Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Γιώργος Γεωργαντάς: Σήμερα θα καταβληθεί η ενίσχυση για τις ζωοτροφές

Σήμερα τελικά, θα καταβληθεί η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών ύψους 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα όταν έχουμε βεβαίωση παράβασης 50.000 ευρώ ή μικρότερες, αλλά δύο φορές, να δημοσιοποιείται από τον υπουργό το όνομα της επιχείρησης», περιέγραψε τον πυρήνα του νομοσχεδίου που ψηφίζεται από την Ολομέλεια.

Μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιωθεί 65 παραβάσεις για αισχροκέρδεια, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργαντά, που εξήγησε πως, το μέτρο δημοσιοποίησης του ονόματος της επιχείρησης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Παραδεχόμενος ότι υπήρξε αύξηση των τιμών το περασμένο διάστημα, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως, «η αγορά έχει σταθεροποιηθεί» και συμπλήρωσε πως, η επάρκεια που υπάρχει βοηθά στη συγκράτηση των τιμών.

«50.000 τόνοι ζωοτροφές ήρθαν οδικώς και άλλες 80.000 έχουν ελλιμενιστεί», συμπλήρωσε σχετικά.

«Είδε» λίγο πιο αυξημένη από πέρυσι την τιμή του αρνιού και είπε πως «υπάρχει πολύ καλή ροή στην αγορά».

Σε παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβέρετος, σχετικά με την τιμή του αρνιού, εξήγησε πως από την ηπειρωτική Ελλάδα το αρνί πωλείται σφαγμένο στα περίπου 8 ευρώ. «Πολλά φεύγουν στους κρεοπώλες, με τους οποίους έχουμε συνεργασία όλο το χρόνο, εκεί γίνεται διαπραγμάτευση ποιος θα πληρώσει το σφαγείο. Σε άλλη περίπτωση, το παίρνει ο έμπορος από το σφαγέα», εξήγησε ο πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως, «τα 8 ευρώ δεν καλύπτουν τα έξοδα που φτιάξαμε το αρνί.

Εμείς χαμένοι είμαστε, αν ο κρεοπώλης το πάρει από εμάς, μπορεί να το πουλήσει. Αν το πουλήσει 13-14 ευρώ, θα αισχροκερδήσει, γιατί αν κάνει σκόντο στο κέρδος του, θα το πουλήσει 12 ευρώ».

Στα νησιά το αρνί πωλείται ζωντανό από 4 με 5 ευρώ και στην Κρήτη κάτω από 7 ευρώ το κιλό.

Πέρυσι η τιμή πώλησης του αρνιού από τον κτηνοτρόφο ήταν στα 6,5-7 ευρώ το κιλό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε πως σήμερα θα καταβληθούν 50.000.000 ευρώ ενισχύσεις για τις ζωοτροφές και τις επόμενες ημέρες για τα γάλατα.

Ερωτηθείς για τη μείωση στον ΦΠΑ των βασικών προϊόντων, είπε πως «θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση συνολικά, στηρίζουμε τους παραγωγούς, όσο μπορούμε».

Αναφορικά με το εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα είπε πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το δικαίωμα να ελλιμενίζονται όλα τα ρωσικά πλοία, εφόσον είναι τρόφιμα ή φάρμακα» και όσο αφορά το τι θα κάνει η Ελλάδα, είπε πως «από τη στιγμή που θα υπάρχουν αιτήματα για εισαγωγές, θα τα δούμε».

Για την τιμή του σιταριού είπε πως «έχουν σταθεροποιηθεί οι καταστάσεις» και ότι, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μας είναι η Βουλγαρία.

Τέλος, ο Γιώργος Γεωργαντάς είπε πως, μετά το Πάσχα αναμένονται 26 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωτογενή τομέα, ενώ σήμερα καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ οι τελευταίες, για το έτος, αποζημιώσεις για τις πλημμύρες και τις φωτιές.

Πηγή: Ant1

ΣΧΟΛΙΟ agroekfrasi.gr:

Παράνομη η κατάσχεση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων

Με αφορμή πολλές καταγγελίες κτηνοτρόφων ότι τους κατασχέθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να αναφέρω ότι με βάση το Άρθρο 3, παράγραφος 3, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), όπως αποτυπώνεται στο ΦΕΚ 14 Απριλίου 2022 Τεύχος Δεύτερο Αρ. Φύλλου 1852, «Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/ 2013 (Α` 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα». Συνεπώς, όσες τράπεζες κατάσχεσαν την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, παρανόμησαν και θα πρέπει πάραυτα να αποδεσμεύσουν το κατασχεθέν ποσό!!!

ΣΕΚ: Άμεση και ουσιαστική στήριξη για να σωθεί η κτηνοτροφία

Επιστολή του ΣΕΚ προς τους αρμόδιους του ΥΠΑΑΤ για την άμεση και ουσιαστική στήριξη για να σωθεί η κτηνοτροφία:

Κύριοι Υπουργοί,
Είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται μπροστά στην καταστροφή» και ζητήσαμε επανειλημμένα, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι πρόσφατα, την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς για κάθε κλάδο της κτηνοτροφίας για να καλύψουμε, έστω ένα μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών ζωοτροφών ενέργειας κ.α

Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ότι είχαμε ζητήσει
• 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
• 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα,
• 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς κορονοενίσχυση
• 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα.

Αντί αυτού εσείς δώσατε μέχρι τώρα στην κυριολεξία ψίχουλα, τα οποία όμως πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει.

Ζητάμε να μας πληροφορήσετε άμεσα για το συνολικό ύψος των χρημάτων που δόθηκε στην κτηνοτροφία και για τα ποσά ενίσχυσης ανά ΚΑ∆ (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους, πουλερικά).
Έχουμε ενημερώσει για το φλέγον αυτό ζήτημα τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, με τρεις επιστολές και επειδή θεωρούμε ότι η ενίσχυση που δόθηκε είναι ουσιαστικά «αντίδωρο», περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει την κτηνοτροφία ουσιαστικά.

Αυτά που ζητήσαμε εμείς τα έδωσε ήδη η Ισπανία στους κτηνοτρόφους της για να στηρίξει την εγχώρια ζωική της παραγωγή και για να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός, σε αντίθεση με ότι έπραξε η Ελλάδα.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ