Με στόχο τη δρομολόγηση μιας κοινής στρατηγικής για το μέλλον του ευρωπαϊκού ρυζιού, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του τομέα ρυζιού της ΕΕ, όπου συμμετείχαν γεωργικοί και βιομηχανικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ).
Η Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γεωργία Κωστηνάκη, υπογράμμισε ότι “η συνεχής αύξηση εισαγωγών και το γεγονός ότι το 40% των εισαγωγών δεν καταβάλλουν δασμούς λόγω
μονομερών παραχωρήσεων της ΕΕ, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής μεταποίησης και παραγωγής ρυζιού”.
Ο ΣΟΕ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας ρυζιού, μεταξύ των οποίων:
- Η ενεργοποίηση αυτόματης ρήτρας safeguard όταν οι εισαγωγές υπερβαίνουν ένα ανεκτό όριο.
- Η επικαιροποίηση του Κοινού Δασμολογίου (CCT) που παραμένει αμετάβλητο από το 2004, με επαναπροσδιορισμό των δασμών συνολικά ώστε να αντανακλούν τις σημερινές οικονομικές και εμπορικές συνθήκες, καθώς έχουν μεταβληθεί ριζικά από την εποχή που καθορίστηκαν οι ισχύοντες δασμοί.
- Η επιβολή ειδικού δασμού στις μικρές συσκευασίες (0,5–2 kg), με προτεινόμενο συνδυασμό σταθερού ποσού (€250/τόνο) και ποσοστού (+10%) επί της τιμής εισαγωγής.
- Η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, ώστε να τηρούνται ισοδύναμα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγειονομικά πρότυπα.
- Η ένταξη του τομέα του ρυζιού στο στρατηγικό πλάνο «Vision for Agriculture and Food» του Επιτρόπου Hansen.
Η Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γεωργία Κωστηνάκη, δήλωσε: «Η ενότητα που καταγράφηκε στη συνάντηση στέλνει ισχυρό μήνυμα στις ευρωπαϊκές αρχές: είναι απαραίτητο να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό ρύζι, έναν τομέα που διασφαλίζει ποιοτικό προϊόν, απασχόληση και ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, απέναντι σε αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες που δεν σέβονται τα πρότυπα που η Ε.Ε. επιβάλλει στους δικούς της παραγωγούς και μεταποιητές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε σύσσωμη η βιομηχανία ρυζιού και οι παραγωγοί ρυζιού της Ευρώπης, επικυρώνοντας την ενότητα του κλάδου και την κοινή δέσμευση για την υπεράσπιση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού ρυζιού.
Όλες οι προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΟΕ συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κοινό κείμενο που υιοθετήθηκε από τους φορείς της Ε.Ε., γεγονός που συνιστά σημαντική επιτυχία για την ελληνική πλευρά και ενισχύει τη θέση της στον ευρωπαϊκό διάλογο.