Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Προ των πυλών de minimis αποζημιώσεις για τα αμύγδαλα

spot_img

• Θα προταθούν τα αμύγδαλα για ενίσχυση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

«Τα αμύγδαλα στο νομό Λάρισας είναι μια καλλιέργεια που πρέπει να στηριχθεί και να αναδιαρθρωθεί, καθώς τα προβλήματά της τείνουν να γίνουν μόνιμα. Οι παραγωγοί τονίζουν ότι το εισόδημά τους βαίνει μειούμενο και το μέλλον τους απειλείται αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για ενισχύσεις μέσω de minimis. Στην Ελασσόνα αναμένουν και τον εξορθολογισμό των πορισμάτων για τον παγετό, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών για το αν τα αμύγδαλα θα είναι ανάμεσα στις καλλιέργειες που θα προταθούν για ενίσχυση από τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά όργανα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη στην ερώτησή του για τους αμυγδαλοπαραγωγούς και τα αιτήματά τους για ενίσχυση της καλλιέργειας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, είχε υπογραμμίσει ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί διαμαρτύρονταν διότι τα πορίσματα του παγετού του 2023 δεν ήταν αντιπροσωπευτικά της ζημιάς και ζητούσαν την επανεξέτασή τους. Επιπλέον, ζητούσε ενέργειες για την οικονομική ενίσχυση της καλλιέργειας λόγω μείωσης της παραγωγής για το 2024. 

Επανέλεγχος των πορισμάτων παγετού

Ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Ως εκ τούτου, μείωση της παραγωγής που οφείλεται σε ένα ή περισσότερα αίτια όπως ελλιπής γονιμοποίηση, η εναλλαγή θερμοκρασιών ή οι φυτοπαθολογικές προσβολές δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ παρακολούθησαν και παρακολουθούν την καλλιέργεια με σκοπό τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και ακολούθως την αξιολόγησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα διερευνηθεί η ύπαρξη κατάλληλου εθνικού ή ενωσιακού εργαλείου ενίσχυσης, πάντα στη βάση τεκμηριωμένων αιτημάτων φορέων των παραγωγών και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για τον παγετό του 2023, αυτές έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς. Οι εκτιμήσεις εν προκειμένω έγιναν με τη διαδικασία των συνολικών εκτιμήσεων, όπως θεσμικά προβλέπεται υπό συνθήκες. Στην περίπτωση αυτή, δεν προβλέπεται διαδικασία υποβολής αίτησης αναθεώρησης από τους παραγωγούς. Ωστόσο, με εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού είναι εν εξελίξει διαδικασία επανελέγχου των εν λόγω πορισμάτων ως προς την παραγωγική κατηγοριοποίηση των δένδρων. Στις περιπτώσεις που θα προκύψουν διαφορές, θα γίνουν οι ανάλογες πιστώσεις στους λογαριασμούς των παραγωγών σε επόμενη πληρωμή».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ