Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Άνοδος 22% στις εισαγωγές γαλλικού κρέατος στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2025


Ανοδική πορεία κατέγραψε το εμπόριο τροφίμων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας το α’ εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ Παρισίου.

Εισαγωγές

Οι συνολικές ελληνικές εισαγωγές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,5%, φθάνοντας τα 2 δισ. ευρώ, με τον κλάδο τροφίμων και ποτών να ξεχωρίζει για τη σταθερή του δυναμική.

Οι εισαγωγές γαλλικών τροφίμων ανήλθαν σε 362 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Το κρέας αναδείχθηκε σε έναν από τους πρωταγωνιστές των γαλλικών εξαγωγών προς τη χώρα μας, καταγράφοντας άνοδο 22% και φτάνοντας τα 139 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ όλων των επιμέρους κατηγοριών, γεγονός που επιβεβαιώνει την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από τις εισαγωγές κρεάτων, ιδιαίτερα βοδινού και χοιρινού.

Η Γαλλία διατηρεί ισχυρή θέση στην προμήθεια προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη βιομηχανία αλλαντικών και την εστίαση, που επηρεάστηκαν θετικά από την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης και της εσωτερικής κατανάλωσης.

Εξαγωγές

Στην πλευρά των εξαγωγών, τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά προς τη Γαλλία ενίσχυσαν τη θέση τους, σημειώνοντας αύξηση 12% και φθάνοντας τα 220 εκατ. ευρώ, παρά τη στασιμότητα σε ελαιόλαδο και ελιές. Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία των γαλακτοκομικών (+30%), που κατέλαβαν την τρίτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές προς τη γαλλική αγορά, καθώς και των ιχθυηρών (+33%). Το συνολικό διμερές εμπόριο αγαθών Ελλάδας-Γαλλίας διαμορφώθηκε στα 2,78 δισ. ευρώ, με ήπια αύξηση 2%

Πηγή: Foodreporter

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ