Σε νέα ερώτηση-παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα προχώρησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των αμυγδαλοπαραγωγών της Ελασσόνας, επισημαίνοντας, τα εξής:
«Τελειωμό φαίνεται να μην έχουν τα προβλήματα των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Ελασσόνας, οι οποίοι προέβησαν σήμερα σε δικαιολογημένες, εκτεταμένες κινητοποιήσεις στον ΕΛΓΑ Λάρισας. Οι εν λόγω παραγωγοί διαμαρτύρονται από τη στιγμή που βιώνουν για αρκετά συνεχόμενα χρόνια τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται σταδιακά και –δυστυχώς- σχεδόν αναπόδραστα σε κλιματική ‘’κατάρρευση’’, καταστρέφοντας την παραγωγή τους και οδηγώντας τους, μαθηματικά, σε ζοφερές σκέψεις εγκατάλειψης μιας παραδοσιακής καλλιέργειας.
Ειδικότερα και όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί αμυγδάλου της Ελασσόνας, είναι ελάχιστες οι φορές τα τελευταία χρόνια που κατάφεραν να συγκομίσουν χωρίς προβλήματα το σύνολο της παραγωγής τους, από τη στιγμή που τα αλλεπάλληλα κλιματικά ‘’χτυπήματα’’ τους αποστέρησαν την παραγωγή που προσδοκούσαν, με αποτέλεσμα πλέον τα εισοδήματά τους να μην επαρκούν ούτε για την επιβίωσή τους, ούτε για τη συνέχιση της, ομολογουμένως κοστοβόρας, παραγωγής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις θεομηνίες των ‘’Daniel & Elias’’ του Σεπτεμβρίου του 2023, τον σχετικά θερμό χειμώνα του 2023-2024 που δυσκόλεψε την ομαλή ανθοφορία και κατά συνέπεια και την καρποφορία, αφού οι αμυγδαλιές δεν ‘’ξεκουράστηκαν»’’, αλλά και τον φετινό παρατεταμένο καύσωνα και τη συνεπακόλουθη λειψυδρία, οι παραγωγοί αμυγδάλου στο δήμο Ελασσόνας και πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία μάλιστα επιτείνονται από την αδικαιολόγητη αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου και των υπηρεσιών του, σε σχέση με την καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφές στην αμυγδαλοπαραγωγή που σημειώθηκαν εξαιτίας του ολικού παγετού του Μαρτίου του 2023.
Όπως χαρακτηριστικά, μάλιστα, επισήμανε σήμερα στην σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμουρίου, κ. Θ. Καραγιάννης «και σήμερα ‘’ενημερωθήκαμε’’ πως οι αιτήσεις μας από το 2023 είναι ‘’στο ράφι’’ και πως θα εξεταστούν όταν βρεθεί το προσωπικό (!)».
Σε όλα τα παραπάνω, βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν και οι χαμηλές κυμάνσεις της τιμής του αμύγδαλου, σε μια οικονομική συγκυρία μάλιστα, όπου πολλές τιμές αγροτικών προϊόντων αυξάνονται, δημιουργώντας ερωτήματα για στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς ‘’από το χωράφι στο ράφι’’ και σε σχέση με το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη τις εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο κλίματος, όσο και σε επίπεδο αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και χαμηλών τιμών διάθεσης του προϊόντος, μη προβαίνοντας ακόμη και στα ελάχιστα όπως είναι η ενίσχυση του τοπικού καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα με υπαλλήλους, προκειμένου να περιοριστούν οι χρόνοι εξέτασης και καταβολής των αναγκαίων αποζημιώσεων.
Αλλά και δεδομένου ότι το αμύγδαλο αποτελεί εμβληματικό προϊόν του δήμου Ελασσόνας το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί αποτελεσματικά, όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς η ανάγκη ταχύτερων αντανακλαστικών από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιβεβλημένη, όπως άλλωστε οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για μια ευρεία γκάμα πληγέντων παραγωγών αποδεικνύουν», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Κώστα Τσιάρα για το «πως απαντά για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Ελασσόνας, εξαιτίας του παγετού του 2023».
Παράλληλα, τον ρωτά αν θα ενισχυθεί το τοπικό υποκατάστημα του Οργανισμού με επιπρόσθετο προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους (αδικαιολόγητες) αβελτηρίες, καθώς και αν εξετάζει την περίπτωση έκδοσης απόφασης de minimis αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών της Ελασσόνας, για τις φετινές, όσο και τις περσινές καταστροφές που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες στις καλλιέργειές τους, προκειμένου να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημά τους.
Πυρά Ε.Λιακούλη και για την Μελισσοκομία
Ε. Λιακούλη:« Καταρρέει και ο μελισσοκομικός κλάδος »
Σε ερώτηση-παρέμβαση, με συνυπογραφή όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προχώρησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προς μια πλειάδα υπουργών της κυβέρνησης (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας), σε σχέση με τον ανύπαρκτοβκυβερνητικό, στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της μελισσοκομίας στη Χώρα μας, πλήττεται από διάφορους εξωγενείς και μη παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές εισροές του κλάδου, απειλώντας ταυτόχρονα και την βιωσιμότητά του, αλλά και τον βιοπορισμό των μελισσοκόμων.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τη συνεχόμενη ανομβρία και τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, οι φυσικές καταστροφές και οι πυρκαγιές, οιδυσκολίες για την τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δασικές περιοχές, οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις μελιού,το αυξημένο κόστος παραγωγής σε μελλισοτροφές και καύσιμα, οι εξευτελιστικές τιμές από την πλευρά των εμπόρων αγοράς και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει την ελληνική μελισσουργία σε κατάρρευση.
Επιπλέον, η ξηρασία ανθοφορίας που είχε ως συνέπεια την έλλειψη γύρης, απαραίτητη για την ανάπτυξη και δημιουργία παραγωγικών μελισσιών και οι δυσβάστακτες μετακινήσεις στις μελιτοφόρες περιοχές που δεν απέδωσαν ούτε τα έξοδα σε πολλές περιπτώσεις, συνθέτουν το έτος 2024 ως τη χειρότερη μέχρι σήμερα μελισσοκομική χρονιά.
Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομική στήριξη που παρέχεται από το τομεακό πρόγραμμα μελισσοκομίας (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του Έλληνα μελισσοκόμου, ενώ ταυτόχρονα πάγιο αίτημα τους αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ για την ουσιαστική στήριξη και επίλυση των προβλημάτων τους.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη μιας ενιαίας πλατφόρμας, για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, αλλά και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, δημιουργεί στρεβλώσεις εις βάρος των παραγωγών, ενώ δεν ενισχύεται έτσι η καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και διατήρησης του ισοζυγίου μελιού σε Εθνικό επίπεδο.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότιόλα τα παραπάνω δημιουργούν, δυστυχώς, τεράστια προβλήματα για τους μελισσοκόμους και την παραγωγή μελιού στη χώρα μας, αλλά και επειδή ο μελισσοκομικός κλάδος είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Δεδομένου ότι η επικονίαση είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που προσφέρουν οι μέλισσες τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο, καθώς συνδέεται άρρηκτα με τον κύκλο της ζωής, αλλά και επειδή η Πολιτεία θα πρέπει να συμβάλλει μόνιμα και διαχρονικά, στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, όπως και τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού.
Δεδομένου ότι, εν ολίγοις, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργεί συνθήκες για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του μελισσοκομικού κλάδου», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς, μαζί με τους συναδέλφους της για το πως προτίθενται να μειώσουν το κόστος παραγωγής της μελισσοκομίας, καθώς και πότε θα επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενταχθούν οι ζημίες που προκύπτουν στους μελισσοκόμους, λόγω των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών.
Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν την κυβέρνηση, για το αν σκοπεύει να προβεί στην τροποποίηση του ΣΣ της ΚΑΠ, εντάσσοντας τη μελισσοκομία στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, κατά την πάγια διεκδίκηση των μελισσοκόμων, αλλά και πως σκοπεύουν να τους προστατέψουν όπως διεκδικούν οι παραγωγοίαπό τις παράνομες ελληνοποιήσεις και το φαινόμενο της νοθείας μελιού.