Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Βιολογικό πρόγραμμα Μαύρου ακανθώδους αλευρώδη καταπολέμησης παρασίτου που πλήττει τα εσπεριδοειδή

spot_img

Στην έγκριση ειδικού ερευνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthus spiniferus (μαύρου ακανθώδη αλευρώδη των εσπεριδοειδών) με την χρήση βιολογικών μεθόδων, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ανταποκρινόμενος στην επιτακτική ανάγκη επίλυσης ενός μείζονος προβλήματος που απασχολεί μεγάλη μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας  και ως σκοπό έχει να προστατευθούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου, μηλοειδών της χώρας από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, ο οποίος δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με άλλα μέσα.

Αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο υλοποίησης του προγράμματος ορίσθηκε με την ίδια απόφαση η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ. Επίσης αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του επιβλαβούς οργανισμού Aleurocanthus spiniferus με τη χρήση παρασιτοειδών εντόμων, ορίζεται το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος θα συναφθεί σύμβαση μεταξύ του ΥπΑΑΤ και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Στην Ελλάδα το έντομο Aleurocanthus spiniferus εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016 στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κέρκυρας σε καλλιέργεια πορτοκαλιάς. Σήμερα έχει εκτεταμένη διασπορά στο νησί και έχουν παρατηρηθεί πολύ υψηλές πυκνότητες του πληθυσμού του με σημαντικές επιπτώσεις σε δένδρα εσπεριδοειδών, πρεμνά αμπέλου και τριανταφυλλιές. Έκτοτε, η παρουσία του διαπιστώθηκε το 2017 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας σε λεμονιές και πορτοκαλιές και πρόσφατα, το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2019, στην Π.Ε. Άρτας σε εσπεριδοειδή, αμπέλι και τριανταφυλλιές, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σε μανταρινιές και σε νέες περιοχές της Θεσπρωτίας. Συνυπολογίζοντας τον χρόνο της πρώτης διαπίστωσης του εντόμου στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την έκταση της διασποράς του, καθώς και τις παραμέτρους της βιολογίας του, μπορεί με βεβαιότητα να θεωρηθεί ότι το έντομο είναι εγκατεστημένο σε αυτές τις περιοχές.

Tο είδος Aleurocanthus spiniferus έχει κύριους ξενιστές τα εσπεριδοειδή, αλλά και το αμπέλι (Vitis vinifera), την Αχλαδιά (Ryrus spp.), τον λωτό (Diospyros kaki) και άλλα είδη καλλιεργούμενων (Αβοκάντο (Persea americana), ροδιά (Punica granatum), κυδωνιά (Cydonia oblonga) και καλλωπιστικών φυτών (είδη τριανταφυλλιάς Rosa spp.). Σε έντονες προσβολές το έντομο δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα έντομα απομυζούν τους χυμούς των φύλλων, ενώ στα έντονα μελιτώματά τους επικάθονται μύκητες (η γνωστή καπνιά), οι οποίοι παρεμποδίζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα, κάτι που οδηγεί σε σταδιακή εξασθένηση του δέντρου.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ