Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Αισιοδοξία για τα κεράσια στη Βόρεια Ελλάδα

  • «Γλυκαίνει» η τιμή στα πρώιμα και γεννά ελπίδες για τους παραγωγούς στη Θράκη
  • Αυτό ωστόσο που προβληματίζει και φέτος τους παραγωγούς κερασιών στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι άλλο από την έλλειψη εργατιών χεριών και το γεγονός ότι δυσκολεύονται αρκετά να βρουν εργάτες τόσο για το κλάδεμα και όλη την προεργασία των χωραφιών τους όσο φυσικά και για το στάδιο της συγκομιδής
  • Του Γιώργου Μαυρίδη

Ελπιδοφόρο είναι το ξεκίνημα για την παραγωγή κερασιού στη Βόρεια Ελλάδα, με την πρώτη εικόνα να δείχνει άνοδο στην τιμή, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 30% για τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την φετινή συγκομιδή, διακρίνοντας μια αυξημένη ζήτηση για τα πρώιμα κεράσια ενώ οι πρώτες συζητήσεις και προφορικές συμφωνίες με τους εμπόρους φαίνεται πως τους ικανοποιούν αρκετά. Η αναζήτηση εργατών γης ωστόσο παραμένει και φέτος μεγάλος βραχνάς για τους παραγωγούς, οι οποίοι επισημαίνουν πως πρόκεΛιται για ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο λειτουργεί και ως αποθαρρυντικός παράγοντας που συνυπολογίζουν αρκετοί παραγωγοί και απέχουν από την καλλιέργεια κερασιών στην περιοχή.

“Τσιμπημένη” η τιμή

Στις ζημιές που καταγράφονται σε ορισμένες πρώιμες καλλιέργειες αποδίδει την διαφαινόμενη άνοδο στην τιμή των κερασιών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης ΑΡΔΑΣ, Ν. Έβρου, Τάσος Τοπαλίδης. “Δεν μπορώ ακόμη να έχω πλήρη εικόνα γιατί είναι νωρίς, ωστόσο αυτό που βλέπουμε είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον γιατί υπήρξαν κάποιες ζημιές στα πρώιμα. Το πως θα εξελιχθεί αυτό το ενδιαφέρον και τι τιμές θα διαμορφωθούν θα το δούμε στην πορεία, ωστόσο νομίζω ότι μιλάμε για μια θετική εικόνα μέχρι στιγμής” εξηγεί ο ίδιος για να προσθέσει πως “θέλω να πιστεύω ότι γενικά θα είναι μια από τις καλές χρονιές για το κεράσι. Έχουμε αρκετά χρόνια να δούμε κάτι τέτοιο, ο καιρός είναι σύμμαχος φέτος. Μην ξεχνάμε πως δύο χρονιές είχαμε χαλάζι, δύο χρονιές είχαμε πλημμύρες. Δεν γλυκάθηκε ο κόσμος για να επενδύσει σε αυτή την καλλιέργεια και μια καλή χρονιά σίγουρα θα βοηθήσει”.

Σημαντική αύξηση στην τιμή των πρώιμων κερασιών διακρίνει και ο Σάκης Γεωργακάκης, παραγωγός από την Ξάνθη, ο οποίος τονίζει πως “αυτό που ακούμε είναι ότι θα έχουμε καλή τιμή φέτος. Υπολογίζουν ακόμη και 30% αύξηση σε σχέση με πέρσι, που δώσαμε στα 2,5 ευρώ. Είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό αυτή, σίγουρα όχι και τόσο καλή για τους πολίτες που θέλουν να αγοράσουν κεράσια”. Σχολιάζοντας μάλιστα την έως τώρα πορεία της καλλιέργειες του ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο καιρός ήταν σύμμαχος και πως αναμένει μια ικανοποιητική συγκομιδή. “Φέτος δεν μας έκανε χαλάζι ούτε είχαμε προβλήματα από τον καιρό ιδιαίτερα, οπότε ευελπιστώ μια καλή παραγωγή στο κτήμα μου” σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν και οι παραγωγοί από τις Σέρρες, οι οποίοι επίσης διαβλέπουν άνοδο στις τιμές των κερασιών φέτος. “Το πρώτο διάστημα με τα πρώιμα επειδή η ζήτηση είναι ψηλή, τις πρώτες ημέρες οι τιμές αγγίζουν τα ύψη ενώ στην πορεία συνήθως πέφτει αισθητά η τιμή. Φέτος ας πούμε στην Κατερίνη επειδή μιλάω με παραγωγούς που άρχισαν να βγάζουν, πουλάνε πανάκριβα. Εμείς που είμαστε πιο Βόρεια και θα αρχίσουμε πιο μετά θα δούμε και πιο χαμηλές τιμές. Ωστόσο σίγουρα θα έχουμε άνοδο σε σχέση με πέρσι” εξηγεί ο Μάριος Γκουζέλης παραγωγός κερασιών από την Αναστασιά Σερρών, ένα ημιορεινό χωριό που διακρίνεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κεράσια του εδώ και δεκαετίες. “Φέτος λόγω παγετού μειώθηκε πολύ η παραγωγή οπότε θα υπάρχουν λιγότερα κεράσια στην αγορά και συνεπώς καλύτερες τιμές” συμπληρώνει ο ίδιος, εξηγώντας πως στην περιοχή του τόσο οι κλιματικές συνθήκες όσο και η φυσιογνωμία του εδάφους ευνοούν ιδιαίτερα το κεράσι, για αυτό και όσα παράγονται στον οικισμό διακρίνονται για την ποιότητά τους. 

Έλλειψη εργατικών χεριών

Αυτό ωστόσο που προβληματίζει και φέτος τους παραγωγούς κερασιών στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι άλλο από την έλλειψη εργατιών χεριών και το γεγονός ότι δυσκολεύονται αρκετά να βρουν εργάτες τόσο για το κλάδεμα και όλη την προεργασία των χωραφιών τους όσο φυσικά και για το στάδιο της συγκομιδής.

“Το βασικό πρόβλημα είναι με το εργατικό δυναμικό και για αυτό άλλωστε αρκετοί παραγωγοί φεύγουν από τις δυναμικές καλλιέργειες, γιατί δεν μπορούν να βρουν χέρια. Δύσκολα έρχονται εργάτες από τις γύρω χώρες, πρέπει να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση. Είναι ένα θέμα που έχουμε θίξει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και στους αρμόδιους φορείς, τα Υπουργεία, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί. Δεν περιορίζεται μόνο στα κεράσια το πρόβλημα αλλά αφορά όλες τις καλλιέργειες που χρειάζονται χέρια” τονίζει ο Τάσος Τοπαλίδης εξηγώντας πως πέρσι με την έξαρση της πανδημίας και το κλείσιμο των συνόρων το πρόβλημα διογκώθηκε περισσότερο. “Πλησιάζουν οι μέρες για τα κεράσια, έχουμε 25 στρέμματα και θέλουμε 10-12 άτομα να μαζεύουν κάθε μέρα. Μιλήσαμε με κάποιους εμπόρους, κάνουμε εξαγωγές στο εξωτερικό, κάνεις κάποιες συμφωνίες και σκέφτεσαι πάντα εάν θα πάνε όλα καλά και εάν θα μπορέσεις να βρεις εργατικό δυναμικό για να μην κρεμαστεί η παραγωγή. Πέρσι περάσαμε πολύ δύσκολα. Δεχθήκαμε μεγάλη πίεση, γιατί κάνεις έξοδα 500 ευρώ το στρέμμα, φτάνεις στο δια ταύτα και ξαφνικά βρίσκεσαι σε ένα σημείο που δεν μπορείς να μαζέψεις”, συμπληρώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

“Το μεγάλο θέμα είναι οι εργάτες, και στο κλάδεμα και στη συγκομιδή δεν έχουμε χέρια, υποφέρουμε. Το κεράσι είναι ένα προϊόν που πρέπει να το μαζέψεις σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος να μείνει πάνω στο δέντρο. Πέρσι χρειάστηκα 25 άτομα και δεινοπάθησα για να τα βρω. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα” τονίζει από την πλευρά του ο Σάκης Γεωργακάκης. Μάλιστα, όπως σημειώνει με έμφαση ο παραγωγός από την Ξάνθη, “στην περιοχή δεν βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τα κεράσια από την πλευρά των παραγωγών και αυτό πρέπει να αλλάξει. Να επενδύσουμε περισσότερο σε τέτοιες καλλιέργειες”.

Η χώρα μας πραγματοποίησε ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές κερασιών το 2020

Όπως αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, η παγκόσμια παραγωγή κερασιών το 2020ανήλθε σε 3.900 εκατομμύρια τόνους αυξημένη κατά 2% έναντι του 2019.

Οι  8 μεγαλύτεροι  παραγωγοί  κερασιών είναι: Τουρκία με 918 χιλιάδες τόνους, Ε.Ε. 703 χιλ τόνους, Κίνα 450, ΗΠΑ 383 χιλ τόνους, Ουκρανία 303, Χιλή 287 χιλ τόνους, Ρωσία 279 χιλ. τόνους, Ιράν 247 χιλ τόνους

Εκτιμάται ότι η παραγωγή των χωρών της Ε.Ε. για το 2020 ήταν μειωμένη έναντι του 2019 και ανήλθε σε 703.000 τόνους

Εφ όσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν ομαλά, παρά τις ζημιές από καιρικές συνθήκες- κακοκαιρία στις υπερπρώιμες ποικιλίες μέχρι σήμερα (11/5/2021), η εκτίμηση για το 2021 είναι ότι, η παραγωγή τους θα είναι της τάξεως των 78.000 τόνων με την ποιότητά των κύριων ποικιλιών εξαγωγής να είναι πολύ καλή και κατά συνέπεια η εμπορεύσιμη-εξαγώγιμη ποσότητα θα είναι στα αυτά επίπεδα του 2020 .

Η χώρα μας πραγματοποίησε ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές κερασιών το 2020  που ανήλθαν σε 30.480 τόνους και σε αξία τα 65.716.561 ευρώ αυξημένες κατά 46,4% σε ποσότητες και 61,7% σε αξία έναντι του 2019 Οι προοπτικές για το 2021 να προσδοκούμε ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδα ελαφρώς μειωμένα έναντι του 2020  

Εκ της αναλύσεως των στοιχείων εξαγωγών και αυτού του προϊόντος διαπιστώνεται ότι διακινήθηκαν και διακινούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντος κατ ευθεία από το χωράφι από «έλληνες και βαλκάνιους εμπόρους» χωρίς παραστατικά και ατυποποίητα ,χωρίς προστιθέμενη μετασυλλεκτική αξία, και με κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η φήμη του προϊόντος μας.

Eνώ η μέση τιμή πώλησης προς όλες τις χώρες μεσοσταθμικά ανήλθε σε 2,156 ευρώ/κιλό η τιμολογηθείσα μεσοσταθμική τιμή προς Βουλγαρία-Ρουμανία διαμορφώθηκε σε 0,608 ευρώ/κιλό, γεγονός που δείχνει ότι τα διακινηθέντα προϊόντα είναι είτε υποβαθμισμένης ποιότητος  είτε υποτιμολογημένα

Με τις επισημάνσεις αυτές και προς αποφυγή και κατά την φετεινή περίοδο συγκομιδής των κερασιών φαινομένων μικρών αλλοδαπών φορτηγών να διακινούν ατυποποίητα προϊόντα σε βάρος της ποιότητος αλλά και της φήμης του προϊόντος μας προς τις γειτονικές χώρες (πολλές φορές και χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά) σε βάρος της εθνικής οικονομίας

Απευθύνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ για πολλοστή φορά προς την Πολιτεία για την αστυνόμευση αυτού του «εμπορίου» που εκτός των άλλων στερούν και πόρους στην Χώρα μας αλλά και προστιθέμενη μετασυλλεκτική αξία στα προϊόντα μας

 

Ελλάδα: Παραγωγή και κατανάλωση κερασιών

Εμπορική περίοδος2019 2020 
final (official data)final (official data)
ΕΚΤΑΣΗ (εκτάρια)16.097 16.097**
Παραγωγή81.600 84.822**
Εισαγωγές42 79 
ΣΥΝΟΛΟ81.643  84.902  
Φθορές & αποσύρσεις    
Οικιακή κατανάλωση    
Μεταποίηση    
Εξαγωγές20.826 30.480 
Σύνολο81.643 84.902 
  Πίνακας εξαγωγών
Destination2019 2020 
countriesfinal (official data)final (official data)
 tons tons 
Ιταλία2.400 5.587 
Αυστρία33 239 
Γερμανία3.304 6.633 
Λιθουανία1.102 1.490 
Κύπρος621 626 
Πολωνία1.035 2.083 
Ολλανδία3.292 2.658 
Ηνωμένο Βασίλειο506 508 
Ρουμανία2.847 3.688 
Βουλγαρία1.720 1.185 
Άλλες χώρες της Ε.Ε1.804 4.261 
Υποσύνολο Ε.Ε18.663 28.959 
Ρωσία0 0 
Βόρεια Μακεδονία86 52 
Μολδαβία196 2 
Λευκορωσία224 260 
Σερβία690 262 
Αλβανία269 91 
Υποσύνολο άλλων χωρών1.467 667 
Διάφοροι προορισμοί697 853 
Γενικό σύνολο20.826 30.480 
Συνολικές τιμές σε ευρώ40.629.253 65.716.561 
Πηγή: INCOFRUIT – HELLAS με βάση δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ που ενημερώθηκαν στις 10.5.2021 ** εκτιμήσεις Incofruit Hellas

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ