Στο επίκεντρο η παραγωγή κερασιού – Τι αναμένεται για τη φετινή σεζόν
Αβέβαιες παραμένουν οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή κερασιού στη Βεγορίτιδα, καθώς –όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί– τα δέντρα «δεν έχουν ακόμη ανθοφορήσει» και είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Όπως τονίζει στo agroekfrasi.gr ο Ιορδάνης Γκόγκος , υπεύθυνος επικοινωνίας του συνεταιρισμού Βεγορίτιδας, γνωστός και ως “VORAS ARNISSA”.
Η Βεγορίτιδα αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας, όχι μόνο για κεράσια αλλά και για άλλα φρούτα, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Ωστόσο, το κεράσι παραμένει το πιο δυναμικό προϊόν της περιοχής. Σύμφωνα με τοπικούς καλλιεργητές, η συνολική παραγωγή κερασιού εκτιμάται σε περίπου 2-3 εκατομμύρια κιλά ετησίως, ενώ σε εξαιρετικές χρονιές μπορεί να ξεπεράσει και τα 4-5 εκατομμύρια κιλά, αν συμπεριληφθούν όλα τα γύρω χωριά της λίμνης Βεγορίτιδας.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, οι καιρικές συνθήκες δυσχέραναν την καλλιέργεια και οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής. «Έχουν υπάρξει σημάδια, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε το πλήγμα. Θα γνωρίζουμε περισσότερα σε λίγες εβδομάδες», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η περσινή σεζόν, πάντως, χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική. Η παραγωγή ήταν αυξημένη και οι τιμές ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Οι εξαγωγές κυμάνθηκαν από 2 έως και 3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, ενώ οι τιμές λιανικής στην αγορά έφτασαν ακόμη και τα 5-6 ευρώ το κιλό. Στις εξαγωγές οι κύριοι αγοραστές είναι Ιταλοί, Κροάτες και Πολωνοί.
Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, τα κεράσια της Βεγορίτιδας διακρίνονται για το μέγεθος, τη γεύση και το άρωμά τους και κυρίως προτιμώνται για εξαγωγές γιατί διατηρούνται πολύ καλά στα ψυγεία. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που εξελίσσεται ραγδαία, με σαφή προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Π.Ε. Πέλλας, καλλιεργούνται 112.356 στρέμματα με κεράσια (ΟΣΔΕ 2022)».
Τουρκία: η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κερασιού στην Ευρώπη
Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την τιμολόγηση του προϊόντος είναι η παγκόσμια αγορά, με την Τουρκία –ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κερασιού στην Ευρώπη– να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις διεθνείς ισορροπίες.
- Συνολική Παραγωγή: Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, η Τουρκία παρήγαγε περίπου 656.041 τόνους κερασιών, αντιπροσωπεύοντας το 23,7% της παγκόσμιας παραγωγής.
- Πρόβλεψη για το 2023/24: Η παραγωγή κερασιών στην Τουρκία σύμφωνα με τον USDA Foreign Agricultural Service
αναμένεται να φτάσει τους 900.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, λόγω ευνοϊκών καιρικών και εδαφικών συνθηκών.
Εξαγωγές:
- Μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2023, οι εξαγωγές κερασιών είχαν φτάσει τους 75.000 τόνους, με την τάση να ξεπεράσουν την προηγούμενη εμπορική περίοδο. (USDA Foreign Agricultural Service).
- Οι κύριες αγορές για τα τουρκικά κεράσια περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ιράκ.
Ποικιλίες:
- Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Napoleon, Ziraat 900 και Regina.
Ολική καταστροφή για τους κερασοπαραγωγούς στην Πέλλα – «Δεν έμεινε τίποτα» λένε οι αγρότες
Η Πέλλα, που παραδοσιακά παράγει πάνω από το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιών, βρίσκεται φέτος αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή, όπως δηλώνουν οι παραγωγοί. Οι παγετοί που έπληξαν την περιοχή τον Μάρτιο, κυρίως στα πεδινά και ημιορεινά, οδήγησαν σε ολική απώλεια της παραγωγής όχι μόνο για τα κεράσια, αλλά και για τα ροδάκινα.
Ο Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, μιλώντας στην Αγροέκφραση, περιγράφει την κατάσταση ως δραματική: «Φέτος έχουμε 100% καταστροφή σε κεράσια και ροδάκινα. Περιμένουμε μόνο να δούμε αν ίσως διασωθεί ένα μικρό μέρος της παραγωγής στα ορεινά, μέχρι τις 10 Απριλίου».
Οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων καιρικών φαινομένων και των χαμηλών τιμών απορρόφησης. Παρά τις δυσκολίες, σε μια καλή χρονιά με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, η περιοχή έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 30.000 τόνους κεράσια, μεγάλο μέρος των οποίων προορίζεται για εξαγωγές.
Η κατάσταση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ανθεκτικότητα της δενδροκαλλιέργειας στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για την επάρκεια των μηχανισμών στήριξης των αγροτών που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται χωρίς επαρκή αποζημίωση.
Της Έλσα Ποιμενίδου
