Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Ποιες οι προσδοκίες για το σουσάμι της Θράκης

spot_img

  • Διαφαίνεται πως θα καταγραφεί αύξηση μεν, αλλά μικρή, στον αριθμό των καλλιεργειών φέτος στην περιοχή

Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες των παραγωγών στη Θράκη που καλλιεργούν σουσάμι, με τον παραδοσιακό χειρονακτικό τρόπο, καθώς και φέτος θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικής στήριξης από πλευράς της πολιτείας. Οι καλλιέργειες σουσαμιού στην Ελλάδα παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ελλείψει ουσιαστικών κινήτρων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό σουσαμιού – αλλά και κατ’ επέκταση ταχινιού – που καταναλώνεται στην χώρα να είναι εισαγόμενο. Την ίδια στιγμή, αρκετές προσπάθειες των αγροτών να “αναστήσουν” την καλλιέργεια σουσαμιού στην Ελλάδα φαίνεται πως πέφτουν στο κενό, κυρίως όταν πρόκειται για παραγωγές που ακολουθούν την παραδοσιακή, χειρονακτική συγκομιδή που εξασφαλίζει βέβαια και καλύτερη ποιότητα σουσαμιού.

Παρά το γεγονός πως σαν καλλιέργεια δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις το σουσάμι παραμένει μια δύσκολη παραγωγή, καθώς απαιτεί χειρονακτική εργασία και έμπειρα εργατικά χέρια που να γνωρίζουν την ορθή συγκομιδή του. “Η παραγωγή είναι δύσκολη γιατί έχει πολύ χειρονακτική εργασία. Αν θες να πάρεις ποιότητα πας σίγουρα στη χειρονακτική συγκομιδή, που διαφέρει αισθητά από το να μπει μια κομπίνα και να το αλωνίσει. Εμείς μαζεύουμε χειρονακτικά, το βάζουμε πάνω σε ένα νάιλον και μετά το τινάζουμε. Καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο να βρεις εργάτες γης” εξηγεί ο Θόδωρος Μπεμπέκης, υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυρωδάτο» Ξάνθης. Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, το κόστος συγκομιδής του σουσαμιού στην Ελλάδα με μια τέτοια διαδικασία διαφέρει αισθητά από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία ή η Αιθιοπία, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αγρότες να μην μπορούν να ανταγωνιστούν το εισαγόμενο σουσάμι, το οποίο κυριαρχεί στην αγορά.

“Εμείς πουλάμε σε όλη την Ελλάδα, έχουμε πελάτες σε διάφορες περιοχές αλλά όχι πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες. Περίπου 250 στρέμματα σουσάμι καλλιεργούν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ και είναι μια καλλιέργεια που την ξεκινήσαμε πριν από 8-9 χρόνια” τονίζει ο υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση στις καλλιέργειες σουσαμιού στην περιοχή φέτος. Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυρωδάτο» Ξάνθης μεταποιεί μάλιστα το σουσάμι και σε ταχίνι, για το οποίο έχει καταθέσει φάκελο για την αναγνώριση του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ). Φάκελος ωστόσο που ακόμη παραμένει… στα συρτάρια, υπό εξέταση παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την κατάθεσή του στους αρμόδιους φορείς.

Την ίδια στιγμή στον Έβρο φαίνεται πως αναμένεται αύξηση των καλλιεργήσιμων με σουσάμι στρεμμάτων, η οποία αν και ισχνή αποτελεί ένα ενθαρρυντικό βήμα για την καλλιέργεια στην περιοχή. “Προς το παρόν φαίνεται πως φέτος θα είναι αυξημένα τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν στον Έβρο, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για μια σημαντική αύξηση” τονίζει ο Θανάσης Πολυζωίδης, που καλλιεργεί σουσάμι από ντόπιο σπόρο Έβρου και διατηρεί την οικοτεχνία ΣΑΜΥΘΟΣ, που το μεταποιεί σε ταχίνι. “Αυτή η αύξηση νομίζω πως σχετίζεται με το ενδιαφέρον των αγροτών να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα”, προσθέτει ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που στρέφονται στην καλλιέργεια του σουσαμιού, εξηγεί πως “το πιο απαιτητικό κομμάτι στην καλλιέργεια του σουσαμιού είναι η χειρονακτική συγκομιδή”. Ωστόσο παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ίδιος παραγωγός, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αύξηση στη ζήτηση για το ταχίνι της περιοχής. “Τα τελευταία 3 χρόνια βλέπουμε μια συνεχή αύξηση 30-50%. Σε σχέση με πέρσι για παράδειγμα βλέπουμε αύξηση 15-20% και αυτό οφείλεται και στην ποιότητα αλλά και στο ότι το ταχίνι προέρχεται από ελληνική ποικιλία σουσαμιού και ο καταναλωτής εκτιμά και τις καινοτόμες μεθόδους μεταποίησης που χρησιμοποιούμε” τονίζει με νόημα ο ίδιος.  

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ