spot_img
spot_img

Γρίπη των πτηνών και αφρικανική πανώλη των χοίρων: Η ΕΕ χορηγεί 73 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις

spot_img

Ο επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Christophe Hansen βρίσκεται στο Σορέντο της Ιταλίας, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, Δασοκομίας και Επισιτιστικής Κυριαρχίας Francesco Lollobrigida. Κατά την παραμονή του εκεί, θα εκφωνήσει επίσης κεντρική ομιλία στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Μεταποιητών Πουλερικών και Εμπορίου Πουλερικών στην ΕΕ (AVEC) και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οικοδόμηση του μέλλοντος του τομέα πουλερικών της ΕΕ μέσω της καινοτομίας».

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται καθώς τα κράτη μέλη συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής να χορηγηθούν 73 εκατ. ευρώ στην Ιταλία από το γεωργικό αποθεματικό για να βοηθηθούν οι γεωργοί σε περιοχές που επλήγησαν από εστίες γρίπης των πτηνών και αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Συνολικά 61 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε πτηνοτρόφους και αυγοτρόφους σε περιοχές που επλήγησαν από εστίες γρίπης των πτηνών μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2025, ενώ 12,5 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε χοιροτρόφους σε περιοχές που επλήγησαν από εστίες ΑΠΧ μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2024 και 30ής Απριλίου 2025. Η στήριξη θα συμβάλει στην αποζημίωση των γεωργών για τις απώλειες που προκύπτουν από τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο και την πρόληψη της εξάπλωσης αυτών των ζωονόσων. Οι πληρωμές, που χρηματοδοτούνται από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ, πρέπει να καταβληθούν στους γεωργούς έως το τέλος Μαΐου του επόμενου έτους.

Η στήριξη αυτή καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΕ να βοηθά τους γεωργούς στο πλαίσιο επιδημικών εξάρσεων ζωονόσων, στηρίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τομέων των αυγών και των πουλερικών, καθώς και του χοιρείου κρέατος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ