Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία

spot_img

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ την Παρασκευή ότι εισήλθε με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας North Solar που αναπτύσσει έργο φωτοβολταϊκών σταθμών στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 500 MW προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των -ελληνικών και ξένων- εταιρειών που έχουν επιλέξει την περιοχή για υλοποίηση των σχετικών projects τους.

Σε τροχιά υπογραφής εντός του Φεβρουαρίου, εξάλλου, εισέρχεται η συμφωνία της ΔΕΗ με την γερμανική εταιρεία RWE για από κοινού κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 2 GW, μεγάλο μέρος των οποίων θα εγκατασταθεί στην περιοχή. Η πορεία της συμφωνίας -σε συνέχεια του αρχικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο- συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλ. Σδούκου, του επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κ. Μουσουρούλη του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γ. Στάσση και του ομολόγου του από την RWE Rolf-Martin Schmitz. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR», η διαδικασία του due diligence αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και η συμφωνία να υπογραφεί μέσα στον Φεβρουάριο, αφού πρώτα περάσει από τα Διοικητικά Συμβούλια και των δυο εταιρειών.

Εν τω μεταξύ, η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία, αρχή γενομένης από πάρκο ισχύος 230 GW, που αποτελείται από μια μεγάλη μονάδα 200 GW (για την οποία προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου) και δυο μικρότερες των 15 GW που κατασκευάζονται από ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ αντίστοιχα. Σε φάση κατασκευής βρίσκεται και το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 GW που κατασκευάζει η γερμανική Juwi ως εργολάβος για λογαριασμό των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ελληνική εταιρεία InterPhoton, τέλος, παρουσίασαν πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και τις προτάσεις τους για κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, μια προοπτική που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το θεσμικό πλαίσιο για την χωροθέτηση και λειτουργία τέτοιων πάρκων τελεί υπό επεξεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, η ωρίμανση των projects για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Δυτική Μακεδονία συναρτάται και με τις πρόνοιες που θα έχει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την Περιφέρεια (που βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις 25 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης με τον ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα), αλλά και με τα φορολογικά-αναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή στην καθαρή ενέργεια -και όχι μόνο- στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: eurocapital.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ