Η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες του Νομού Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής στο προανθικό στάδιο φαίνεται ότι πλέον παίρνει τον δρόμο της πληρωμής, μετά και την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τον αρμόδιο υπουργό.
Υπάρχει, όμως, ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη:
Η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά το Υπουργείο Οικονομικών και όχι αποζημίωση του ΕΛΓΑ.
Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης η ασφαλιστική ενημερότητα των αγροτών για το 2025.
Μια τέτοια προϋπόθεση κινδυνεύει να αφήσει εκτός πληρωμής μεγάλο αριθμό παραγωγών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι:
Πρώτον, πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ακόμη λάβει τις απαραίτητες ενισχύσεις, ενώ η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν έχει καν ανοίξει.
Δεύτερον, το κόστος καλλιέργειας της περασμένης χρονιάς ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με προϊόντα που παραμένουν σε ανοιχτές τιμές, χωρίς να γνωρίζουν εγκαίρως το τελικό εισόδημά τους.
Δεν είναι λογικό, λοιπόν, μια ενίσχυση που έρχεται για να στηρίξει παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές να αποκλείσει τους ίδιους ανθρώπους επειδή, μέσα στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, δεν μπόρεσαν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Η πληρωμή πρέπει να φτάσει στους πραγματικά πληγέντες παραγωγούς, χωρίς πρόσθετους αποκλεισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο αγροτικός κόσμος.
Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τόσο το Υπουργείο όσο και οι αρμόδιοι φορείς πριν καθοριστούν οι τελικοί όροι καταβολής της ενίσχυσης.
Πανλαρισαικός σύλλογος Λάρισας










