Η Θεσσαλία μαζί με τα νησιά είναι οι δύο περιοχές στην ελληνική επικράτεια που πληρώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης επαρκών υδατικών πόρων. Στο νομό Λάρισας ειδικότερα έχουν χαθεί 1,2 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών λόγω της διάβρωσης των εδαφών, όπως επισημάνθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή για την Διεκδίκηση Επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας και τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και της ξηρασίας.
Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα: «Η Θεσσαλία μπροστά σε απειλές και ευκαιρίες από την δραματική κλιματική, ενεργειακή και διατροφική κρίση, που βιώνουμε», η επιταχυνόμενη διάβρωση και αποψίλωση των επικλινών εδαφών και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των πεδινών εδαφών, λόγω εδαφικής αναπνοής και μείωσης της διαθεσιμότητας νερού, έχουν αρχίσει να κάνουν εμφανή την καταστροφική τους επίδραση που υποβοηθείται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία και την αύξηση της θερμοκρασίας.
Έτσι την τελευταία 20ετία έχουν εγκαταλειφθεί περί τα 700.000 στρέμματα επικλινών εκτάσεων με χειμερινά σιτηρά στον νομό Λάρισας, ενώ άλλα 500.000 στρέμματα βαμβακιού έχουν μετατραπεί σε ξηρικές καλλιέργειες πολύ χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας. Το πρόβλημα, υπογράμμισαν οι ομιλητές, χρειάζεται άμεσες επεμβάσεις που αφορούν, τόσο στην εξεύρεση αρδευτικού νερού για την επαναφορά των αρδευόμενων καλλιεργειών αλλά και συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών όπως η αμειψισπορά και η χλωρή λίπανση για την ανακοπή της ερημοποίησης των επικλινών εκτάσεων στη Θεσσαλία.
Η μακροχρόνια υδατική “αρρυθμία” της Θεσσαλίας απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις με έργα που θα στοχεύουν στην ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξή της και παράλληλα θα την προστατεύουν από την επερχόμενη ερημοποίησή της.
Εισηγήσεις στην ημερίδα έκαναν, ο Νίκος Δαναλάτος, – Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Γεωργία & κλιματική αλλαγή: Κίνδυνοι Ερημοποίησης της Θεσσαλίας», ο Γιώργος Μιγκίρος, – Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού του Πανεπιστημίου Αθηνών για την «μακροχρόνια υδατική “αρρυθμία” της Θεσσαλίας απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις με έργα, που θα στοχεύουν στην ορθολογική & βιώσιμη ανάπτυξή της και παράλληλα θα την προστατεύουν από την επερχόμενη ερημοποίησή της».
Επίσης ο Νίκος Μαμάσης – Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ μίλησε για τη «μετρίαση του υδατικού και ενεργειακού προβλήματος της Θεσσαλίας μέσα από την ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας», και ο Τάσος Μπαρμπούτης – Πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ για την «Δραματική μεταβολή των συνθηκών και των παραμέτρων που συνθέτουν το ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της Θεσσαλίας».
Πηγή: ertnews.gr