Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Σε στάση αναμονής οι αγρότες για τον ηλίανθο

spot_img
  • Η εκτόξευση του κόστους των λιπασμάτων προκαλεί προβληματισμό στους παραγωγούς

Στάση αναμονής φαίνεται πως διατηρούν οι αγρότες όσο αναφορά την καλλιέργεια του ηλίανθου, με τους περισσότερους να αναμένουν πιο ξεκάθαρη, εικόνα για τις τιμές που θα διαμορφωθούν στην αγορά ενώ παράλληλα εκφράζουν έντονο προβληματισμό αλλά και αγωνία για το ράλι των ανατιμήσεων. Ο μεγάλος βραχνάς παραμένει το κόστος για την αγορά λιπασμάτων, το οποίο έχει σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται άνοδος και στους σπόρους και ευρύτερα σε όλα τα λειτουργικά έξοδα της παραγωγής.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί προς το παρόν δεν φαίνεται να αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία στους παραγωγούς, με αρκετούς εξ’ αυτών να προεξοφλούν ήδη από τώρα πως η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τον ηλίανθο θα περάσει από σαράντα κύματα. Την ίδια στιγμή καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά δεν φαίνεται να αποτελούν μία συμφέρουσα εναλλακτική καθώς απαιτούν μεγάλο ενεργειακό κόστος (ρεύμα, νερό, λιπάσματα) ενώ και εκεί παραμένει αβέβαιο το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν οι τελικές τιμές πώλησης.

Προβληματίζονται οι παραγωγοί

Οι όχι και τόσο καλές τιμές πώλησης για το ηλίανθο που διαμορφώθηκαν πέρσι στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τους παραγωγούς, οι οποίοι περιμένουν τις επόμενες ημέρες να δουν τις προθέσεις των εταιριών και τις συμβάσεις που πρόκειται να προτείνουν για φέτος. «Ο κόσμος είναι γενικά σε αναμονή για τις συμβάσεις και τις τιμές που θα διαμορφωθούν. Επειδή το βαμβάκι πήγε αρκετά καλά πέρσι, όπως και το σιτάρι, σαν τιμή, βλέπουμε ότι οι παραγωγοί είναι σκεπτικοί προς το παρόν. Αναμένουν τις προσφορές από τις εταιρίες για να κρίνουν αν τους συμφέρει να βάλουν ηλίανθο ή όχι» εξηγεί ο Βαλάντης Μολλάς, γεωπόνος από τις Σάπες Ροδόπης, και προσθέτει εμφατικά πως «το κόστος παραγωγής έχει ανέβει αρκετά. Η μεγάλη άνοδος είναι στα λιπάσματα. Εκεί έχουμε κατακόρυφη αύξηση πάνω από 100%. Στα άλλα προϊόντα, όπως είναι ο σπόρος και τα φάρμακα έχουμε μία μικρή αύξηση 10% με 15% αλλά το σοβαρό πρόβλημα είναι στο λίπασμα».

Μάλιστα όπως εξηγεί ο έμπειρος γεωπόνος ήδη τα σιτηρά δέχονται το πρώτο πλήγμα από τις αυξήσεις στα λιπάσματα, με τους παραγωγούς να ακολουθούν ένα μοντέλο περιορισμένης χρήσης λιπασμάτων λόγω κόστους, το οποίο αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την παραγωγή. «Όλα αυτά οδηγούν ίσως στο να μειωθεί και η παραγωγή του ηλίανθου. Βέβαια πιστεύω ότι όσο αναφορά το κομμάτι των τιμών θα δούμε καλύτερες τιμές από πέρσι, ώστε να δοθεί και ένα κίνητρο στους παραγωγούς αλλά και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν» τονίζει ο ίδιος.

«Το σίγουρο πάντως είναι πως οι περισσότεροι θα πάνε σε μεσοβέζικες λύσεις. Θα χρησιμοποιήσουν λιγότερη ποσότητα λιπάσματος και αυτό θα έχει φυσικά αντίκτυπο στην παραγωγή. Αν το φυτό δεν τραφεί κανονικά δεν θα μπορέσει να αποδώσει ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και σε ποιότητα» συμπληρώνει με νόημα ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή αρκετοί παραγωγοί, σε μία προσπάθεια να «γλυτώσουν» μερικά ποτίσματα, αποφάσισαν να σπείρουν όσο το δυνατόν νωρίτερα φέτος τον ηλίανθο, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους λογαριασμούς ρεύματος και πετρελαίου.

«Εκτιμώ ότι κάποια στρέμματα που ήταν να καλλιεργηθούν με καλαμπόκι και βαμβάκι θα πάνε στον ηλίανθο και αυτό έχει να κάνει και με το λίπασμα αλλά και γενικότερα το κόστος της ενέργειας. Ο ηλίανθος θέλει λιγότερο νερό και για αυτό πιστεύω ότι στην περιοχή θα υπάρχει μία αύξηση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις» τονίζει από την πλευρά του ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης εξηγώντας πως «ακούγεται ότι υπάρχει μία αύξηση στον σπόρο όσο αναφορά τον ηλίανθο, αλλά αντίστοιχη αύξηση υπάρχει σε όλους τους σπόρους και μην ξεχνάμε πως σε κάθε περίπτωση ο ηλίανθος παραμένει φθηνότερος σε σχέση με όλα τα άλλα. Γενικά είναι μία παραγωγή που έχει μικρότερο ρίσκο και αυτό είναι στα θετικά του. Αν για παράδειγμα ρίξεις λιγότερο λίπασμα στον ηλίανθο η απώλεια θα είναι μικρότερη απ’ ότι αν κάνεις το ίδιο στο καλαμπόκι. Φέτος πάντως θα δούμε πολλά χωράφια τα οποία θα μείνουν απότιστα και δεν θα καλλιεργηθούν σωστά καθώς το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί και οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Μάλιστα όπως προσθέτει ο ίδιος η σπορά θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων. «Αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσουμε τον ηλίανθο, όσο πιο νωρίς γίνεται για να φυτρώσει και πιο γρήγορα και να μην χρειαστεί πολύ πότισμα στη συνέχεια. Διαφορετικά είτε ποτίζεις με ρεύμα είτε με πετρέλαιο θα πρέπει να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη» συμπληρώνει ο παραγωγός από την Ξάνθη.

  • Του Γιώργου Μαυρίδη
  • ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΛΛΙΕΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ