Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών και μέτρα για αγρότες, συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ

spot_img
spot_img

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στη συνάντηση που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, οι οποίοι του παρέδωσαν το ψήφισμά τους και τόνισε ότι η πόρτα του Υπουργείου παραμένει ανοιχτή για διάλογο και αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη και προκλητική για τον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας δύο κυρίαρχα προβλήματα: τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές συνδέεται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με δύο επιστολές έχει καταστήσει σαφές ότι οι έλεγχοι πρέπει να προηγούνται κάθε πληρωμής, διαφορετικά διακινδυνεύεται η ροή των ευρωπαϊκών πόρων προς τη χώρα. 

Ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια νέα εποχή διαφάνειας, αξιοπιστίας και πλήρους ελέγχου, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή και δίκαιη ροή των κοινοτικών κονδυλίων.  Επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να επιλύσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και ότι η εξασφάλιση της ροής των ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του τομέα.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Ο Υπουργός παρουσίασε το σχέδιο των πληρωμών έως το τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

• Έως το τέλος Νοεμβρίου προγραμματίζονται δύο βασικές πληρωμές:

ü  Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για την εφετινή χρονιά.

ü  Η πληρωμή του Μέτρου 23, το οποίο θα αγγίξει τα 178 εκατομμύρια ευρώ

• Έως το τέλος του 2025 στόχος αναμένεται να ολοκληρωθούν:

ü  Οι πληρωμές οκτώ εκκρεμών προγραμμάτων (Σπάνιες Φυλές, Κομφούζιο, Παλιά Βιολογικά και άλλα).

ü  Η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης.

ü  Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον παγετό, οι οποίες θα δοθούν μετά την πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης.

ü  Η προκαταβολή για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία από τον «Daniel», που επίσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι όλες αυτές οι πληρωμές έχουν στόχο τη στήριξη του παραγωγικού κόσμου, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ροή των ευρωπαϊκών πόρων.

Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

Για την ευλογιά, ανέφερε ότι πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και ότι η αντιμετώπισή της πρέπει να βασιστεί στις εισηγήσεις της εθνικής επιστημονικής επιτροπής. Εξήγησε ότι η απόφαση για το τι πρέπει να γίνει δεν είναι εύκολη ούτε ως ευθύνη ούτε ως επιστημονική διαδικασία και ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό. Όσες τρίτες χώρες το έκαναν, δεν έχουν επανέλθει σε μη ενδημικό καθεστώς.  Τόνισε, δε,  ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει στενή συνεργασία όλων των πλευρών και συστηματική δουλειά. Κλείνοντας, επισήμανε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου επικεντρώνεται στη διασφάλιση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, στη διαφάνεια στη διαχείριση των ενισχύσεων και στη στήριξη των παραγωγών μέσα από σταθερό και αξιόπιστο πλαίσιο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε την εξής δήλωση: 

 «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών που οργάνωσαν το συλλαλητήριο για όλα τα θέματα τα οποία τους απασχολούν. Τα κρίσιμα θέματα είναι δύο: το ζήτημα της ροής των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ζήτημα της αντιμετώπισης της ζωονόσου της ευλογιάς. Ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εκπροσώπων, όλων των φορέων, για όλα όσα τους απασχολούν.

Η κυβέρνηση το έχει αποδείξει πολλές φορές: είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο ουσιαστικά τον έντιμο Έλληνα παραγωγό, αλλά κυρίως να δρομολογήσει όλες τις εξελίξεις και το πλαίσιο μέσα από το οποίο αφενός οι δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα θα υποστηρίζονται και αφετέρου θα έχουν και συνέχεια. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων. Γι’ αυτό τον λόγο και επιχειρείται να μπουν σε μια σειρά οι πληρωμές που θα ξεκινήσουν από αυτό τον μήνα -και θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα- από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να υπάρχει μια γενικότερη ανακούφιση του παραγωγικού κόσμου.

Έχοντας αυτόν τον στόχο, τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω της ευλογιάς, ενώ  με τη σημερινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την αύξηση κατά 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο –ανά καλλιέργεια και ανά ποσότητα κατανάλωσης–, επιβεβαιώνεται η συνεχής προσπάθεια για την ενίσχυση του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου.

Είναι, επαναλαμβάνω, μια συνεχής προσπάθεια, προκειμένου να κρατήσουμε όρθιο και ζωντανό τον παραγωγικό κόσμο της χώρας, σε μια δύσκολη εποχή προκλήσεων, αλλά και σε μια εποχή που πρέπει να απαντήσουμε πειστικά σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν και στη διαφάνεια και στη δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά αφενός στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφετέρου σε θέματα τα οποία τίθενται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα επιμείνουμε όλοι, με συνεργασία και ουσιαστικό διάλογο, με την πόρτα της συζήτησης πάντα ανοιχτή. Κυρίως, με τη βαθιά επίγνωση ότι στη δύσκολη και κρίσιμη αυτή εποχή οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο τον παραγωγικό κόσμο της χώρας».

Δ.Καπούνης:«Δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο για τίποτα»

Σε δηλώσεις του στο agroekfrasi.gr ο Δημήτρης Καπούνης ανέφερε ότι δεν δεσμεύονται για τίποτα.Έχει τόσος κόσμος απλήρωτος από Ιούνιο και μας απαντάει το υπουργείο για Δεκέμβριο; Πως θα αντέξει ο κόσμος με πληρωμές της βασικής ενίσχυσης για τέλος του έτους; Μην θυμηθούμε για την “Αμάλθεια” το πρόγραμμα που αφορά κτηνοτρόφους των νησιών που είναι απλήρωτη και στα αζήτητα.

Τέλος “έπεσε” και η πρόταση από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου μέσω της ΕΘΕΑΣ να σταλθεί επιστολή στην Κομισιόν και στον επίτροπο γεωργία κο Χάνσεν για τα δρώμενα στην Ελλάδα και τις πληρωμές των επιδοτήσεων που…αγνοούνται.Στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα δεν είναι μόνον οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και η ευλογιά των αιγοπροβάτων, είναι το ίδιο του το αύριο. Ποιος ασχολείται με αυτό;», τόνισε ο Δ. Καπούνης, προσθέτοντας πως θα λάβει χώρα συνάντηση των παραγωγών με 21 ευρωβουλευτές της χώρας μας, ενώ θα επιδιωχθεί να γίνει και συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, είτε καταβληθούν οι πληρωμές στους παραγωγούς (όπως υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι) είτε όχι. Δεν έχουμε σαφή εικόνα του πότε θα πληρωθούμε. Δεν μας έδωσαν καμία ημερομηνία και καμία δέσμευση. Μόνο… ευχολόγια ακούσαμε! Μπορεί να πληρωθούμε και στο τέλος του χρόνου. Ζητήσαμε έγγραφες δεσμεύσεις και ζητήσαμε χρονοδιάγραμμα και λύσεις στα προβλήματά μας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται!.

Μετά την συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ ακολούθησε πορεία προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ του κομβόι των περίπου 2500 γεωργών και κτηνοτρόφων με συνθήματα.

Του Ντίνου Μακά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ