Στο επίκεντρο οι εκκρεμείς αποζημιώσεις για τις εγκλωβισμένες ποσότητες μηδικής του 2024 και η εφετειακή απόφαση για τον κτηνοτρόφο των Φερών
Δύο ζητήματα που απασχολούν έντονα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του Έβρου θέτει ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με νέα παρέμβασή του.
Ο Σύλλογος αναφέρεται τόσο στις εκκρεμείς ενισχύσεις για τις εγκλωβισμένες ποσότητες μηδικής όσο και στην πρόσφατη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση του κτηνοτρόφου από τις Φέρες, ο οποίος καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για το περιστατικό του 2020 στην παρέβρια περιοχή.
«Ψέματα, υποσχέσεις και πάλι ψέματα» για τη μηδική
Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η τοποθέτηση του Συλλόγου για την οικονομική ενίσχυση που αφορά τις εγκλωβισμένες ποσότητες μηδικής.
Όπως αναφέρει, από το 2024 οι παραγωγοί του Έβρου ακούν για de minimis, χωρίς μέχρι σήμερα –σύμφωνα με τον Σύλλογο– να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά ποσότητες μηδικής που είχαν παραμείνει εγκλωβισμένες λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Τον Μάρτιο του 2025 είχε ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου η διαδικασία ελέγχου των δηλωμένων ποσοτήτων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης.
Σήμερα, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί εξακολουθούν να περιμένουν την οικονομική στήριξη, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αποτέλεσμα παρατεταμένων καθυστερήσεων και ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων.
«Οι παραγωγοί του Έβρου χόρτασαν από υποσχέσεις. Ζητούν πράξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, ζητώντας να σταματήσουν οι αναφορές σε μελλοντικές πληρωμές χωρίς συγκεκριμένη υλοποίηση.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τον κτηνοτρόφο από τις Φέρες
Παράλληλα, ο Σύλλογος τοποθετείται για την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση του 38χρονου κτηνοτρόφου από τις Φέρες.
Η υπόθεση αφορά περιστατικό του 2020, όταν ο κτηνοτρόφος είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με ομάδα αλλοδαπών στην παραποτάμια περιοχή των Φερών. Σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο διατήρησε την ενοχή του, μειώνοντας ωστόσο την πρωτόδικη ποινή σε 9 μήνες φυλάκισης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα για την υπόθεση, πρωτοδίκως είχε επιβληθεί συνολική ποινή 26 μηνών με αναστολή για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και παράνομη βία.
Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης εκφράζει την απογοήτευση και τον προβληματισμό του, επισημαίνοντας ότι η μείωση της ποινής δεν αναιρεί την καταδίκη.
Στην ανακοίνωσή του συνδέει την υπόθεση με τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, όταν, όπως υποστηρίζει, αγρότες, κτηνοτρόφοι και κάτοικοι του Έβρου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων στα σύνορα.
Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι της παραμεθορίου δεν ζητούν ανταλλάγματα ή προνόμια, αλλά αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν και εργάζονται.
Το ερώτημα που θέτουν προς την Πολιτεία
Στο επίκεντρο της ανακοίνωσης βρίσκεται ένα ευρύτερο ερώτημα που ο Σύλλογος απευθύνει προς την Πολιτεία: ποιο είναι το μήνυμα που δίνεται στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών όταν καλούνται να παραμένουν στον τόπο τους, να στηρίζουν την τοπική οικονομία και να διατηρούν ζωντανή την ύπαιθρο, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζουν –όπως υποστηρίζει– τον κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Ο Σύλλογος διευκρινίζει πάντως ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, σημειώνοντας ότι ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις δεν αναιρεί, κατά την άποψή του, το δικαίωμα στην έκφραση προβληματισμού για τις επιπτώσεις μιας απόφασης στην ακριτική κοινωνία.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ»
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δηλώνει ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου θα συνεχίσουν να παραμένουν στον τόπο τους, στα χωράφια, στα κοπάδια και στα χωριά τους.
«Γιατί ο Έβρος δεν είναι απλώς ένας τόπος στον χάρτη. Είναι ο τόπος μας. Είναι η ζωή μας. Είναι η πατρίδα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.
Η παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα ζητήματα των πληρωμών, των αποζημιώσεων, του κόστους παραγωγής και των προβλημάτων της κτηνοτροφίας εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των παραγωγών του Έβρου. Πρόσφατες συναντήσεις εκπροσώπων των αγροτών με κυβερνητικούς βουλευτές ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις εγκλωβισμένες ποσότητες μηδικής του 2024.
Πηγή: evros24.gr









