Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Στήριξη παραγωγών ζωοτροφών, λόγω της ευλογιάς

spot_img
spot_img

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Πιερρακάκη και Ανάπτυξης, κ. Τ. Θεοδωρικάκο, προχώρησε η Ευαγγελία Λιακούλη, Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, σε σχέση με την ανάγκη στήριξης των παραγωγών ζωοτροφών, μέσα στο δυσχερές πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η επιζωοτία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Στη δε, ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας επισημαίνει τα εξής:

«Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί ζωοτροφών, τόσο από το ν. Λάρισας, όπως π.χ. οι παραγωγοί του Πλατυκάμπου του δ. Κιλελέρ, όσο και της χώρας ευρύτερα, από τη στιγμή που τα προϊόντα τους πλήττονται από τις συνέπειες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Σημειώνεται δε, πως η ανωτέρω ζωονόσος είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία των ζώων -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των κτηνοτρόφων- αλλά επηρεάζει ευρύτερα ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων δεν αφορά μόνο την εκτροφή, αλλά προκαλεί οικονομικό πλήγμα και στους κλάδους που εξαρτώνται από την παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση ζωοτροφής, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σημαντική απώλεια σε  όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Τα αναγκαία μέτρα, όπως π.χ. η μαζική θανάτωση των κοπαδιών στα οποία σημειώνεται κρούσμα ευλογιάς, πλήττουν σοβαρά όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τους παραγωγούς που καλλιεργούν τριφύλλι-μηδική, κριθάρι, καλαμπόκι η επεξεργάζονται άχυρα, καθώς εξαρτώνται από τη ζωική παραγωγή για τη διάθεση των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αποθεμάτων χωρίς εμπορική διέξοδο, την κατάρρευση των τιμών και την άμεση απώλεια του αγροτικού εισοδήματός τους, χωρίς δυνατότητα αντιστάθμισης.

Στο πλαίσιο λοιπόν των παραπάνω, είναι επιβεβλημένη η οικονομική ενίσχυση των ανωτέρω παραγωγών, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δικτύου των αγροτών, διακινητών και εμπόρων ζωοτροφών καθώς και των ενδιαμέσων παραγόντων που αναλαμβάνουν την προετοιμασία (πρέσσιμο, δέσιμο, αποθήκευση) των ζωοτροφών για λογαριασμό αγροτών ή εμπόρων.

Οι δε, ενδιαφερόμενοι εντός των ζωνών απαγόρευσης της διακίνησης των ζωοτροφών (κόκκινων ζωνών) προτείνουν σειρά μέτρων, για τη στήριξή τους, ως εξής:

-> Στους παραγωγούς τριφυλλιού-μηδικής, όπως π.χ. στους παραγωγούς του πρώην δ. Πλατυκάμπου, όπου έχει σφαγιαστεί περίπου το 80% του ζωικού κεφαλαίου, προτείνεται ποσό αποζημίωσης της τάξης των 300 ευρώ / στρέμμα.

-> Στους παραγωγούς που καλλιεργούν χορτονομές και τις παραγωγές καρπών (κριθάρι, καλαμπόκι, κλπ.) εντός των ζωνών προστασίας, οι οποίοι δε μπορούν να διακινήσουν καθόλου το προϊόν τους, προτείνεται ποσό αποζημίωσης που θα αγγίζει τα 200€ ανά στρέμμα.

-> Για το άχυρο που προέρχεται εντός των ζωνών προστασίας, προτείνεται ποσό αποζημίωσης 3€ ανά στρέμμα.

Ειδικά δε, για τις ιδιωτικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει ήδη το προϊόν του κριθαριού προτείνεται χρηματοδότηση-δάνειο με μηδενικό επιτόκιο και την εγγύηση του Δημοσίου μέχρι να πωληθεί ολόκληρη η ποσότητα -διάστημα το οποίο υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τους 6-8 μήνες. Όπως σημειώνουν οι παραγωγοί επιπλέον, το θέμα του μηδενικού επιτοκίου και της παροχής εγγύησης για χρηματοδότηση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την έκδοση χρηματοδοτικού εργαλείου της ΕΑΤ (Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας) και με εντολή του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο ανήκει η τράπεζα, αφού η ΕΑΤ διαθέτει ήδη μηχανισμούς δανεισμού με εγγύηση έως 80% και χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο».

Στο πλαίσιο των παραπάνω η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς, κ. Τσιάρα, κ. Πιερρακάκη και κ. Θεοδωρικάκο, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους σκοπεύουν να ενισχύσουν τους παραγωγούς ζωοτροφών, μέσα στο δυσχερές πλαίσιο που δημιουργούν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, καθώς και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα υιοθετούσαν μεταξύ των όσων προτείνονται, αν όχι όλα. Επιπλέον, τους ρωτά αν συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σχεδιασμούς τους, ειδικά μέτρα όπως π.χ. οι de minimis αποζημιώσεις για συγκεκριμένες παραγωγές, για καλλιέργειες όπως αυτές της μηδικής»

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ