Μεγάλες απώλειες μετρούν οι παραγωγοί ροδιού στη Βόρεια Ελλάδα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν φέτος να προκαλούν ανυπολόγιστη καταστροφή τόσο για το φυτικό κεφάλαιο όσο και για την τσέπη των αγροτών.
Οι παγωνιές της Άνοιξης «σόκαραν» τα δέντρα, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καρποφορία τους, με τους παραγωγούς να μιλούν για ζημιά που δεν περιορίζεται μόνο στη φετινή σεζόν αλλά θα είναι ορατή για την επόμενη πενταετία. Την ίδια στιγμή, όσοι κατάφεραν να δηλώσουν τις απώλειες που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα της παγωνιάς, τονίζουν πως θα λάβουν μικρότερες αποζημιώσεις απ’ ότι προσδοκούσαν ενώ υπάρχει και μερίδα παραγωγών που καταγγέλλουν ΕΛΓΑ και Υπουργείο για «αποκλεισμό» από τη διαδικασία των αποζημιώσεων.
Από 50% έως 100% οι απώλειες
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός του ότι έχουμε ψυχρό κλίμα, φέτος οι παγωνιές του Μαρτίου και του Απριλίου κατέστρεψαν την παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο σε ποσοστά που κυμαίνονται από 50% έως και 100%» εξηγεί ο Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων από τον ΑΣΟΠ Δράμας, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για «αποκλεισμό» των παραγωγών της περιοχής από τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν συνάδελφοί τους σε άλλες πόλεις.
«Εμείς από την πρώτη στιγμή ως Συνεταιρισμός ενημερώσαμε τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο. Υπήρξε ανταπόκριση από τα κεντρικά και δόθηκε εντολή στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ να γίνει έλεγχος και καταγραφή των ζημιών. Στην περιοχή όμως της Δράμας και της Καβάλας βλέπουμε έναν αποκλεισμό και δεν προχωράει η διαδικασία της αποζημίωσης» τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως στον αντίποδα παραγωγοί ροδιού από τη Θράκη αλλά και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπως οι Σέρρες και το Κιλκίς, έχουν υποβάλλει αιτήσεις για αποζημίωση που έχουν εγκριθεί.
«Είναι ένας επιλεκτικός αποκλεισμός για τη Δράμα και την Καβάλα. Πριν από 20 ημέρες στείλαμε μια τελευταία επιστολή στο Υπουργείο και προειδοποιούμε για την κλιμάκωση των αντιδράσεων μας» αναφέρει ο κ. Αθανασιάδης τονίζοντας πως οι παραγωγοί σχεδιάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις, ευρεία ενημέρωση των ΜΜΕ αλλά και προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Δεν γίνεται να αρνείται κάποιος το φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών και να λένε ότι δεν έγιναν απ’ αυτό οι καταστροφές. Παραγωγός που πέρσι παρέδωσε 120 τόνους, φέτος περίμενε 150 τόνους και τελικά παρέδωσε μόλις 2 τόνους!» προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως υπάρχουν παραγωγοί στην περιοχή με 10 και 20 στρέμματα που έχουν υποστεί 100% ζημιά.
Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια
Το εύρος της φετινής καταστροφής είναι τόσο μεγάλο που δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που εγκαταλείπουν το ρόδι ή παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το εάν θα συνεχίσουν ή όχι και του χρόνου.
«Τα ξηλώσαμε όλα. Πάγωσε όλη η καλλιέργεια μας, μιλάμε για ολική καταστροφή φέτος» εξηγεί ο Μιχαήλ Δουλάκης παραγωγός ροδιού από την Ξάνθη τονίζοντας πως «δηλώσαμε τη ζημία, ήρθαν έκαναν και αυτοψία. Είναι μικρή η αποζημίωση που θα πάρουμε, μικρότερη απ’ ότι θα λαμβάναμε υπό άλλες συνθήκες, ωστόσο είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλους που δεν θα πάρουν τίποτα». Μάλιστα ο ίδιος εξηγεί πως δεν είναι σίγουρος για το εάν θα συνεχίσει να ασχολείται με το ρόδι ή θα το εγκαταλείψει πλήρως, μετά και τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη φέτος.
Τις μεγάλες απώλειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβεβαιώνει και ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν πήραν καθόλου παραγωγή φέτος. Οι παγωνιές επηρέασαν τα ρόδια σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν μεγάλες ζημιές και φαίνεται πως έχει χαθεί η επόμενη πενταετία».
Οι μεγάλες καταστροφές και απώλειες που άφησαν πίσω τους οι ανοιξιάτικες παγωνιές οδήγησαν ωστόσο στην άνοδο των τιμών του ροδιού, με τους παραγωγούς να αναγνωρίζουν το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, ωστόσο τονίζουν πως αυτό δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί.
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ