Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Agrothessaly: ημερίδα της ΕΘΕΑΣ για προγράμματα-ΚΑΠ

Το μεσημέρι του Σαββάτου (11/03), πραγματοποιήθηκε ημερίδα της ΕΘΕΑΣ με θέμα «Νέα ΚΑΠ και Σχέδια Βελτίωσης», όπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, Πρόεδροι και στελέχη συνεταιρισμών, καθώς και μεγάλος αριθμός αγροτών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Υπεύθυνη Συνεργατισμού και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΘΕΑΣ, κα. Μαρία Δημήτραινα, η οποία και συντόνισε την ημερίδα, διάβασε το χαιρετισμό που απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών άλλαξε σε όλους μας πολλά και σε εμένα τον προγραμματισμό μου, και δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας, όπως έκανα πρόσφατα στην ”Agrotica” και την ”Zootechnia”. Και ήθελα να είμαι μαζί σας, γιατί μετά τη λειτουργία της ΕΘΕΑΣ έχει υπάρξει ένας οργανωμένος πλέον συνομιλητής από πλευράς συνεταιρισμών και αγροτών, για να συζητάμε θεσμικά κάθε θέμα που αφορά τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας». Ακολούθως, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία των συνεταιρισμών, αλλά ταυτόχρονα και την αδήριτη ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών και των αγροτών.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλου Σατολιά, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΘΕΑΣ, αλλά και στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σατολιάς μίλησε για τα σχέδια ίδρυσης μιας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να βοηθήσει και τους μικρούς συνεταιρισμούς μέσα από συμβολαιακές σχέσεις, προωθώντας τα αγροτικά προϊόντα στις ξένες αγορές. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε για τα Σχέδια Βελτίωσης, τη Νέα ΚΑΠ και έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στον γεωργικό τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ”iMilk Elgo” πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη Περιφέρεια στη χώρα σε παραγωγή γάλακτος.

Δεύτερος εισηγητής ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος πραγματοποίησε την ομιλία του μέσω ΖΟΟΜ, με θέμα «Άμεσες Ενισχύσεις και Φυτική Παραγωγή», αναλύοντας ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τη Νέα ΚΑΠ σε σχέση με την φυτική παραγωγή και ειδικά στο θέμα των αιρεσιμοτήτων, των οικολογικών σχημάτων (eco- schemes), καθώς και τις συνδεμένες ενισχύσεις. Ο κ. Κορασίδης τόνισε πως οι νέες απαιτήσεις μπορούν να εφαρμοσθούν καλύτερα και με μικρότερο κόστος μέσα από τα συλλογικά σχήματα και τους συνεταιρισμούς των αγροτών.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αναφέρθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη (09/03). Χαρακτηριστικά, δήλωσε ο κ. Τσιατούρας, ότι ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίας γεωργός (όχι ως νεοεισερχόμενος) ή να έχει κριθεί δικαιούχος ή επιλαχών του υπομέτρου 6.1 στην πρόσκληση του έτους 2021. Επιπλέον, ο γεωργός πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2022, να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος (να μην έχει οφειλές ή να τις έχει ρυθμίσει) και να μην έχει λάβει πληρωμή από την προηγούμενη πρόσκληση σχεδίων βελτίωσης.

Όπως, τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, η εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος σε τυπική απόδοση άνω των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του έτους αναφοράς (2022). Επίσης, όλες οι επενδύσεις πρέπει να έχουν προσαρμοσμένο μέγεθος στη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (τεκμηρίωση σκοπιμότητας), να έχουν εύλογο κόστος, να πραγματοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης (ανελαστικό καθώς προκύπτει από τον Κανονισμό) και να μην έχουν ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα.

Ένα σημαντικό σημείο που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τα βαθμολογικά κριτήρια και αφορούν σε χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως ο προσανατολισμός της. Ο κ. Τσιατούρας τόνισε πως προτεραιότητα έχουν μία σειρά από κλάδους που έχουν αναδειχθεί ως προωθούμενοι μέσα από ανάλυση – μελέτη, όπως η φυτική παραγωγή για ανθρώπινη κατανάλωση, το βαμβάκι, οι ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή, οι εκτροφές και η παραγωγή ζωοτροφών.

Στη συνέχεια, η κα. Δήμητρα Γάκη, Γεωπόνος και Ερευνήτρια στο εργαστήριο του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΕΔΙΠ), μίλησε για την «Αναγεννητική Γεωργία στο Βαμβάκι και την εφαρμογή της μέσα από οργανωμένα σχήματα αγροτών», ένα πρόγραμμα που πραγματοποιεί με τον Συνεταιρισμό «ΕΝΙΠΕΑ» και μέλος της ΕΘΕΑΣ και γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στα Eco- Schemes. Παρουσιάσθηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του εδάφους και τα οποία είναι πολύ ενθαρρυντικά για την συνέχισή τους, αξιοποιώντας και τις απαιτήσεις της Νέας ΚΑΠ.

Εξαιρετικά σημαντικές οι εισηγήσεις των κ.κ. Βασίλη Λιάκου, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, ο οποίος μίλησε για τη «Γεωργία Ακριβείας» ένα σημαντικό θέμα για τους Συνεταιρισμούς, καθώς επιζητούνται πρακτικές με χαμηλό κόστος για να είναι ελκυστικές για τους αγρότες, αλλά και Γιάννη Πατούνα, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ , που τοποθετήθηκε για τα Σχέδια Βελτίωσης και για τη διαφορετική προσέγγιση που απαιτείται την Κτηνοτροφία.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της νέας συνεργασίας που έχει συνάψει η ΕΘΕΑΣ με τον φορέα «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την υποστήριξη της Δράσης «Ενισχύοντας την αξία των προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ». Η Δράση αυτή φιλοδοξεί να πετύχει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων και στοχεύει μέσω της ανεύρεσης και προσθήκης ισχυρισμών υγείας σε προϊόντα της ελληνικής γης, έτσι ώστε να τους δώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία, και κυρίως να βοηθήσει στον εξαγωγικό προσανατολισμό τους . Για το θέμα των ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντων κλήθηκαν στο πάνελ και τοποθετήθηκαν η κα. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ανωτέρω φορέα, ο κ. Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Director και ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ