Αυτό ανέφερε ο Χρ.Κέλλας σε τοποθέτηση του στην βουλή
«Για τους νέους γεωργούς, σημειώνεται ότι οι νέοι γεωργοί που είναι δικαιούχοι της 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), απένταξη από το πρόγραμμα λόγω ανωτέρας βίας και ειδικότερα λόγω επιζωοτίας που πλήττει το σύνολο των ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος γεωργός δεν λαμβάνει τη β’ δόση του προγράμματός του, αλλά δεν έχει άλλη δέσμευση στο πρόγραμμα και δεν επιστρέφει την α’ δόση που έχει ήδη λάβει”, διευκρινίζει μεταξύ άλλων σε έγγραφη απάντησή του, η οποία και διαβιβάστηκε στη βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας.
Επίσης έχουν ήδη δοθεί στις Περιφέρειες πάνω 30 εκατομμύρια ευρώ για θανατωθέντα ζώα και λειτουργικές δαπάνες, ενώ έχουν εγκριθεί άλλα 20 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Να σημειωθεί δε ότι οι αποζημιώσεις που χορηγούνται τα τελευταία δύο έτη, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2023.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για αιγοπρόβατα ηλικίας από 6 μηνών έως 3 ετών η αποζημίωση αυξήθηκε από 150 σε 250 ευρώ και σε αρσενικά ηλικίας από 6 μηνών έως 3 ετών, από 250 σε 500 ευρώ”, πρόσθεσε επίσης απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ανδρ. Παναγιωτόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».