Οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου εγείρουν ζητήματα σε κρέας, γάλα και τυρί
Εφιαλτικές προβλέψεις για τη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας της θεσσαλικής κτηνοτροφίας κάνουν παραγωγοί και κτηνοτρόφοι,, μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που επέφεραν θανάτους χιλιάδων ζώων.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, επιβεβαίωσε την καταστροφή 80 στάβλων σε Αμπελώνα και Φαλάνη Λαρίσης. Από την καταστροφή, χάθηκαν 7.000 και 5.000 αιγοπρόβατα αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος επεσήμανε την ολοσχερή καταστροφή της μεγαλύτερης χοιροτροφικής μονάδας του Παλαμά Καρδίτσας, με 500 χοιρομητέρες και 6.500 έως 7.000 γουρούνια. Τα άσχημα νέα, με τις χιλιάδες απώλειες ζώων στη Θεσσαλία εξαιτίας της πλημμύρας, λειτουργούν ως «ωρολογιακή βόμβα» για την ελληνική κτηνοτροφία και ακόμη, φέρνουν ζοφερά αποτελέσματα για την επόμενη μέρα στο ελληνικό γάλα και στο ελληνικό τυρί
Σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων με τους οποίους επικοινώνησε το FOODReporter, από τα 1,6 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, τα οποία αριθμούσε ο θεσσαλικός κάμπος, αναμένεται να έχουν χαθεί περίπου 220.000. Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει γίνει ακόμη ακριβής καταγραφή θανατωμένων ζώων, μιας και τα νερά δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει σε αρκετές περιοχές και χωριά…Μεγάλο πρόβλημα φέρνει και η καταστροφή αρκετών εγκαταστάσεων κτηνοτροφίας, ακόμη και στο 100% τους. Όπως προκύπτει από μαρτυρίες, λίγοι κτηνοτρόφοι πρόλαβαν να σώσουν μηχανές απογαλακτισμού και άλλο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Όπως μαθαίνουμε, ο κ. Πεβερέτος αποστέλλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία προτείνει «θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές», που εξοικονομούν σταθερά δομικά υλικά και άρα, κόστη και χρόνο. «Πρόκειται για γρήγορες και φθηνότερες λύσεις, που να μπορούν να βοηθήσουν να σωθεί ό,τι σώζεται, για όσους κτηνοτρόφους έχουν το κουράγιο να συνεχίσουν να προσπαθούν στην παραγωγή. Υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν την απαιτούμενη άδεια και άρα, δεν απαιτούνται επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας στη Λαζαρίνα Μουζακίου, Αλέξης Μανούρης, αποκάλυψε ότι έχουν διαπιστωμένα χαθεί 51 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και 10.000 αιγοπρόβατα, εκτιμώντας παράλληλα ότι στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας οι συνολικές απώλειες αιγοπροβάτων θα ξεπεράσουν τα 50.000 ζώα, με ρεαλιστικούς υπολογισμούς.
Η έλλειψη «κόκκινου συναγερμού» από πλευράς Πολιτείας
Το μέλος του Συνεταιρισμού, Γιάννης Κουτής, έχοντας χάσει ο ίδιος 220 πρόβατα και την ίδια την εγκατάστασή του πλην του κινητού εξοπλισμού, εξηγεί: «Πράγματι, πρόκειται για ακραία φαινόμενα, όμως οι κρατικές ευθύνες είναι μεγάλες: Δεν εκδόθηκε ποτέ σχετικός “κόκκινος συναγερμούς” για αγροτικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Είχαμε ενημερωθεί για έντονες βροχές, με πολλά κυβικά νερού. Ενώ όμως υπήρχαν, όπως φάνηκε, προβλέψεις για άνω των 480 κυβικών μέτρων νερού ανά στρέμμα, οι κτηνοτρόφοι δεν ενημερώθηκαν. Το ζήτημα είναι σημαντικό, επειδή αν είχαν ενημερωθεί, μπορεί και να ενεργούσαν διαφορετικά: Να είχαν φορτώσει τα ζώα σε οχήματα και να είχαν φύγει με αυτά, με όσα περισσότερα μπορούσαν. Η επισιτιστική κρίση είναι εδώ». «Φέρουμε και εμείς ευθύνες που κάθε φορά που αιτούμαστε κάτι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων συγκεντρωνόμαστε 15 και 20 πρόεδροι συνεταιρισμών και συνδέσμων, αντί να υπάρχει ένα ενιαίο συλλογικό συντονιστικό όργανο για ολόκληρη την Ελλάδα, ανά κατηγορία δραστηριότητας: Ένας εκπρόσωπος για τους αιγοπροβατοτρόφους, ένας για τους αγελαδοτρόφους», συμπλήρωσε ο κ. Κουτής.Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για απώλειες
ζώων και πέραν των αιγοπροβάτων. Υπολογίζονται ότι χάθηκαν πάνω από 2.300 αγελάδες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Σε ολόκληρο το δήμο Φαρκαδόνας, ο οποίος βρίσκεται και σχετικώς περιφερειακά των πλημμυρικών φαινομένων, υπολογίζεται ότι χάθηκαν πάνω από 16.000 ζώα συνολικά. Οι περιοχές του Βλοχού, της Μεταμόρφωσης και του Παλαμά Καρδίτσας, που βρέθηκαν στην «καρδιά» της φονικής πλημμύρας, αποτελούν καθαρά κτηνοτροφικές περιοχές, με εγκαταστάσεις και ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζώα. Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, το πιθανότερο είναι να διαπιστωθεί ότι εκεί οι απώλειες ζώων και οι καταστροφές εγκαταστάσεων θα είναι μεγαλύτερες…
Πηγή: Του Κωνσταντίνου Βορίλα-Foodreporter