Με κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τη Ζάκυνθο» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Ο Υφυπουργός κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίας, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αγροτικής και τοπικής οικονομίας μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις, όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, με έμφαση στη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία και στην ενίσχυση των νέων γεωργών και το Πρόγραμμα ΕΠΑΛΘ (2014-2020), που αφορά στην αλιεία. Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των έργων για το 2023-2027 ανέρχεται σε 14 δισ. σε επίπεδο επικράτειας.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, μέσω στρατηγικών Leader Αλιείας, το οποίο συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των αλιευτικών και αγροτικών περιοχών. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο προϋπολογισμός των δράσεων ανέρχεται σε 5,95 εκατ. ευρώ, με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αλιείας στη Ζάκυνθο, όπου δραστηριοποιούνται 158 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Σημείωσε, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και η βιωσιμότητα των συνεταιρισμών. Σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών):
1) Θα εφαρμοστεί νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και συμβιβαστικών εξοφλήσεων, που περιλαμβάνει σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου των δανείων.
2) Θα υπάρξουν συνδυασμένες λύσεις διαγραφής παλαιών απαιτήσεων,
3) Θα υπάρξη πρόσβαση Νέα τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να στηριχθούν οι βιώσιμοι συνεταιρισμοί».
Συνοψίζοντας, ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε «Η στρατηγική “Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ” προάγει τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το ΥΠΑΑΤ, μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, επιδιώκει να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, συνδέοντας την παράδοση με την καινοτομία».