Σε ενημέρωση του agroekfrasi.gr από το ΥΠΑΑΤ μετά τις 6 Μαΐου θα έχουν ανοίξει οι αιτήσεις, οπότε για τέλη Απριλίου δεν υπάρχει περίπτωση. ¨Ένας σημαντικός λόγος καθυστέρησης είναι οι αλλαγές που γίνονται με διευκρινιστικές και αποφάσεις για τα νέα σχέδια βελτίωσης.
Οι σημαντικές αλλαγές στα νέα σχέδια βελτίωσης
- Θα αφορούν και αγρότες και μη αγρότες
- Θα αφορούν θερμοκήπια και διχτυοκήπια (με επιλέξιμες καλλιέργειες φυτά,άνθη,δένδρα,μανιτάρια)
- Θα έχουν επιδότηση για αγορά γεωργικό ελκυστήρα μέχρι 70 ΗΡ
- Θα έχουν επιδότηση μέχρι 70%
- Δεν θα έχουν επιλαχόντες καθότι αναμένεται να εγκριθούν όλοι , το κονδύλιο είναι ικανοποιητικό
Οι αλλαγές στα μανιτάρια
Οι αλλαγές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες μανιταριών
Τροποποιήσεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες μανιταριών στην Ελλάδα θεσμοθέτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο θάλαμος καλλιέργειας επιβάλλεται να αφορά κλειστό τύπο κιβωτίου ISO 668, εγκατεστημένο στο θερμοκήπιο. Πρόκειται για ολοκληρωμένη ψηφιακή καλλιεργητική μονάδα, που θα πρέπει να είναι αυτοτελής, στοιβάσιμη, μεταφερόμενη, με σύστημα κάθετης υδροπονικής ή αεροπονικής καλλιέργειας και ενσωματωμένη φωτοβιοτεχνολογία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σπορόφυτες και δενδρώδεις καλλιέργειες.Σε κάθε κατασκευή, δύναται να χρησιμοποιείται αδιαφανές υλικό κάλυψης έως 5% της συνολικής κατασκευής, με ανώτατο όριο τα 200 τ.μ., συνδυασμό πλευρικού εξαερισμού και οροφής, με ελάχιστα ανοίγματα ενός μέτρου και ρυθμό ανανέωσης όγκου αέρα έως 5 μέτρα, με τουλάχιστον 30 εναλλαγές ανά ώρα, όπως θα περιγράφονται στη σχετική έκθεση αερισμού.
Κατάθεση μελέτης προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα
Επιβάλλεται η κατάθεση συγκεντρωτικής μελέτης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα πριν την εγκατάσταση. Η μονάδα καλλιέργειας μανιταριών θα πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση άνω των δύο μέτρων από οποιαδήποτε άλλη εσωτερική θερμοκηπιακή μονάδα. Επιτρέπονται συστήματα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως γεωθερμία, βιοαέριο, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ή συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ). Επιτρέπονται επίσης ανεμοθραύστες και συστήματα αποστράγγισης και αφαλάτωσης. Στις πλευρές της ανεξάρτητη θερμοκηπιακής εγκατάστασης επιτρέπεται και η χρήση εύκαμπτου πλαστικού φύλλου πολυαιθυλενίου, ελάχιστου πάχους 170μm στη στέγη και 125μm πλευρικά. Για την υδροδότηση, προβλέπεται (ανοικτή, κλειστή ή συρόμενη) μεταλλική δεξαμενή αποθήκευσης νερού που να εξυπηρετεί compact εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου, με εγκεκριμένο σχέδιο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).