Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε χθες Τετάρτη τη θέση της σχετικά με πρόταση για την απλοποίηση της τρέχουσας κοινής γεωργικής πολιτικής. Στο σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) με 38 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν περαιτέρω ευελιξία και στήριξη για τους αγρότες κατά τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ).
Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν μια σειρά αλλαγών για την εισαγωγή περισσότερης ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να τηρούν τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΚΓΠ. Πιο συγκεκριμένα, συμφώνησαν ότι όχι μόνο οι εκμεταλλεύσεις που είναι πιστοποιημένες ως εξ ολοκλήρουβιολογικές αλλά και εκμεταλλεύσεις όπου μόνο ορισμένα τμήματα είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά και εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ειδικές ζώνες διατήρησης, θα πρέπει να θεωρούνται αυτόματα ότι πληρούν ορισμένες από τις απαιτήσεις για τη διατήρηση της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση (ΚΓΠΚ). Για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, οι ευρωβουλευτές θέλουν να παρατείνουν ακόμη περισσότερο το χρόνο που χρειάζεται για να θεωρηθεί η χορτολιβαδική έκταση ως μόνιμη. Αυτό γίνεται εν μέρει για να αποθαρρύνουν τους αγρότες από το να την οργώνουν για αροτραία χρήση, λίγο πριν από το τέλος της περιόδου. Η πρόταση είναι να επεκταθεί ο ορισμός της μόνιμης χορτολιβαδικής έκτασης ώστε να περιλαμβάνει γη που δεν έχει συμπεριληφθεί στην αμειψισπορά και δεν έχει οργωθεί, καλλιεργηθεί ή επανασπαρθεί για τουλάχιστον επτά χρόνια, ή γη που δεν είχε ταξινομηθεί ως αρόσιμη την 1η Ιανουαρίου 2023.
Πληρωμές κρίσης ζωονόσων
Η επιτροπή agri είναι αντίθετη στον προτεινόμενο νέο τύπο άμεσης ενίσχυσης για τους αγρότες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με τη νέα πληρωμή κρίσης στο πλαίσιο των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης που πρότεινε η Επιτροπή, και προσθέτουν τις εκδηλώσεις ζωονόσων στον κατάλογο των συμβάντων των οποίων ο αντίκτυπος στους αγρότες θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια βοήθεια. Το κείμενο που εγκρίθηκε προτείνει επίσης να μειωθεί το όριο των απωλειών μέσης ετήσιας παραγωγής ή εισοδήματος, από τουλάχιστον 20% που είχε προτείνει η Επιτροπή, σε τουλάχιστον 15%, ώστε περισσότεροι αγρότες να είναι επιλέξιμοι για εθνικές χρηματοδοτικές συνεισφορές για ασφαλιστικά προγράμματα ή αμοιβαία κεφάλαια.
Η έκθεση που εγκρίθηκε από την AGRI
Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να αυξηθούν τα μέγιστα όρια για την υποστήριξη των μικρών αγροτών: μια ετήσια πληρωμή έως και 5.000 ευρώ (αντί των 2.500 ευρώ που προτάθηκαν) και μια νέα εφάπαξ πληρωμή για επιχειρηματική ανάπτυξη έως και 75.000 ευρώ. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να μειώσουν το χρόνο που θα έχει η Επιτροπή για να εγκρίνει τα αιτήματα των κρατών μελών για στρατηγικές τροποποιήσεις στα εθνικά στρατηγικά σχέδια, από τρεις σε δύο μήνες. Ο εισηγητής André Rodrigues (S&D, PT) δήλωσε: «Αυτή η έκθεση είναι ένα σημαντικό βήμα που οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη περίμεναν εδώ και καιρό. Μειώνοντας τη γραφειοκρατία και καθιστώντας τους κανόνες της ΚΓΠ πιο σαφείς και πιο εφαρμόσιμους, παρέχουμε λύσεις που επιτρέπουν στους αγρότες να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα – να παράγουν – και που μπορούν να στηρίξουν τον κλάδο σε αυτές τις ταραγμένες εποχές. Αυτό θα βοηθήσει τους αγρότες και, με τη σειρά του, ελπίζουμε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά, ασφαλή και πιο προσιτά προϊόντα». Η έκθεση που εγκρίθηκε από την AGRI αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία κατά την ολομέλεια της 6ης-9ης Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες με τα κράτη μέλη αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά, ώστε να καταστεί δυνατή η τελική έγκριση των νέων κανόνων κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου.
