Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Έρχεται και άλλο γαλακτοκομικό μπαμ από τα Ιωάννινα! Νέα εξαγορά στα σκαριά !

spot_img
spot_img

Μετά την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία έρχεται νέα εξαγορά από τον ΓΑΣΙ που εξαγοράζει το Γιαννώτκο. Αναλυτικότερα:

Στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων επεκτείνεται ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (ΓΑΣΙ) “Ένωση Αγροτών” με την εξαγορά, του Γιαννιώτκου, μάρκας που γεννήθηκε πριν από μια δεκαετία από μια ομάδα κτηνοτρόφων του νομού.
Η εξαγορά αφορά το σύνολο του brand, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών μέσων (φορτηγών) και του προσωπικού και πραγματοποιείται μέσω της ΕΒΖΙΝ, εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Ένωση και η Ζοίνος (100% θυγατρική του συνεταιρισμού), με 45% έκαστη, και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κατσικάς με ποσοστό 10%.Σημειωτέον ότι η ΕΒΖΙΝ (πρώην ΣΗΒΙΓΑΛ) είναι εταιρεία που είχε συσταθεί τον Ιούλιο
του 2017 με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού Ιωαννίνων και μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργή.

Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία νέας μεταποιητικής μονάδας εντός του οικοπέδου όπου σήμερα βρίσκονται τα γραφεία του συνεταιρισμού και το εργοστάσιο ζωοτροφών στην Κρύα Ιωαννίνων. Όπως δηλώνει o Πρόεδρος του ΓΑΣΙ, Χάρης Λιούρης, αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο στάδιο συλλογής προσφορών προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος του επενδυτικού σχεδίου, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ €700 χιλ. και €1 εκατ.

Στο νέο εργοστάσιο θα παράγεται η υφιστάμενη γκάμα γαλακτοκομικών του Γιαννιώτκου η οποία ωστόσο αναμένεται να εμπλουτισθεί με νέους κωδικούς ενώ ανοικτό είναι
το ενδεχόμενο να παραχθούν και κάποια τυροκομικά, με βάση το γίδινο βιολογικό γάλα.
Ένας από τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον κ. Λιούρη, είναι
να μεγαλώσει η δεξαμενή παραγωγών του Γιαννιώτκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός Ιωαννίνων ήδη διαθέτει ομάδα παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος με 230
μέλη που αθροιστικά παράγουν περί τους 3.500 τόνους, με προοπτική να φτάσουν τους
4.000 τόνους μέσα στον επόμενο χρόνο. Στο αγελαδινό οι ποσότητες είναι σαφώς μικρό-
τερες της τάξης των 300-350 τόνων ετησίως. Ωστόσο αναμένεται κι αυτές να αυξηθούν.
Ο κ. Λιούρης υπογραμμίζει ότι το πλάνο της Ένωσης δεν τη φέρνει σε σύγκρουση με τις
γαλακτοβιομηχανίες που προμηθεύονται πρώτη ύλη από την περιοχή. “Δεν έχουμε
σκοπό να αξιοποιήσουμε παραγωγικά όλο το γάλα του νομού Ιωαννίνων. Αυτό που
μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να περνάει (σ.σ. το γάλα) μέσα από το συνεταιρισμό
μας ούτως ώστε ένα κομμάτι του να το διαχειριζόμαστε, παράγοντας και εξελίσσοντας
τους δικούς μας κωδικούς και ένα κομμάτι να το διαπραγματευόμαστε με τις εταιρείες”, εξηγεί.

Η πορεία του Γιαννιώτκου ξεκίνησε το 2015, όταν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να
προχωρήσουν στην παραγωγή και διάθεση αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος.
Πρωτεργάτης και επικεφαλής της κίνησης ήταν ο κτηνοτρόφος Μιχάλης Τζίμας ο οποί-
ος τώρα αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία (ΕΒΖΙΝ) που θα τρέξει το
εγχείρημα, με τον συνάδελφό του και μέλος του ΔΣ της Ένωσης, Ιωάννη Νούσια, να εκτελεί χρέη Προέδρου.
Τον Iούλιο του 2018 η πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων μετασχηματίστηκε σε “Ομάδα Πα-
ραγωγών Γιαννιώτκο Γάλα” ενώ η γκάμα σταδιακά εμπλουτίστηκε με νέους κωδικούς.
Σήμερα η ομάδα απαρτίζεται από 15 κτηνοτρόφους και κάτω από την ομπρέλα του σήματος
παράγονται γάλα (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο), γιαούρτια, κεφίρ, ξινόγαλα, κρέμες κ.α.

Αν και κατά καιρούς υπήρξαν σχέδια για ιδιόκτητη μονάδα, εν τέλει δεν περπάτησαν και
η παραγωγή των προϊόντων αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της
εταιρείας Οικογένεια Αβραμίδη στην Κοζάνη. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, τουλάχι-
στον μέχρι να ανεγερθεί το νέο εργοστάσιο στην Κρύα Ιωαννίνων.
Η διάθεση του Γιαννιώτκου γίνεται σε όλη την Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των το-
πικών καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων καθώς και ντόπιων retailers, αλλά και στην
Αττική όπου η μάρκα έχει τοποθετηθεί σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Πρόθεση
της Ένωσης είναι όχι μόνο να κρατήσει αλλά να διευρύνει τη λίστα των πελατών.

Η απόκτηση του Γιαννιώτκου έρχεται σε μια στιγμή που ο συνεταιρισμός Ιωαννίνων βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον κ. Λιούρη, η χρονιά τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 30% ενώ με την προσθήκη της δραστηριότητας γάλακτος ο τζίρος που σε ενοποιημένο επίπεδο πλησιάζει σήμερα τα €10 εκατ. αναμένεται να αγγίξει τα €15 εκατ.
Σημειωτέον ότι τα €3 εκατ. πλησιάζει πλέον ο κύκλος εργασιών του εργοστασίου ζωοτροφών που έχει λάβει σημαντική ώθηση από τη νέα γραμμή πέλετ, μια επένδυση άνω
το €1,5 εκατ. που ολοκληρώθηκε πριν από μια τριετία.
“Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι είμαστε σε μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση και,
κυρίως, δεν χρωστάμε”, τονίζει ο κ. Λιούρης.

Πηγή: Γιάννης Τσατσάκης- Fnb Daily

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ