Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Σκαρφάλωσε στα 43 λεπτά το βιομηχανικό ροδάκινο

spot_img

Εποχές 2003 και λιγότερο 2013 ζει φέτος η καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου με τις απώλειες λόγω του παγετού να είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων 50%, ενώ σε κάποια χωριά η καταστροφή είναι ολοκληρωτική αγγίζοντας το απόλυτο 100%. Μπορεί η ζήτηση από το εξωτερικό να είναι αυξημένη, όμως προϊόν δεν υπάρχει, αλλά και να υπήρχε μας λένε στελέχη της πρωτογενούς παραγωγής, η εκτίναξη του μεταφορικού κόστους λειτουργεί αποτρεπτικά. 

H κατάσταση φέτος με το συμπύρηνο ροδάκινο είναι δραματική, μας λέει ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος στην Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές που οι απώλειες φτάνουν ακόμη και το 100%. Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες -καιρικές- θα έπρεπε να είχαν συγκομιστεί περί τους 450.000 τόνους προϊόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες στο Νομό Πέλλας είναι μεταξύ 70% με 80% ενώ σε κάποια χωριά φτάνει και στο 100%. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στην Ημαθία με την καταστροφή να περιορίζεται στο 60%. 

Όπως τόνισε σαφή εικόνα για το σύνολο της καλλιέργειας θα υπάρχει αρχές Αυγούστου. Μόλις την  προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε να δουλεύει η βιομηχανία τις πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες εμφάνισαν μεγαλύτερες αντιστάσεις στις απώλειες και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου.  Οι τιμές για τον παραγωγό ξεκίνησαν στα 30 λεπτά το κιλό και το κόστος για τη βιομηχανία στα 33 λεπτά το κιλό. Ο ίδιος βλέπει για φέτος σημαντική αύξηση στο κόστος για τη βιομηχανία και ιδιαίτερα στο εργατικό που αναμένεται να διπλασιαστεί, καθώς όπως λέει στην πλειονότητα τα προϊόντα έχουν σπασμένο πυρήνα. 

Μέχρι στιγμής, υπογράμμισε ο κ. Κ. Αποστόλου δεν έχει γίνει καμία πράξη με πελάτη του εξωτερικού και το σίγουρο είναι ότι η πώληση θα γίνει σε υψηλότερες τιμές. 

Με δεδομένη την πολύ μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί ο παραγωγός και ο κλάδος συνολικά, ο πρόεδρος της ΕΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της εξαγγελθείσας υποστήριξης που είχε τονίσει στο παρελθόν και επίσης να βάλει φρένο στην παράνομη (χωρίς παραστατικά) διακίνηση του προϊόντος. Ιδίως για το τελευταίο ανέφερε ότι από την στιγμή που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους να προχωρήσει (όπως και αναμενόταν) ο τεκμαρτός υπολογισμός των εσόδων των αγροτών. 

Δεν έχουμε συμπύρηνο ροδάκινο να εξάγουμε μας λέει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος  Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων καθώς η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% από την αναμενόμενη λόγω των καιρικών συνθηκών. Εξαιτίας της σημαντικής αυτής έλλειψης, οι τιμές ακολουθούν αυξητική πορεία από 30 λεπτά το κιλό πήγαν στα 33 λεπτά το κιλό και τώρα έχουν ανέβει στα 35 λεπτά το κιλό.
Με βάση τα στρέμματα που καλλιεργούνται με συμπύρηνο ροδάκινο που φτάνουν τις 193.000  σημειώνει ο ίδιος θα έπρεπε να συγκομίζονται 600.000 τόνοι προϊόν. Όμως υπογραμμίζει λόγω της κλιματικής αλλαγή, ποτέ αυτό δεν έχει συμβεί.  

Παραγωγός από την Βέροια που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του μας ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή ο μέσος όρος των απωλειών ανά στρέμμα ξεπερνά το 70%. Όπως μας είπε ενώ υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, ένα χωράφι μπορεί να αποδώσει από 4 έως και 6 τόνους προϊόν, φέτος  στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τον 1 τόνο. 

Τουλάχιστον 50% είναι η καταστροφή στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου , μας λέει το στέλεχος της βιομηχανίας ΕΛΒΑΚ, κ. Θόδωρος Γκουβέρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού συγκομίζονται κάθε χρόνο από 9 έως και 10 εκατ. κιλά προϊόν. Η βιομηχανία δε που συνεργάζεται με τον Συνεταιρισμό στην Φαλάνη, ενώ άλλες εποχές διαχειρίζοταν 6.000 τόνους φέτος με δυσκολία θα φτάσει τους 3.000 τόνους. 

Δεν είναι μόνο η μειωμένη ποσότητα μας αναφέρει το στέλεχος της εταιρείας αλλά και η σημαντικά υποδεέστερη ποιότητα, καθώς στην πλειονότητα ο πυρήνας είναι σπασμένος και άρα θα υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες στην επεξεργασία του προϊόντος, ενώ θα υπάρχει και διπλασιασμός στο εργατικό κόστος.

Σε επίπεδο τιμής κάποια πρώτα που αγοράστηκαν εντός της Ελλάδος ήταν στην τιμή των 30 λεπτών το κιλό, ενώ το κόστος για τη βιομηχανία ανέβηκε στα 33 λεπτά το κιλό. 

Τόσο μεγάλη καταστροφή, όπως λέει έχει ξανασυμβεί το 2003 . Όσον αφορά την τιμή, ο ίδιος θεωρεί ότι το προσεχές διάστημα θα ξεφύγει με τον παραγωγό να πληρώνεται και πάνω από 45 λεπτά το κιλό. Όπως μας είπε η ζήτηση είναι πάρα πολύ ,μεγάλη και προϊόν δεν υπάρχει. 

Κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στις μεταφορές λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊου, αλλά και την γεωμετρική αύξηση του κόστους (μεταφορικού). Μολονότι, όπως λέει η Ευρώπη παραμένει η παραδοσιακή αγορά του συμπύρηνου ροδάκινου, τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει σημαντικά η αγορά της Κεντρική και Νοτίου Αμερικής. Όμως το γεγονός ότι έχουν ανέβει κατακόρυφα τα ναύλα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Και εξηγεί προς τετραμήνου, η αποστολή ενός κοντέινερ στο Μεξικό -από τη  Λάρισα στο λιμάνι του Μεξικού- κόστιζε 1500 ευρώ, ενώ σήμερα το κόστος έχει ανέβει στα 3.200 ευρώ και αυτό δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.  

Στο 50% περίπου προσδιορίζει επί του παρόντος  τις απώλειες στην καλλιέργεια ο κ. Πέτρος Αλαγκιωζίδης, διευθυντής στον ΑΛΜΕ Βέροια, ο οποίος συγκεντρώνει προϊόν από τρεις Συνεταιρισμούς, τους Αλιάκμων, Μέση και Μελίκη. Όπως ο ίδιος μας ανέφερε πέρυσι ο ΑΛΜΕ διαχειρίστηκε  22 εκατ. κιλά, κλάσης 1 και 3 εκατ. κιλά για χυμοποίηση. Φέτος οι ενδείξεις είναι ότι η καλλιέργεια θα πιάσει το 60% της περυσινής παραγωγής , ενώ δεν υπάρχει καθόλου προϊόν για χυμοποίηση. Σημειώνεται ότι πέρυσι, η τιμή για τον παραγωγό ήταν στα 22-22,5 λεπτά το κιλό. 

Αναμφίβολα, κατά τον ίδιο, φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω των σημαντικών απωλειών που προκλήθηκαν από τον παγετό του Απριλίου. Κατά τον ίδιο, οι  πρώιμες ποικιλίες έχουν δείξει μια ανθεκτικότητα κάτι που δεν ισχύει στις πιο όψιμες ποικιλίες. Πάντως σαφή εικόνα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. 

Την ήδη δύσκολη κατάσταση, συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΑΛΜΕ συμπληρώνει η πανδημία, οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί αλλά και οι πολύ μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται στις μεταφορές εμπορευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό μας λέει ότι τον Οκτώβριο η ΑΛΜΕ εισήγαγε από Ταϊλάνδη, Κίνα και Ινδονησία φρούτα για τις φρουτοσαλάτες που επεξεργάζεται και τυποποιεί αντί του ποσού των 1.400 δολ. . Σήμερα για την ίδια ακριβώς ποσότητα και για τα ίδια κράτη, η μεταφορά κοστίζει 8.000 δολ.

Τουλάχιστον 50% είναι οι απώλειες στο βιομηχανικό ροδάκινο μας λέει ο κ.  Γιώργος Λαμπρονίκος, από τον Αγροτικό-κτηνοτροφικό συνεταιρισμό Αμπελώνα Λάρισας τονίζοντας ότι πέρυσι διαχειρίστηκε περί τα 2,5 εκατ. κιλά προϊόν και φέτος είναι δύσκολο να πιάσει το 1 εκατ. κιλά. Απώλειες που προήλθαν ολοκληρωτικά από τις άσχημες καιρικές συνθήκες στα τέλη Μαρτίου και στις 7,8,9 Απριλίου. 

Λόγω έλλειψη προϊόντος, ο Συνεταιρισμός πουλά στη βιομηχανία 43 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι πουλούσε στα 26 λεπτά το κιλό και ο παραγωγός πληρώνονταν στα 24,40 λεπτά το κιλό. Για φέτος, όπως ο ίδιος μας επεσήμανε εκκαθάριση για τον παραγωγό θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου. Πάντως όσο προχωρά η συγκομιδή, σύμφωνα με τον κ. Γ. Λαμπρονίκο, η ποσότητα που συλλέγεται περιορίζεται ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ενώ η ποικιλία Κατερίνα που συγκομίζεται στην παρούσα φάση έχει δείξει ανθεκτικότητα, αυτή που έπεται η Α37 δεν φαίνεται να αφήνει καθόλου προϊόν. 

Παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τη φετινή περίοδο, σημειώνει το στέλεχος του Συνεταιρισμού, το βιομηχανικό ροδάκινο αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια. Έτσι εξηγείται και η στροφή πολλών παραγωγών από παραδοσιακές καλλιέργειες , όπως βαμβάκι, καλαμπόκι ή αχλάδι στην καλλιέργεια συμπύρηνου ροδάκινου. Το καλύτερο έσοδο σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει η συνεργασία με τη βιομηχανία η οποία προσφέρει 15ετή συμβόλαια εξηγούν αυτή τη στροφή. Επίσης σημαντικό κατά το ίδιο είναι ότι η βιομηχανία με στόχο την παράταση της καλλιεργητικής περιόδου και επακόλουθα της συγκομιδής επιδοτεί σήμερα ποικιλίες οι οποίες αποδίδουν από 10 Σεπτέμβρη και μετά. 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου-ENTYΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ