Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Καταθέτει στην εξεταστική ο Γιώργος Στρατάκος για ΟΠΕΚΕΠΕ

spot_img
spot_img

Καταθέτει σήμερα μετά τις 15:00 ο Γεώργιος Στρατάκος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής. Στις 19.00 συνεχίζεται ακόμη, πλέον πέρασε το 6ωρο η κατάθεση του κου Στρατάκου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Σημείωση agroekfrasi.gr: Ο Γιώργος Στρατάκος είναι γεωπόνος και διετέλεσε 2 θητείες ως γενικός γραμματέας στο ΥΠΑΑΤ (επί Βορίδη-προτάθηκε , υπήρξε και κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο σταθεροποιήθηκε, επί Αυγενάκη-ξαναπροτάθηκε). Σε αρκετούς διάλογους ακούστηκε το όνομά του καθότι κ για πληρωμές κάποιων αγροτών.

Ο ίδιος απάντησε για τα περισσότερα, διαβάστε παρακάτω:

Τι είπε για τον Ξυλούρη (“φραπές”)

Είχε πολλαπλό θεσμικό ρόλο και γιαυτό έρχονταν στο ΥΠΑΑΤ τακτικά. Όπως μιλούσα και με όλους τους υπόλοιπους. Μιλούσε για διαφόρους διάφορα που τα περισσότερα από αυτά δεν τα εκλάμβανα ως σοβαρά. Αυτά τα τηλέφωνα έγιναν από έναν διαμαρτυρόμενο άνθρωπο, θεωρούσε ότι αδικείται κατάφωρα , ήταν σε μια έξαλλη κατάσταση. Αυτός με έπαιρνε όχι εγώ. Ήταν ένας αψύς Κρητικός, θεωρούσα τα περισσότερα ως μη σοβαρά.

Τι είπε για “μπουγάδες”

Είναι συνέχεια αυτά που έλεγε ο αγρότης (αναφέρεται σε Ξυλούρη). Τα πολλά λόγια είναι “μπουγάδᨔ .

Τι είπε για Στρατάκη (“χασάπης”)

Τον συνάντησα γιατί ήταν πρόεδρος της ΕΑΣΗ αλλά και ένα διάστημα ήταν άμισθος σύμβουλος.

Τι είπε για Τυχεροπούλου

Δεν την σχολίασα εγώ, άλλο ο κος Ξυλούρης (αν μίλησε μαζί της) Τον παρέπεμψα εκεί. Να στείλει τα χαρτιά του.

Τι είπε για Βάρρα

Μόνο μια φορά το πήρα τηλέφωνο γιατί ήταν σε έλεγχο η σύζυγος τους κου Ξυλούρη. Δεν έχω ιδέα τι ελέγχους κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν γνωρίζει. Ουδέποτε γνώριζα λεπτομέρειες για τέτοιες λειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Tι είπε για Σημανδράκο

Δεν τον πίεσα, απλά τον ρώτησα πότε θα ελεγχθεί και θα πληρωθεί ο κος Ξυλούρης. Για άλλες πιέσεις είπε ότι δεν συμμετείχε (για πληρωμές επιδοτήσεων αγροτών παραμονές ΔΕΘ). Από τα αποτελέσματα της προκαταβολής της πληρωμής χαρακτήρισαν την πληρωμή αποτυχημένη. Η κακή αυτή πληρωμή είχε σαν αποτέλεσμα να ζητήσει την επόμενη μέρα ο κος Αυγενάκης την παραίτηση του κου Σημανδράκου

Τι είπε για βοσκοτόπια & ζωικό κεφάλαιο

Η αύξηση αυτή ήταν στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας .Υπάρχουν Π.Ε. που έχουμε συνεχόμενη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου Με βάσει την 873 είναι διοικητική κατανομή τα μετακινούμενα. Είναι τα άρθρα 4 και 5 που μιλάνε για περίσσεια βοσκοτόπων.

Τι είπε για Κέλλα

Για τα ρουσφέτια που ακούγονται στις κασέτες για τα αιτήματα. Δεν γνωρίζω αν ήταν αληθή ή όχι τα αιτήματα. Είναι σύνηθες να δέχονται οι βουλευτές ερωτήματα (και αναφέρομαι στον κ Κέλλα) και απαντάνε είναι σύνηθες οι υπηρεσίες δηλ ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι είπε για Χατζηνικολάου

Δεν τον πρότεινα εγώ , απλά είπα την άποψή μου για τυχόν τοποθέτησή του ως διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Για κατανομή βοσκοτόπων

Δεν εμπλέκομαι εγώ καθόλου σε αυτό ως γγ , αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά εμπλέκονται και οι περιφέρειες στους ελέγχους τι είναι βοσκότοποι.

Τι είπε για την παραίτησή του

Παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας και όχι γιατί μου ζητήθηκε. Έχω επιστρέψει για δουλειά στον ιδιωτικό χώρο (εταιρεία φυσικού αερίου).

Τι είπε για Σαλάτα

Είχαμε μια υπηρεσιακή σχέση μεταξύ μας, όχι κάτι άλλο.

Τι είπε για τηλέφωνα

Δεχόμουν πολλά τηλέφωνα γιαυτό δούλευα μέχρι τις 12 το βράδυ στο ΥΠΑΑΤ. Εγώ έχω μια διαδρομή στον αγροτικό και συνεταιριστικό (ΕΑΣ Λακωνίας) χώρο πολλά χρόνια.

Τι είπε για διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Τάχθηκε υπέρ τοποθέτησης των διοικήσεων μέσω του ΑΣΕΠ

Τι είπε για ΚΥΔ

Υπάρχουν πολλά , ίσως σε έναν μικρό βαθμό έχει υπάρξει παραβατικότητα από αυτά.

Ένταση με βουλευτές

Ένταση προκλήθηκε με 2 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την κα Λιακούλη και τον κο Πουλά, υψώθηκαν οι φωνές εκατέρωθεν. Ειδικά αρνήθηκε οποιοδήποτε θέμα χρηματισμού κατηγορηματικώς ο τέως γγ.(και εδώ οξύνθηκαν τα πνεύματα)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν είπε την λέξη σκάνδαλο, αλλά ότι υπάρχουν παραβατικότητες αγροτών με επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε : Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

WebTV-1 |  WebTV-2 |  WebTV-3

Τι λέει η Νέα Αριστερά

Οι μέρες περνάνε. Ο κ. Στρατάκος παραμένει ακόμη μέλος της ΝΔ;
Σε ερώτησή του εισηγητή της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τη Δευτέρα 03.11.2025 στην Εξεταστική για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ,  ο παραιτηθείς, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Στρατάκος, παραδέχτηκε πως παραμένει ακόμη μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα της ΝΔ που οι επισυνδέσεις που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, αποδεικνύουν πως συνομιλούσε με τον «Φραπέ» -τον κ. Ξυλούρη- που βρίσκεται πια υπό διερεύνηση για 2,5 εκ. ευρώ αδήλωτη περιουσία από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, και σε αυτές ο κ. Στρατάκος δήλωνε απίστευτα πράγματα όπως «το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους “κλαδέψουμε”», αναφερόμενος σε πρώην Υπουργό του ΥΠΑΑΤ και σε πρώην Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει, ο ίδιος ο κ. Στρατάκος, πως πρόκειται να στείλει Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ «στα πέρα γαμήδ…(μπιπ)».

Είναι ο ίδιος ο κ. Στρατάκος που, σύμφωνα πάλι με τις επισυνδέσεις, άκουγε τον κ. Ξυλούρη να του λέει πως «αν την είχα σκοτώσει την Τυχεροπούλου, τώρα θα’ μουν έξω. Θα’ χανε φάει και ένα πενηντάρι οι δικηγόροι και είμαστε ‘ντάξει», και δεν βρήκε να πει λέξη.

Και το ερώτημα είναι ένα και απλό: παραμένει αυτός ο άνθρωπος μέλος της Νέας Δημοκρατίας;


Η συντακτική ομάδα του agroekfrasi.gr

ANAKOΙΝΩΣΗ ΠΟΓΕΔΥ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΑΚΟ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη αποποίηση ευθυνών από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ – Η ευθύνη δεν είναι «φραπέ

 Η ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει την έντονη απογοήτευσή της για την κατάθεση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στρατάκου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με την οποία επιχειρεί πρακτικά να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τη διαχείριση της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων και να μετακυλήσει τις ευθύνες για την τεράστια αύξηση του αριθμού των ζώων στις Περιφέρειες.

Η στάση αυτή δεν συνάδει ούτε με τη θεσμική του ιδιότητα ούτε με την αλήθεια των γεγονότων:

  1. Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πλήρη αρμοδιότητα επί της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται ότι δεν είχε γνώση της υπέρμετρης αύξησης του ζωικού κεφαλαίου, όταν η ίδια η βάση τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου. Η άγνοια δεν αποτελεί υπερασπιστικό επιχείρημα αλλά συνιστά ομολογία διοικητικής ανεπάρκειας.
  2. Δεν μπορεί να θεωρούνται “μη σοβαρές” οι δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων – παραγωγών τύπου «φραπέ», όταν το αποτέλεσμα ήταν η φερόμενη μη νόμιμη καταβολή εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων. Το “σοβαρό” της υπόθεσης είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε κανονικά.
  3. Η απόπειρα μετακύλισης ευθυνών στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών συνιστά ατόπημα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας, υπό συνθήκες υποστελέχωσης και πίεσης, αποτελούν τον πυρήνα της εφαρμογής της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση για τη διασφάλιση των ενισχύσεων. Τόσο η ΕΝΠΕ όσο και η ΠΟΓΕΔΥ έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές ενήργησαν σύμφωνα με το καθήκον τους και υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ. Ο κ. Στρατάκος, ο οποίος στη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας στηρίχθηκε στην αγαστή συνεργασία των ίδιων αυτών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δεν μπορεί σήμερα να τις καθιστά εξιλαστήρια θύματα.

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί τον κ. Στρατάκο να επιστρέψει τη βράβευση που του είχε απονεμηθεί για την υποτιθέμενη προσφορά του στους γεωτεχνικούς και την αγροτική παραγωγή. Η αποποίηση ευθυνών, η στρέβλωση της αλήθειας και η εργαλειοποίηση των Κτηνιατρικών Περιφερειακών Υπηρεσιών συνιστούν κατάφωρη προσβολή προς όλους τους γεωτεχνικούς.

Η ΠΟΓΕΔΥ υπενθυμίζει ότι οι διοικητικές ευθύνες δεν παραγράφονται με πολιτικούς υπαινιγμούς ούτε με επικοινωνιακούς ελιγμούς. Η ευθύνη για τη διαχείριση των βάσεων δεδομένων, την εποπτεία των ελέγχων και τη διασφάλιση της νομιμότητας των ενισχύσεων ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση του Υπουργείου και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι στους εκτελεστικούς υπαλλήλους των Περιφερειών.

Η Ομοσπονδία ζητά από την Εξεταστική Επιτροπή να αξιολογήσει με προσοχή τις αντιφάσεις των δηλώσεων του κ. Στρατάκου και να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποδείξει διαχρονικά την ακεραιότητα και την επιστημονική τους επάρκεια. Δεν θα δεχθούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι διοικητικών ή πολιτικών αποτυχιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ