Με επιτυχία συνεχίζεται η Δράση ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία’ η οποία υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, με μεγάλη συμμετοχή, το πρόγραμμα κατάρτισης «Φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και αναπλήρωση του μελισσοκομικού κεφαλαίου» που αποτελεί μέρος της ανωτέρω Δράσης.
Το επιμορφωτικό εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα Καρδίτσας, είχε ως στόχο τη βελτίωση των μελισσοκομικών πρακτικών και την ενίσχυση της συνολικής υγείας των μελισσοσμηνών.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μελισσιών και η μείωση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, μέσω της μεταφοράς γνώσεων και πρακτικών από εξειδικευμένους επιστήμονες. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, επαγγελματία μελισσοκόμο και εκπαιδευτή μελισσοκομίας, η θεματική του οποίου αφορούσε στην δημιουργία ετήσιου πλάνου διαχείρισης μελισσιού και ανέλυσε τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ένας μελισσοκόμος πριν, μετά και κατά την διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα οφέλη της βασιλοτροφίας και του γηγενούς γενετικού υλικού. Στην εκπαίδευση συμμετείχε επίσης ο κ. Δημήτρης Βολουδάκης Capacity Building Director του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ο οποίος διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα με ειδίκευση στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γεωργία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο στον τομέα της γεωργίας γενικά, αλλά και στην μελισσοκομία ειδικά.
Το επιμορφωτικό εργαστήριο παρακολουθήθηκε από 40 μελισσοκόμους και είχε διάρκεια 4 ώρες. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιώντας πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις θεματικές του εργαστηρίου γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη των μελισσοκόμων της περιοχής για πρόσβαση σε ειδικευμένες γνώσεις.
Οι παραπάνω εκπαιδεύσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγχρηματοδοτούνται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.
Η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ευχαριστεί τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.
Η δράση ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία’ συμπεριλαμβάνει και το πρόγραμμα ‘Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού’, Το πρόγραμμα ‘Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού’, είναι σε εξέλιξη από τον Απρίλιο 2024 και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παραπάνω από 300 μελισσοκόμοι της περιοχής. Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει στήριξη σε τουλάχιστον 300 πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, με την παροχή 27.000 βασιλικών κελιών. Οι παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Daniel αλλά και στην ανάπτυξη των προϋποθέσεων για τη μελλοντική ισχυροποίηση του κλάδου στη Θεσσαλία.