Σταθερά ανοδική πορεία διανύουν οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίων στην Ισπανία, οι οποίες είναι διπλασιασμένες συγκριτικά με επτά χρόνια πριν, με ελάχιστες διακυμάνσεις. Από τους 24,1 εκατ. τόνους, αξίας 22,09 εκατ. ευρώ που εξήχθησαν το 2019, οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων έφτασαν τους 28,8 εκατ. τόνους, αξίας 48,6 εκατ. ευρώ, το 2024. Μέχρι στιγμής για το 2025 είναι γνωστά τα στατιστικά στοιχεία για το α’ εξάμηνο, τα οποία αντιστοιχούν σε 21, εκατ. τόνους, αξίας 39 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία έχουν επεξεργαστεί από το Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισπανία με Υπεύθυνο Σύμβουλο, τον κ. Παντελή Γκάσιο, παρέχουν μια ανασκόπηση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών ακτινιδίων στην Ισπανία από το 2019-2925. Οπότε, εφόσον γνωστοποιηθούν και τα στοιχεία για το β’ μισό του 2025, θα μπορέσουμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα για την φετινή χρονιά. Πάντως μέχρι στιγμής, για το α’ μισό του 2025, τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά.
Επιστρέφοντας στην ανασκόπηση των τελευταίων επτά χρόνων, παρατηρούμε ότι καθοριστικές χρονιές ήταν το 2022 και το 2023 με 30,8 εκατ. και 31,3 εκατ. τόνους αντίστοιχα. Κομβικό σημείο αποτελεί και το 2020, όπου οι τόνοι αυξηθήκαν σε μεγάλο βαθμό (27, 09 εκατ. βαθμό), μετά από το 2019, μια δύσκολη χρονιά, λόγω της επικράτησης του covid.

Η σημασία του ελληνικού ακτινίδιου φανερώνεται και από το γεγονός, η Ελλάδα είναι ο 3ος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας (μετά την Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία) για το 2024, καλύπτοντας το 17,4% των εισαγόμενων ποσοτήτων (28,8 εκατ. τόνοι) με αξία 48,7 εκατ. ευρώ και μέση τιμή 1,69 €/kg. Οι υπόλοιπες χώρες, Πορτογαλία, Βέλγιο, Χιλή, Γαλλία. κ.α., καλύπτουν μικρότερα μερίδια, όπως φαίνεται στον πίνακα:

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και στον παρακάτω γράφημα που παρουσιάζει οπτικοποιημένα τον ανταγωνισμό μεταξύ των κύριων εισαγωγέων της Ισπανίας.

Πάντως, πέρα από τις εισαγωγές ακτινιδίων, να τονιστεί ότι και τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά έχουν σημαντική θέση στις ισπανικές εισαγωγές από την Ελλάδα.
Πηγή: Φρουτονέα












