Καταβολή 15,91 εκατ. ευρώ στους παράκτιους αλιείς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κώστας Τσιάρας: Με πράξεις στηρίζουμε την αλιεία
Χρήστος Κέλλας: Αξιοποιούμε κάθε πόρο για τη στήριξη των αλιέων μας
Στην χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας ως αποζημίωση για την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια της παραγωγής που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη προχωράει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συνεργασία που είχαν ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας και ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ)»,της Δράσης 1.6.2 με τίτλο «Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη», υποβλήθηκαν 9.703 αιτήσεις για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
Με την ολοκλήρωση της 1ης Τμηματικής αξιολόγησης 4.452 αιτήσεων, εντάχθηκαν 3.543 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 15.916.212,15 ευρώ, τα οποία είναι ακατάσχετα. Η καταβολή των ενισχύσεων της 1ης Τμηματικής ένταξης στους λογαριασμούς έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «με πράξεις το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των αλιέων μας» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε πόρο του Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας για να στηρίξει την ελληνική αλιεία από τους νέους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική κρίση»
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας δήλωσε ότι: «Αξιοποιούμε κάθε ευρώ από τους πόρους του ΠΑΛΥΘ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την στήριξη του κλάδου της αλιείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την προγραμματική περίοδο που διανύουμε, 2021-2027 ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, για την έμπρακτη στήριξη των αλιέων μας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές, όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η εξάπλωση των ξένων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο. Συνεχίζουμε με την εξέταση και των υπόλοιπων αιτήσεων για τη άμεση καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων».
Kοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την καταγραφή, την χαρτογράφηση και τον περιορισμό των πληθυσμών των χωροταξικών ξένων ειδών, όπως το λεοντόψαρο, ανέπτυξε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας κατά την διάρκεια της εβδομάδας «Elafonisos Eco Week». Το συνέδριο πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 16 Απριλίου στο παρθένο νησί της Ελαφονήσου από τον πρόεδρο της οικολογικής οργάνωσης «Elafonisos Eco», Ενρικό Τόγια, παρουσία του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό και του επίτιμου προξένου του Μονακό στην Ελλάδα Βασίλη Αποστολόπουλο.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της φετινής διοργάνωσης είναι η επίσημη πρόταση να ανακηρυχθεί η Ελαφόνησος ως το «Ζωντανό Εργαστήριο Εισβολικών Ειδών της Μεσογείου», με επίκεντρο το λεοντόψαρο, ένα ταχέως εξαπλούμενο εισβολικό είδος που απειλεί τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου, την αλιεία και τις παράκτιες οικονομίες της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, το ΥΠΑΑΤ, αξιοποιώντας ενωσιακούς χρηματοδοτικούς πόρους, μέσω των Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει εκδώσει προσκλήσεις για ένταξη έργων και ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων καταγραφής, χαρτογράφησης και περιορισμού των πληθυσμών των Χωροταξικών Ξένων Ειδών, συνολικού προϋπολογισμού άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικά για το λεοντόψαρο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, χρηματοδοτήθηκαν:
· Η ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων καταγραφής, χαρτογράφησης και περιορισμού του στις ελληνικές θάλασσες, με προϋπολογισμό 417.599 ευρώ και
· ο σχεδιασμός και η πιλοτική εφαρμογή μεθόδων εμπορικής αξιοποίησης των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, με προϋπολογισμό 551.633 ευρώ.
Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, αποδόθηκε στο είδος «λεοντόψαρο», εμπορική ονομασία, ώστε να είναι εφικτή η διακίνηση και εμπορία του είδους.
«Δεν σταματάμε εδώ. Η Ελλάδα, με την εμπειρία και την επιστημονική της κατάρτιση, μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με στόχο να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της «Elafonisos Eco», ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας προσέφερε στον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό ένα λεύκωμα με τα κάστρα της Ελλάδος και ένα παλαιωμένο τσίπουρο 18 ετών από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό Τυρνάβου και από την πλευρά του ο πρίγκιπας Αλβέρτος προσέφερε στον Υφυπουργό ένα λεύκωμα του Μονακό.
