Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

EΛΟΠΥ: Πτώση στον όγκο των εξαγωγών, άλμα στα έσοδα – Οι κινήσεις για το 2025

spot_img


Ο Γιάννης Πελεκανάκης, διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης
Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ),έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό FR σχετικά με την πορεία του κλάδου της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας το 2024 και τις προοπτικές για το 2025. Ειδικότερα, το 2024 η ποσότητα εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας παρουσίασε μείωση κατά 6%, φτάνοντας τους 94.062 τόνους, ωστόσο η αξία τους αυξήθηκε κατά 2,3%, αγγίζοντας τα 585 εκατ. ευρώ.

Προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των πωλήσεων το πρώτο δίμηνο 2025
Για το πρώτο δίμηνο του 2025, οι εκτιμήσεις του κ. Πελεκανάκη κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των πωλήσεων κατά 3-5%, αν και τα διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι ακόμη πλήρη. Όσον αφορά στην εγχώρια αγορά, το 20% της ελληνικής παραγωγής διατίθεται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 80% εξάγεται κυρίως σε χώρες της Ε.Ε. Ενδεικτικά, η ελληνική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού στην Ε.Ε. Αναφορικά με την ανάπτυξη νέων αγορών, η προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στις ήδη υπάρχουσες αγορές, παρά η επέκταση σε νέες χώρες. «Στην παρούσα φάση δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της θέσης των ελληνικών προϊόντων στις υφιστάμενες αγορές», σημείωσε.

Όσον αφορά στον ανταγωνισμό από την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες, ο κ. Πελεκανάκης υπογράμμισε: «Το πάγιο αίτημα είναι η απαίτηση των ίδιων προτύπων παραγωγής για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας από τρίτες χώρες. Είναι αίτημά όλων των χωρών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΟΠΥ και της Δίχτυα Δίοπας ΑΕ

Η ΕΛΟΠΥ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τα οφέλη από την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και των προβλεπόμενων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, η δημιουργία αυτών των ζωνών αποτελεί βασικό εργαλείο για τη βέλτιστη οργάνωση του κλάδου και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, για το 2025, η ΕΛΟΠΥ προγραμματίζει να διαθέσει 3 εκατ. ευρώ σε δράσεις προβολής και ενημέρωσης, στοχεύοντας στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Επιπλέον, από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) θα δώσει το παρών στη FOOD EXPO 2025, με το περίπτερο A06/B05, ενώ το Σάββατο 8 Μαρτίου, οι επισκέπτες θα απολαύσουν γευστικές δημιουργίες Fish from Greece από τον σεφ Κωνσταντίνο Βασάλο, συνοδευόμενες από κρασί της Οινοποιίας Κουτσοδήμου. Σημαντική στιγμή της έκθεσης θα αποτελέσει η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΟΠΥ και της εταιρείας Δίχτυα Δίοπας ΑΕ.
Πηγή: Φωτεινή Αποστόλου – FOODReporter

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ