Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Πυρά γεωτεχνικών για τα επαγγελματικά δικαιώματα

spot_img

Αιχμηρές ανακοινώσεις έβγαλαν οι ΠΟΓΕΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ για το γνωστό θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ

Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες της ψήφισης νομοθετικής ντροπολογίας που έδωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων, των δασολόγων και των ιχθυολόγων μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε άλλα 16 Τμήματα ΑΕΙ (πρώην ΤΕΙ) απευθείας, αλλά και ταυτόχρονα καθόρισε τη διαδικασία για την κατοχύρωση ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων και στα υπόλοιπα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διαθέτει 33 πανεπιστημιακά τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης με εισακτέους περίπου 6.000 γεωπόνους φοιτητές ανά έτος. Ούτε κανένα άλλο γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο στη Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την εκπαιδευτική «φούσκα» που δημιουργήθηκε. Εάν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις για μία πλήρη αναδιάρθρωση των γεωπονικών και δασολογικών τμημάτων με σημαντικές συγχωνεύσεις τμημάτων και δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, δηλαδή με εξορθολογισμό στις πραγματικές δυνατότητες εκπαίδευσής τους, τότε σε λίγα χρόνια θα φθάσουμε σε έναν νέο Νεοελληνικό παραλογισμό: οι πτυχιούχοι γεωπόνοι να είναι περισσότεροι από τους επαγγελματίες αγρότες και οι πτυχιούχοι δασολόγοι να είναι περισσότεροι από τους δασεργάτες!!!

Δεν είναι δυνατόν στο όνομα των διαχρονικών πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων με δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας να ευτελίζεται η επιστήμη και το επάγγελμα του γεωπόνου και του δασολόγου στη χώρα μας κι έτσι έχουμε την ουσιαστική υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών των καλύτερων αντίστοιχων τμημάτων, δηλαδή των φοιτητών των ιστορικών και πρωτοπόρων Σχολών  Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση που τάχθηκε υπέρ των «αρίστων» να υποβαθμίζει σημαντικά τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των αρίστων εισακτέων φοιτητών στα Τμήματα με τις μεγαλύτερες βάσεις εισαγωγής μεταξύ των τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας της χώρας (ειδικά οι διαφορές μεταξύ των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων Γεωπονίας είναι χαοτικές);;; Στο όνομα ποιας πολιτικής ιδεολογίας μπορεί να υποστηριχθεί μία τέτοιας έκτασης εκπαιδευτική και επαγγελματική ισοπέδωση προς τα κάτω που δεν ωφελεί κανέναν, αλλά μόνον θα τους κρατάει όλους μαζί «όμηρους», δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, σε σπουδές χωρίς πραγματική προοπτική, στρεβλώνοντας βάναυσα τον επαγγελματικό προσανατολισμό της νέας γενιάς;;;

Έχουμε ήδη δικαιωθεί σε όλα όσα σας είχαμε προειδοποιήσει χωρίς να επιχαίρουμε γι΄ αυτό. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτό το έκτρωμα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και κολλητούς.

Γιατί αυτό είναι το Συμφέρον της Ελλάδας για να μεγαλουργήσει και όχι της Ψωροκώσταινας των Μαυρογιαλούρων που βολεύει τα συμφέροντα.

Ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ

Για τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους των νέων Τμημάτων Γεωτεχνικής κατεύθυνσης

          Με αφορμή την ψήφιση και δημοσίευση του Ν. 5039/2023 (ΦΕΚ 83/Α’), με το άρθρο 131 του οποίου θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν την επέκταση της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος του Γεωπόνου, Δασολόγου και Ιχθυολόγου στους αποφοίτους των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης που ιδρύθηκαν με του Νόμους Νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 και με αφορμή την τροποποίηση που επήλθε στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου μεταξύ της αρχικώς προταθείσας και της ψηφισθείσας εντέλει ρύθμισης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει τα εξής:

1)   Η αρχικώς προταθείσα διάταξη, η οποία ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., προέβλεπε την έκφραση της γνώμης τόσο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) όσο και του Επιμελητηρίου, πριν την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των νέων Τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης.

2)   Η προηγούμενη έκφραση γνώμης της ΕΘΑΑΕ, η οποία είναι η κατά νόμο ανεξάρτητη διοικητική αρχή που έχει ως αποστολή της τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εξασφαλίζει την αντιστοίχιση των νέων Τμημάτων με τα υφιστάμενα γεωτεχνικού αντικειμένου Τμήματα και διασφαλίζει την ακαδημαϊκή επάρκεια των νέων γεωτεχνικών και την βεβαιωμένη γνώση των αντικειμένων που θα κληθούν να υπηρετήσουν επαγγελματικά.

3)   Κατ’ αντιστοιχία, η πρότερη έκφραση γνώμης από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, του καθ’ ύλη αρμόδιου φορέα στη χώρα μας για την άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος, εξασφαλίζει ότι οι νέοι γεωτεχνικοί έχουν αποκτήσει, σε ικανοποιητικό βαθμό, τις απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει η άσκηση των διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων των γεωτεχνικών. Τονίζουμε ότι η άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος αφορά δραστηριότητες που άπτονται θεμάτων δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων, προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ζητημάτων δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το επάγγελμα του Γεωτεχνικού κρίθηκε από την Πολιτεία ότι πρέπει να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο.

4)   Υπογραμμίζουμε ότι τις παραπάνω προϋποθέσεις που το Επιμελητήριο θεωρεί επιβεβλημένες, τις έχει επισημάνει επανειλημμένα εδώ και αρκετό καιρό, με αφορμή το γεγονός ότι περίπου πριν δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Επιμελητήριο οι πρώτες αιτήσεις εγγραφής και αναγγελίας άσκησης επαγγέλματος από τους αποφοίτους των νέων Τμημάτων. Εντούτοις, η Ελληνική Πολιτεία δεν προχώρησε έγκαιρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα αυτό να διογκωθεί και να καταλήξουμε στην εσπευσμένη προσπάθεια επίλυσής του με τον Ν. 5039/2023, λύση μάλιστα που επιλέχθηκε να δοθεί σε προεκλογικό χρόνο, οδηγώντας στις τουλάχιστον ατυχείς επιλογές της παράβλεψης όλων των παραπάνω σημαντικών παραμέτρων.

5)   Η επιλεγείσα εντέλει ρύθμιση από τη μια πλευρά αφαιρεί από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει για τα προστιθέμενα Τμήματα, μη επιτρέποντάς του να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο που αφορά στον έλεγχο και την επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού, ενώ από την άλλη ακυρώνει όλες τις προαναφερόμενες δικλείδες ασφαλείας που θα κατοχύρωναν την επαγγελματική επάρκεια των νέων Γεωτεχνικών. Στην ουσία, με τη ρύθμιση που τελικά επιλέχθηκε, η Ελληνική πολιτεία χρήζει του απόφοιτους των νέων Τμημάτων ως ικανούς για άσκηση ενός επαγγέλματος που άπτεται άμεσα του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει εξετάσει εάν όντως είναι.

6)   Επειδή, παρόλα τα προαναφερόμενα, η Ελληνική πολιτεία κατέληξε στη συγκεκριμένη διάταξη, είναι επιβεβλημένο να ανακοινωθούν άμεσα δεσμεύσεις, από όλα τα κόμματα που τη στήριξαν, για γενναίες οικονομικές ενισχύσεις αλλά και συγχωνεύσεις όλων αυτών των Τμημάτων, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών τους, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα προαναφερθέντα ζητούμενα για την άρτια και αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού.

7)   Επίσης θα πρέπει να απαντηθεί τάχιστα σε όλους τους Γεωτεχνικούς συναδέλφους, στους φοιτητές των Γεωτεχνικών σχολών αλλά και στις οικογένειες που μοχθούν για τις σπουδές τους, εάν και κατά πόσο πραγματικά τα πτυχία τους θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή θα τα λαμβάνουν ως απλά εφόδια γνώσης, δεδομένου ότι οι σχεδόν 6.000 πλέον κατ’ έτος αποφοιτούντες Γεωτεχνικοί θα οδηγήσουν σε υπερκορεσμό του επαγγέλματος πριν καν προλάβουν οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές να εξέλθουν των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τους.

          Πέραν τούτων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη τροποποίησης της διάταξης που αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου από τους αποφοίτους  του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεδομένου ότι το εν λόγω Τμήμα αφενός δεν μπορεί να θεωρηθεί νέο, αφού λειτουργούσε ήδη κατά την ψήφιση των προαναφερόμενων νόμων και αφετέρου οι απόφοιτοί του, με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους και σύμφωνα με την παρ. 5α του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014 και ισχύει, ασκούν το επάγγελμα του Ιχθυολόγου.

          Τέλος, επισημαίνεται ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παραμένει σοβαρά προβληματισμένο για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση και θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο που θα του επιτρέψει ουσιαστικά να εκπληρώσει το ρόλο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία στην άσκηση του Γεωτεχνικού επαγγέλματος.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ