Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Η Κομισιόν προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών

spot_img

Οι υποχρεωτικές γραπτές συμβάσεις και ένας νέος μηχανισμός διαμεσολάβησης είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισορροπιών

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παρουσίασε την Τρίτη μέτρα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, επιδιώκοντας να εξισορροπήσει τη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ των γεωργών και των μεγάλων αγοραστών.

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση και δεν είναι πλέον αναγκασμένοι να πωλούν προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής.

“Οι αγρότες πρέπει να βρίσκονται σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση έναντι των διαμορφωτών των τιμών. Η σκληρή δουλειά σας αξίζει να ανταμείβεται”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν τις συστάσεις του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ που συγκάλεσε η και Φον Ντερ Λάιεν για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν κατά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν υποχρεωτικές γραπτές συμβάσεις, με τις οποίες οι αγοραστές υποχρεούνται να περιγράφουν με σαφήνεια όρους όπως η τιμή, η ποσότητα και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, αντικατοπτρίζοντας τις συνθήκες της αγοράς και τις διακυμάνσεις του κόστους.

“Εάν ένας αγρότης έχει γραπτή σύμβαση, γνωρίζει ακριβώς τι μπορεί να περιμένει”, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Κρίστοφ Χάνσεν.

Ο Λουξεμβούργιος δήλωσε ότι αυτή η νέα απαίτηση δεν θα προσθέσει περιττή γραφειοκρατία στους ήδη επιβαρυμένους αγρότες.

“Δεν χρειάζεται να είναι μια σύμβαση δέκα σελίδων. Αλλά έχετε τη γραπτή απόδειξη ότι συμφωνήσατε σε έναν χρόνο, σε μια τιμή και σε μια ποσότητα”, εξήγησε.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των αγροτών, ενθαρρύνοντάς τους να ενταχθούν σε οργανώσεις παραγωγών, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους δύναμη με τους πελάτες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους.

Επιπλέον, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν υποχρεωτικούς μηχανισμούς διαμεσολάβησης για την επίλυση των διαφορών μεταξύ αγροτών και αγοραστών.

Η δέσμη μέτρων εισάγει επίσης έναν κανονισμό για την ενίσχυση της επιβολής της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (ΑΘΕΠ – UTP) -που εγκρίθηκε πριν από πέντε χρόνια, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη.

Αν και δεν προχωρούν σε πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου -ένα βασικό αίτημα των Γάλλων αγροτών κατά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες- τα μέτρα παρέχουν διευκρινίσεις, ιδίως για τη διασυνοριακή επιβολή.

Το πλαίσιο για τις ΑΘΕΠ θεσπίζει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας, απαριθμώντας 16 απαγορευμένες αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο ΕΕ. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει τη δική τους, αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία συχνά καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα αθέμιτων πρακτικών.

Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ, αποτρέποντας τις εταιρείες από το να εκμεταλλεύονται τα ρυθμιστικά κενά μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους σε κράτη – μέλη με ασθενέστερους κανόνες.

Αυτές οι προτεινόμενες βελτιώσεις θα προχωρήσουν τώρα σε συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ για επίσημη έγκριση.

Πηγή: euronews

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ