Σε δήλωσή του για τα μέτρα στήριξης των πλημμυρόπληκτων αγροτών, που εξαγγέλθηκαν χθες, ο πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης, ανάφερε τα εξής:
«Χωρίς ισχυρή διάθεση πραγματικής και ουσιαστικής ενίσχυσης των πλημμυρόπληκτων αγροτών της περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και αυτό συνίσταται κυρίως στο γεγονός, ότι εξαγγέλθηκαν προκαταβολές και όχι ανώτατες τιμές ενίσχυσης.
Ένα μήνα μετά τις φονικές κακοκαιρίες, που οι πλημμύρες επέφεραν καθολική καταστροφή στα χωράφια και στους στάβλους, στην ανοχύρωτη περιφέρεια Θεσσαλίας, η κυβέρνηση, παρότι γνωρίζει επακριβώς το μέγεθος του προβλήματος, αντί να ανακοινώσει συγκεκριμένες τιμές αποζημίωσης για τα αγροτικά προϊόντα, αρκέστηκε μόνο στις εξαγγελίες προκαταβολών, που με βάση τα πεπραγμένα της, εδώ και 5 χρόνια με τις κάκιστες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν εγγυώνται την πλήρη και ουσιαστική ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών.
Οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας και όχι μόνο, αυτό που περίμεναν να ακούσουν από τα επίσημα χείλη των αρμοδίων ήταν ότι:
- στο βαμβάκι η ανώτατη αποζημίωση θα είναι 300 ευρώ
- στη Βιομηχανική Τομάτα η ανώτατη αποζημίωση θα είναι 1.200 ευρώ
- στο καλαμπόκι η ανώτατη αποζημίωση θα είναι 300 ευρώ και ούτω καθεξής για τα υπόλοιπα προϊόντα.
Έτσι λοιπόν, αφού άκουγαν το ανώτατο ύψος των ενισχύσεων, το λεγόμενο «ταβάνι», τότε θα ήταν ευπρόσδεκτες και οι γενναίες προκαταβολές και οι κατηγοριοποιήσεις ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς.
Παράλληλα, οι πλημμυρόπληκτοι αγρότες των δενδροκομικών καλλιεργειών, περίμεναν να ακούσουν τι ενίσχυση θα λάβουν και για τα επόμενα χρόνια, μιας και τα δέντρα τους καταστράφηκαν εντελώς και είναι προς αντικατάσταση, ενώ οι φίλοι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών περίμεναν κι αυτοί ακόμα πιο συγκεκριμένα πράγματα, αλλά εις μάτην.
Αναφορικά με τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους, εξαγγέλθηκε το χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω του Μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, ύψους 45 εκατ. ευρώ, όπου θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων, με κάλυψη 100% της δαπάνης.
Πολύ ωραία. Όμως αποκρύπτεται το γεγονός ότι αυτό το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2024 και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι:
– Τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι μέχρι τον Μάρτιο του 2024;
– Πως θα αντέξουν άλλους 5 μήνες σε αυτή την τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα;
– Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε το Μέτρο 5.2. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, το οποίο θα καθυστερήσει υπέρμετρα η εφαρμογή του και δεν καταβάλει άμεσα τα 45 εκατ. ευρώ μέσω της Κρατικής Αρωγής;
Υ.Γ. Η κυβέρνηση, αντί να θέτει διλλήματα στους πλημμυρόπληκτους αγρότες για την επιλογή τους στις περιφερειακές εκλογές, καλύτερα θα ήταν να θέσει στον εαυτό της ένα και μόνο δίλλημα: είναι με το καλό των αγροτών ή με το καλό του κόμματός της;»