διάταξης παρακαλούμε να ρυθμίσετε τις φορολογικές σας εκκρεμότητες άμεσα. (Φορολογική ενημερότητα για κάθε νόμιμη χρήση).

Σε περίπτωση που η φορολογική ενημερότητα εκδόθηκε από ΔΟΥ και όχι ηλεκτρονικά, παρακαλούμε να αποστείλετε στη διεύθυνση etmear@dapeep.gr mail με θέμα, σύμφωνα με το παρακάτω πρότυπο:

Θέμα: “ΔΟΥ, ΑΦΜ, Αριθμός Πρωτοκόλλου, Έτος έκδοσης”

Σε περίπτωση που η φορολογική σας ενημερότητα αποδεικνύεται με διαφορετικό έγγραφο ή το κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις, να επισυναφθεί το σύνολο των αποδεικτικών εγγράφων ή να γίνει αναφορά στο κανονιστικό πλαίσιο.

Διεύθυνση Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου & Εξοικονόμησης – ΣΗΘΥΑ (ΔΕΑΘΕΣ)
ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ etmear@dapeep.gr».

Μετά από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, τα πρώτα ερώτημα που τίθεται είναι:

  • Για ποιο λόγο, όταν η χώρα μας και ειδικότερα οι αγρότες βρίσκονται εν μέσω της πανδημίας, με όλες τις γνωστές οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση επέλεξε να αποκλείσει όλους αυτούς τους αγρότες από τις μειωμένες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ;
  • Τι σχέση μπορεί να έχουν οι μειωμένες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο αγροτικό ρεύμα, με φορολογικά, ασφαλιστικά αλλά και δημοτικά θέματα;
  • Δεν έχει η κυβέρνηση ενσυναίσθηση των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε, διότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. (επί Κωστή Χατζηδάκη), είχαμε αυξήσεις στο αγροτικό- και όχι μόνο- ρεύμα, ενώ μέσα στον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τη στιγμή που η βασική προεκλογική δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (από τη Λάρισα, στις ευρωεκλογές του 2019), προς τους αγρότες, για χορήγηση αγροτικού πετρελαίου δεν έχει πραγματοποιηθεί.  

Πέραν αυτού, για το παραπάνω δυσάρεστο γεγονός, τίθενται και επιπρόσθετα ερώτημα, νομικής φύσεως:

  • Με ποια διαδικασία ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος είναι Ανώνυμη Εταιρεία, έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων πολιτών αλλά και σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών στους δήμους;
  • Υπάρχει έγγραφη εξουσιοδότηση των αιτούντων αγροτών για μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, ώστε ο   ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε να έχει πρόσβαση σε εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές υποθέσεις των αγροτών;

Διαβάζοντας τις αναλυτικές πληροφορίες που παρείχε η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες και συγκεκριμένα τις έγγραφες Οδηγίες χρήσης του  πληροφοριακού συστήματος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για λογιστές και νομικά πρόσωπα (βλέπε φωτό), βρίσκουμε την «Αυθεντικοποίηση του χρήστη», όπου αναγράφεται το εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι για το σκοπό της ηλεκτρονικής ταυτοποίησή σας, η εφαρμογή “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΤΜΕΑΡ” θα αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ».

Όπως διαπιστώνετε, πουθενά δεν υπάρχει η συγκατάθεση για πρόσβαση στις φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα, παρά μόνο στα βασικά στοιχεία του Μητρώου.

Ελπίζουμε, οι επί του θέματος αρμόδιοι, να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ