Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας Θεσσαλίας την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 και ώρα 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί υβριδική ημερίδα για την παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σπήλιο Λιβανό,τον υφ κ.Γιάννη Οικονόμου,τον γγ κ.Κων/νο Μπαγινέτα,τον πρόεδρο ΕΛΓΑ κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου)
Όπως αναφέρεται έχουν κληθεί όλοι οι φορείς ( Επιμελητήρια, Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, ΓΕΩΤΕΕ κλπ), Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Επικεφαλής παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και Δήμαρχοι. Για τη δια ζώσης ημερίδα, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού covid- 19.
Μετά το απόγευμα στις 18.00 ο κ.Λιβανός θα παραβρεθεί στα γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας σε προγραμματισμένη συγκέντρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από θέματα της ΚΑΠ θα τεθούν στον κ.υπουργό οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για τις εκτεταμένες ζημιές αλλά και το καυτό θέμα των επιλαχόντων 4.000 αγροτών των σχεδίων βελτίωσης προκήρυξης 2018 του μέτρου 4.1.1.
Του Ντίνου Μακά
Διαβάστε παρακάτω όλο το δτ του ΥΠΑΑΤ:
Λιβανός για ΚΑΠ: Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της Ελλάδας- Δουλεύουμε μαζί για να κερδίσουμε όλοι- Από τη Λάρισα ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική
Ως μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας που δεν πρέπει να πάει χαμένη, χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του κατά την πρώτη από τις 13 Συνδιασκέψεις στο πλαίσιο του διαλόγου για την ΚΑΠ, που έγινε σήμερα στη Λάρισα. Και τούτο, όπως εξήγησε, γιατί στη χώρα μας αναλογούν άνω των 19,5 δις ευρώ για την επόμενη περίοδο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας στις προκλήσεις της νέας εποχής πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, αφού στόχος είναι να ωφεληθούν οι Έλληνες αγρότες.
«Στόχος μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα για το γεωργό μας, η αναβάθμιση της θέσης του έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα, η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21 ο αιώνα», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ συμπυκνώνοντας την πολιτική και οικονομική στόχευση της νέας Εθνικής Στρατηγικής στον αγροδιατροφικό τομέα .
Απαντώντας ουσιαστικά σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το ΥΠΑΑΤ ξεκινά διαβούλευση για την ΚΑΠ ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο κ. Λιβανός είπε ότι οι συζητήσεις θα είχαν ξεκινήσει πολύ πριν αν δεν υπήρχε η πανδημία «γιατί η φιλοσοφία της κυβέρνησής μας είναι ο ανοικτός και ισότιμος διάλογος. Θέλουμε να ακούμε ιδέες και απόψεις για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την καλύτερη στρατηγική. Έτσι καταδεικνύουμε ότι δεν υπάρχουν ιδεολογίες που μας χωρίζουν. Ιδεολογία μας είναι η στήριξη της αγροτιάς, η περιφερειακή ανάπτυξη, η στήριξη των αδυνάμων και η παροχή βοήθειας στους νέους να μπουν στην αγροτική παραγωγή».
Το γεγονός ότι η ΚΑΠ δεν βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο της χώρας αποτελεί ήττα για όλους μας, είπε ο κ. Λιβανός «και κυρίως αποτελεί ήττα για τους αγρότες μας. Συζητάμε για τα μικρά και χάνουμε τα μεγάλα. Η συζήτηση για την ΚΑΠ θα γίνεται παράλληλα με τον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι η ΚΑΠ», σημείωσε δε ότι πρέπει να την καταλάβουν περισσότερο από όλους οι αγρότες μας που θα την υλοποιήσουν. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συνθέσουμε τις θέσεις μας».
Στη δημιουργία του κοινού μέλλοντος της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, ο κ. Λιβανός ζήτησε τη συμβολή όλων, κυρίως των ιδίων των αγροτών τους οποίους χαρακτήρισε συνεργάτες σε έναν κοινό αγώνα γεμάτο προκλήσεις. «Δεν είστε μόνοι. Δουλεύουμε μαζί και προχωράμε με τα αναγκαία εφόδια στη νέα εποχή. Και δουλεύουμε μαζί, για να κερδίσουμε όλοι:
Εσείς, οι παραγωγοί. Που μόνο ωφελημένοι θα βγείτε όταν εφαρμόζονται δίκαιοι κανόνες για όλους και μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τον αγροτικό τομέα.
Η κοινωνία μας. Που θα επωφεληθεί από καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα, σε πιο προσιτές τιμές.
Το περιβάλλον. Το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε.
Η οικονομία. Που βασίζει την ανάκαμψή της, στον γεωργικό τομέα.
Και τελικά, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο τόπος μας. Όταν περισσότεροι νέοι μας επιστρέψουν στην ύπαιθρο, όταν η γη μας αποδώσει καλύτερους καρπούς, όταν η ανάπτυξη στηριχτεί στον αγροτικό μας κόσμο, όταν η Ελληνίδα και ο Έλληνας αγρότης πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους!
Αλλάζουμε, προοδεύουμε, κερδίζουμε όλοι», τόνισε ο κ. Λιβανός.
«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευθεί μένοντας δίπλα στους Έλληνες αγρότες όταν το χρειάζονται. Με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Λιβανός, απαντώντας στην επισήμανση του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού ότι η κυβέρνηση ενήργησε με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ότι η αύξηση του πληθυσμού και οι σύγχρονες καταναλωτικές αντιλήψεις οδηγούν στην εξάντληση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, όπως το νερό και η καλλιεργήσιμη γη ενώ η αλλαγή διατροφικών προτύπων οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Παράλληλα επισήμανε ότι οι καταστροφές στην παραγωγή γίνονται όλο και μεγαλύτερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου δημιουργεί πολυπλοκότητα στις αλυσίδες παραγωγής και διάθεσης προϊόντων.
Ωστόσο ο ΥΠΑΑΤ αναγνώρισε ότι η ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση οδηγεί στην ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας που επιτρέπει αύξηση της παραγωγής με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία του covid ενέτεινε την ανάγκη για ανθεκτικότητα των διατροφικών αλυσίδων ενώ οι προκλήσεις θέτουν στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης τα ζητήματα της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας και σηματοδοτούν την ανάγκη για αλλαγή ρότας, για να διασφαλίσουμε συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον.
Η νέα ΚΑΠ, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας εποχής έχοντας ως στρατηγική της την πολιτική από το «Αγρόκτημα στο πιάτο» και τη Βιοποικιλότητα.
Εξηγώντας τη νέα λογική της ΚΑΠ είπε ότι επικεντρώνεται στη «μετατόπιση από τη στήριξη του Γεωργικού Εισοδήματος στη στήριξη του παραγωγού».
Επισημαίνοντας τους μεγάλους κοινούς στόχους αυτής της νέας πολιτικής είπε ότι επικεντρώνονται στα εξής:
– ασφαλή τρόφιμα,
– προστασία του περιβάλλοντος,
– αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα τόνισε ότι στόχος είναι ένας καλός συμβιβασμός και δεσμεύθηκε στους αγρότες για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους. «Είναι δέσμευση για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τη νέα ΚΑΠ για τους Έλληνες αγρότες», είπε χαρακτηριστικά.
Μοναδική, για την ελληνική αγροτική παραγωγή, χαρακτήρισε την ευκαιρία που δίνει η ΚΑΠ, ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, καθώς μέχρι το 2027 θα απορροφηθούν πόροι ύψους πλέον των 19,5 δις, ενώ σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα άνω των δύο δις ευρώ που θα κινητοποιήσουν τα χρήματα που αναλογούν στον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Και εμείς, ως Υπουργείο, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε, να χαράξουμε νέες πολιτικές και να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και με πολιτικό κόστος»
Όπως ανέφερε ο στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πενταπλός:
- αύξηση του εισοδήματος,
- μείωση του κόστους παραγωγής και
- αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για τους Έλληνες παραγωγούς.
- να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής
αγροτικής παραγωγής
- να φέρουμε τους νέους μας στο χωράφι καθώς η δημογραφική ανανέωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.
Ήδη, οι πρώτες μας αποφάσεις για διπλασιασμό του ποσού ενίσχυσης των νέων αγροτών από το ΠΑΑ, δείχνουν στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Ωστόσο επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η ύπαρξη μιας συγκροτημένης και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα, μιας Στρατηγικής που θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών, όπως αυτή που εκπόνησε το ΥΠΑΑΤ.
Απαντώντας για το ζήτημα των ελέγχων ο κ. Λιβανός είπε μεταξύ άλλων ότι για να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί και καταναλωτές από νοθείες, παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» πρώτων υλών και προϊόντων από το εξωτερικό, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Σημείωσε ότι προχωρά η ενοποίηση και οριζόντια συνεργασία των 7 διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών και θυμίζοντας και τους δεκαπλάσιους ελέγχους που έγιναν το Πάσχα, σημείωσε: « Ήδη φέρνουμε αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις αυξήσεις τιμών στο γάλα και το κρέας για τους παραγωγούς μας».
Για τον παγετό επανέλαβε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για καταβολή αποζημιώσεων, τόνισε όμως ότι θα γίνουν εξατομικευμένοι έλεγχοι ώστε οι αποζημιώσεις να δοθούν με δικαιοσύνη και όχι σε βάρος όσων έχουν πραγματικά υποστεί ζημιές.
Κώστας Αγοραστός: Σε όλες τις κρίσεις ο ΥΠΑΑΤ στάθηκε στο πλευρό της Θεσσαλίας
Ο οικοδεσπότης της Συνδιάσκεψης Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μεταξύ άλλων είπε:
«Ευχαριστώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό που ξεκινά σήμερα από τη Θεσσαλία ένα μεγάλο διάλογο που οδηγεί στην Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των 20 δις ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσα από το διάλογο για τη νέα ΚΑΠ, ακολουθούμε το δόγμα Build Back Better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο μελλοντικούς κινδύνους που διατρέχουν την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την καλύτερη διαχείριση του νερού, την είσοδο περισσότερων νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.
Σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία το τελευταίο διάστημα – Ιανό, παγετό, υπερκυτταρική καταιγίδα, Μήδεια – ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός στάθηκε με σεβασμό και ενδιαφέρον, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με πρωτόκολλο ενεργειών και με αλήθεια στο πλευρό των πληγέντων, γιατί πιστεύουμε στην αξία των ανθρώπων της παραγωγής.
Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ήμασταν και είμαστε εδώ για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, συνεργασία και μεθοδολογία.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής με 205.988 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 1,598 δις ευρώ: αγροτική οδοποιία, εξηλεκτρισμός, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες, φράγματα, ενίσχυση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, Σχέδια Βελτίωσης, πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, clusters νέων παραγωγών, Leader, μεταποίηση προϊόντων, έρευνα, συστήματα ποιότητας, αντιπυρική προστασία. Και συνεχίζουμε τη νέα Προγραμματική Περίοδο με στόχο να βοηθήσουμε τους πολλούς και τους πιο ευάλωτους, και να γίνουν όλα πιο γρήγορα γιατί μόνο με μεγάλες ταχύτητες μπορεί να αλλάξει η ζωή μας και η Ελλάδα να πάει μπροστά. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την παρουσία του σήμερα στη Λάρισα αποδεικνύει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συνομιλεί, ακούει και διαμορφώνει κάνοντας πράξη τη Συλλογική Ηγεσία: να αποφασίζουν αυτοί που καλούνται να υλοποιήσουν τη νέα ΚΑΠ. Ταχύτητα, ρυθμός, αυτοματοποίηση, απλοποίηση και συνέργεια φέρνουν αποτελεσμα.
Βίντο με δηλώσεις για την ημερίδα ΚΑΠ (από larissanet):