Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Αντιδράσεις από ΚΙΝ.ΑΛ. για την πρόταση νομοσχεδίου που αφορά τις Λαϊκές Αγορές

Συνεχίζονται οι κοινοβουλευτικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τις λαϊκές αγορές.

Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση. Συγκεκριμένα, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι βουλευτές επισημαίνουν πως με την πρόταση νομοσχεδίου δεν αντιμετωπίζονται τα υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών αγορών, αλλά αντίθετα προωθούνται ρυθμίσεις, που μετατρέπουν τις λαϊκές αγορές σε υποκαταστήματα εταιρειών.

Όπως υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝ.ΑΛ. Απόστολος Πάνας, αν αυτό δρομολογηθεί προς υπογραφή, θα σημαίνει πως «θα ανατίθεται η διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, θα επιτρέπεται η συμμετοχή Νομικών Προσώπων – Εταιρειών και θα ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης της θέσης των παραγωγών στις λαϊκές, ενώ προτείνεται να καταργούνται οι επιτροπές τους (Διοικητικά Συμβούλια) και να εξαιρείται η συμμετοχή των εκπροσώπων συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών απ’ όλες τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς».

Τελικά οι βουλευτές ερωτούν του δύο υπουργούς:

• Προτίθεστε να αποκηρύξετε το ανεπίσημο σχέδιο νόμου που προκαλεί εύλογα την αντίδραση όλων;

• Προτίθεστε να προχωρήσετε σε διάλογο με τους εκπροσώπους παραγωγών και επαγγελματιών για την προώθηση λύσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος

 

 Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας

 Για το ίδιο θέμα δελτίο τύπου έβγαλε η ΕΑΒΒΕ, όπου αναφέρει:

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το επερχόμενο σχέδιο νόμου σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για εμπλοκή νομικών προσώπων στη διαχείριση των λαϊκών αγορών και ταυτόχρονα δικαίωμα συμμετοχής τους σε αυτές, πλειστηριασμό θέσεων και αποκλεισμό των παραγωγών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις που τους αφορούν.

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται βελτίωση το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ιδιαίτερα στην εφαρμογή της τεχνολογίας για τον καλύτερο έλεγχο και σχεδιασμό τους. Κανένας δεν επιθυμεί το κράτος-πατερούλη που θα κανονίζει και θα μεριμνά για τα πάντα, όμως από αυτό μέχρι την πλήρη απελευθέρωση ενός τόσο νευραλγικού κλάδου για τον παραγωγικό τομέα και την κοινωνία, υπάρχουν κάποια σύμπαντα.

Είσοδος κερδοσκόπων στις λαϊκές αγορές σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, δεν πρέπει να υπάρξει. Οι λαϊκές αγορές χρειάζονται ένα σοβαρό μοντέλο αυτοδιαχείρισης, ίσως και στη βάση των πρόσφατα θεσμοθετημένων αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές, όχι σε εταιρίες. Στηρίζουμε τους συνάδελφους παραγωγούς σε όλη την επικράτεια και θα είμαστε μαζί στον αγώνα τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ