– Η επιλογή έγινε ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τα Τρόφιμα
Το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (τΓΙΥΠ), με επικεφαλής την Δρ. Φωτεινή Φ. Παρλαπάνη, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Ερευνητικό Πρόγραμμα για την εφαρμογή των Εργαστηρίων CEL (Consumer Engagement Labs).
Η επιλογή έγινε ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τα Τρόφιμα (EITFood, European Institute of Innovationand Technology for Food) – με την ΕΙΤ να είναι η μεγαλύτερη και η πιο δυναμική πρωτοβουλία καινοτομίας αγροδιατροφής παγκοσμίως, χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα-πλαίσιο HorizonEurope.
Τα Εργαστήρια CEL ενθαρρύνουν τους εμπλεκόμενους οργανισμούς και εταιρείες να εισαγάγουν στην αγορά νέα προϊόντα διατροφής και να τονώσουν τη συνεργασία μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, ευαισθητοποιούν τους φορείς του οικοσυστήματος τροφίμων, καθιερώνοντας διάλογο με ομάδες καταναλωτών, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να προτείνουν ιδέες για νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους.
Μεθοδολογία
Η μεθοδολογία των Εργαστηρίων CEL βασίζεται σε τεχνικές ψυχολογίας που εφαρμόζονται σε δημιουργικές συνεδρίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τροφίμων. Οι συνεδρίες είναι διαδραστικές και ελκυστικές, δίνοντας τη δυνατότητα σε απλούς καταναλωτές να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά των προτιμώμενων τροφών τους, να αναπτύξουν συνδυασμούς χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων, καθώς και να αναθεωρήσουν προσεγγίσεις στις διατροφικές ανάγκες τους.
Τα εργασήρια CEL δίνουν μεγάλη έμφαση στη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους και προωθούν την κατανόηση των αναγκών των καταναλωτών μεταξύ των παραγωγών τροφίμων σε διάφορες χώρες της ΕΕ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ειδικών προϊόντων.