Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Εξαιρετική η περσινή χρονιά για την παραγωγή ρυζιού

spot_img

Σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από αυτές του 2019 κατέγραψε πέρυσι, όπως μας αναφέρουν αγρότες η καλλιέργεια του ρυζιού. Σύμφωνα με τους ίδιους είχαν σύμμαχο τον καιρό, ενώ έγινε και σωστή χρήση των φαρμάκων και λιπασμάτων στο χωράφι.

  Ικανοποιημένος από την πορεία της καλλιέργειας του ρυζιού το 2020 δηλώνει ο κ. Κώστας Ξενιτίδης αγρότης από τις Σέρρες, τονίζοντας ότι η απόδοση ήταν υψηλότερη από άλλες χρονιές σε ποσοστό από 20% έως και 25%. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ίδιο η στρεμματική απόδοση όσον αφορά την ποικιλία Καρολίνα αυξήθηκε από τα 400-500 κιλά του 2019 στα 600 με 700 κιλά την περυσινή περίοδο. Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η ποικιλία «Ιndica». Ειδικότερα από τα 700 κιλά ανέβηκε στα 800 με 900 κιλά το στρέμμα. Όσον αφορά την τιμή πώλησης στην παρούσα φάση για την μεν Καρολίνα είναι κατά μέσο όρο στα 35 λεπτά και για την «Indica» στα 27-28 λεπτά.

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι κατά τον κ. Κ. Ξενιτίδη, που συνέβαλαν σε αυτή την άνοδο της παραγωγής. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα με το ότι την περίοδο της γονιμοποίησης τον Αύγουστο, δεν υπήρχαν παρατεταμένοι καύσωνες αλλά και ούτε περίεργα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ζιζανιοκτονία που πραγματοποιήθηκε ήταν σωστή και από ειδικούς.

Εξαιρετική χαρακτηρίζει ο κ. Bασίλης Λιγούδης, αγρότης που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την περυσινή απόδοση των στρεμμάτων του σε ρύζι. Ο ίδιος διαχειρίζεται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια 333 στρέμματα. Όπως λέει η εξαιρετική αυτή απόδοση οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο, στο ότι η καλλιέργεια έγινε σωστά και με ακρίβεια, συμβάλλοντας αφενός στην αύξηση της απόδοσης, αλλά και στην αναβαθμισμένη ποιότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η μέση στρεμματική απόδοση σε χωράφι του με ποικιλία «νυχάκι» έφτασε το 2020 τα 1.203 κιλά από 1.130 το 2019, ενώ η μέση τιμή πώλησης είναι στα 29 λεπτά το κιλό.Όσον αφορά την ποικιλία «Καρολίνα», η μέση στρεμματική απόδοση σε χωράφι του διαμορφώθηκε πέρυσι στα 1.052 κιλά από 930 κιλά το 2019, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 38 λεπτά.

Το γεγονός ότι μία καλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά τόσο από πλευράς παραγόμενης ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας, αναμφίβολα είναι σημαντικό τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για την έξωθεν εικόνα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται προβλημάτων ή εμποδίων. Ένα τέτοιο είναι το κόστος της καλλιέργειας που είναι σημαντικά υψηλότερο από άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες όπως για παράδειγμα το βαμβάκι.

ΠΣύμφωνα με την ανάλυση του, τα μεγαλύτερα κονδύλια αφορούν το ενοίκιο που καταβάλλει και το οποίο είναι 57 ευρώ, τα γεωργικά εφόδια που ανέρχονται στα 72 ευρώ, το πετρέλαιο (για τη λειτουργία των μηχανημάτων) στα 18,80 ευρώ το στρέμμα, το νερό στα 15 ευρώ κ.λπ. Ποσά που όπως ξεκαθαρίζει διαφοροποιούνται για τον καθένα ανάλογα με την συμφωνία που κάνει (όσον αφορά το ενοίκιο), το  που βρίσκονται τα χωράφια, αλλά και πάλι όπως λέει επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια κοστοβόρα καλλιέργεια.

Μολονότι από πλευράς απόδοσης, το 2020 δεν διαφοροποιείται σημαντικά από το 2019 με το πρώτο να δείχνει οριακή μείωση έναντι του δεύτερου, ο πρόεδρος  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, κ. Βασίλης Κουκουρίκης  σημειώνει ότι το 2019 έδειξε μια μεγαλύτερη δυναμική, έναντι της περυσινής χρονιάς. Σημειώνεται ότι στο Συνεταιρισμό είναι 500 εγγεγραμμένα μέλη.

Συγκεκριμένα, η απόδοση για το 2020 όσον αφορά τον συνεταιρισμό ήταν στους 49.000 τόνους, έναντι 50.000 τόνων που ήταν το 2019. Η στρεμματική απόδοση ήταν 950 τόνοι πέρυσι έναντι περίπου 1000 τόνων το 2019.

To υπόλοιπο 30% μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στην ποικιλία «indica» και στην ποικιλία «Καρολίνα». Η μεν πρώτη ξεκίνησε με τιμή πώλησης 30 λεπτά το κιλό και σήμερα βρίσκεται στα 32 λεπτά. Η δεύτερη ξεκίνησε με τιμή πώλησης τα 35 ευρώ και τώρα έχει αυξηθεί στα 38 λεπτά.

Kαλύτερες αποδόσεις αλλά και τιμές δείχνει η καλλιέργεια ρυζιού του 2020 έναντι του 2019, μας λέει η πρόεδρος της  εταιρείας  Σπανός Α.Β.Ε.Ε.Τ.
Μύλοι Ρυζιού-Εμπορία Δημητριακών Σίνδος Θεσσαλονίκης κα. Μαρία Σπανού.

Όπως η ίδια μας ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτυπώνει την καλύτερη φετινή πορεία της καλλιέργειας είναι ότι στην παρούσα φάση οι τιμές πώλησης του ελληνικού ρυζιού στην Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα η εταιρεία σήμερα αγοράζει στα 295 ευρώ το τόνο και τον παραδίδει στην Τουρκία στα 600 ευρώ το τόνο. Τιμή στην οποία βεβαίως περιλαμβάνεται και το κόστος της επεξεργασίας αλλά και η παράδοση, ενώ θα πρέπει να αφαιρεθεί και το μείον των υποπροϊόντων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι ενδείξεις είναι ότι οι ποσότητες που φέτος θα απορροφήσει η Τουρκία θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2019 και αυτό θα συμβεί για δύο λόγους αφενός λόγω εγγύτητας και αφετέρου εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τη γείτονα χώρα οδηγώντας σε χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις. Σημειώνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε λόγω της μεγάλης κατανάλωσης να απορροφήσει και τους 200.000 τόνους της ποικιλίας «Ιndica» που καλλιεργείται στην Ελλάδα.

Γενικά η ίδια αισιοδοξεί για την πορεία της καλλιέργειας στο μέλλον, τονίζοντας ότι στα υπέρ είναι το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαπερνάται από τρεις ποταμούς, ότι τα εδάφη είναι αλατούχα, υπάρχει κοντά λιμάνι που αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος και τέλος η ποιότητα και η τιμή του ελληνικού ρυζιού το καθιστά άκρως ανταγωνιστικό στις ευρωπαϊκές αγορές.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ