Η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και πιστεύει ότι έχει λύσει τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών της Ηλείας. Αφήνει τους παραγωγούς εκτεθειμένους στις επιπτώσεις της οικονομικής πίεσης και της κλιματικής κρίσης, μεταθέτοντας ευθύνες και στους ίδιους, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει ότι για τις ζημιές που οφείλονται στους καύσωνες Ιουνίου-Ιουλίου 2024 τα συγκεκριμένα πορίσματα μπορούν να θεωρηθούν αρκετά ικανοποιητικά, αποδίδει τις χαμηλές αποδόσεις σε φυτοπαθολογικές προσβολές, τροφοπενία και κακές καλλιεργητικές πρακτικές, μεταθέτοντας τελικά την ευθύνη στους αγρότες, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση στους παραγωγούς.
Παράλληλα, το Υπουργείο για τις ζημιές από χαλάζι και βροχή της περιόδου Νοεμβρίου 2024-Ιανουρίου 2025, αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα ακολουθήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων, ενώ για τις πληρωμές για το εν λόγω έτος, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως αρχές του θέρους 2024.
Για τις φθινοπωρινές πατάτες που είχαν παραμείνει ασυγκόμιστες μετά τη λήξη της περιόδου ασφαλιστικής κάλυψης (31.12.2024) οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, το Υπουργείο δεν δέχτηκε να εξετάσει την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση, αλλά αναφέρει ότι παρακολουθεί την εξέλιξη των καλλιεργειών μέσω των γεωτεχνικών των Υπηρεσιών του, συγκεντρώνει στοιχεία και εφόσον κριθεί απαραίτητο και εφικτό, διερευνάται η ύπαρξη κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου για στήριξη των πληγέντων παραγωγών, εντός θεσμικού και ενωσιακού πλαισίου και δημοσιονομικού ορίου.
Σχετικά με τον ακατάλληλο και αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που αδυνατεί πλέον να διασφαλίσει δίκαιη και επαρκή αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, αναφέρετε στην απάντηση στο βουλευτή, ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ τονίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών δεν ανέρχονται ούτε στο 50% των ποσών που δίνει έως τώρα , κάτι που δημιουργεί ανησυχία για το τι εισφορές πρόκειται να προβλεφθούν στον υπό διαμόρφωση νέο κανονισμό που περιμένουμε χρόνια τώρα.
Για τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τις φωτιές του 2021 στην Ηλεία, στην απάντηση επαναλαμβάνονται πάλι οι προκαταβολές που χορηγήθηκαν και για την εκκαθάριση των ζημιών και περιγράφεται ότι προϋπόθεση λήψης της εκκαθάρισης είναι η αποκατάσταση των ζημιών της εκμετάλλευσης από τον παραγωγό, χωρίς να προβλέπεται πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η εξόφληση των αποζημιώσεων.
Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός δηλώνει ότι οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθαν αντιμέτωπες και διαχειρίστηκαν τα προβλήματα του Οργανισμού, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να έχουν ήδη επιλυθεί, άλλα να έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση και θεωρεί πως ο οργανισμός ανταποκρίθηκε άρτια τόσο στη μετάβαση στη νέα ΚΑΠ όσο και στις επιμέρους πληρωμές άμεσων ενισχύσεων και Δράσεων, εμπαίζοντας τους αγρότες, που βλέπουν συνεχώς ψίχουλα στους λογαριασμούς τους και δεν έχουν λάβει ακόμα τις εξισωτικές.
Τέλος, στην απάντηση στον βουλευτή δεν υπάρχει καμία αναφορά για πρόβλεψη αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και κτηνοτρόφων, για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής, των αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση των ζημιών στα αντλιοστάσια.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική απάντηση ο Μιχάλης Κατρίνης υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει χωρίς προσχήματα περί “εκτός εποχής” και καλλιεργητικής ευθύνης στους αγρότες να προχωρήσει άμεσα σε δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών, πλήρη κάλυψη των ζημιών, άμεση ολοκλήρωση των αποζημιώσεων, ταχύτατη αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και κτηνοτρόφων. «‘Οι αγρότες της Ηλείας , που ήδη πλήττονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης, δεν αντέχουν άλλες αναποτελεσματικές πολιτικές και καθυστερήσεις», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ηλείος βουλευτής.
Προστασία των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγικών φορέων από τους δασμούς των ΗΠΑ
Το θέμα της προστασίας των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγικών φορέων από τους δασμούς των ΗΠΑ αναδεικνύουν ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, σε κοινή ερώτηση με άλλους βουλευτές του κόμματός του που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Πιερακάκη Κυριάκο, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Θεοδωρικάκο Τάκη Και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο.
Όπως επισημαίνουν, οι δασμοί που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε προϊόντα από την Ευρώπη, απειλούν άμεσα την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγών. Το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα τυροκομικά προϊόντα, το κρασί, τα αποστάγματα, το μέλι και άλλα σημαντικά εξαγώγιμα αγαθά της χώρας μας, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά, πλήττοντας χιλιάδες παραγωγούς και επιχειρήσεις.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που πλήττει άμεσα κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της διεθνούς οικονομικής αστάθειας.
Επιπλέον, αναφέρουν πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναλάβει δράση για να προστατεύσουν τα παραγόμενα προϊόντα τους μέσω αντιμέτρων, διπλωματικών διαβουλεύσεων, κρατικών ενισχύσεων ή συμφωνιών με εναλλακτικές αγορές, συνδυάζοντας διπλωματικές προσπάθειες και αναζήτηση συμμαχιών για να προστατεύσουν τα αγροτικά τους προϊόντα και να διατηρήσουν την εμπορική ισορροπία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση αναλώνεται σε γενικολογίες και δεν προσφέρει σαφείς απαντήσεις, ενώ επισημαίνουν ότι με τη συμμετοχή της χώρας στην «ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση», δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και εξαγωγών, δεν γίνεται αναφορά σε φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις ή διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ η φράση ότι «η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει με σχέδιο και υπευθυνότητα» είναι περισσότερο επικοινωνιακή παρά ουσιαστική, καθώς δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Τονίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση δείχνει να επαναπαύεται σε μια γενική ευρωπαϊκή λύση, χωρίς να διασφαλίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις – ειδικά οι μικρομεσαίες – δεν θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της εμπορικής κρίσης. Οι Έλληνες εξαγωγείς, ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν άνισο ανταγωνισμό, καθώς χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο ή ακόμα και ορισμένες ασιατικές αγορές μπορούν να διατηρήσουν χαμηλότερες τιμές και ευκολότερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.
Επισημαίνεται ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν και παλαιότερα δασμούς σε πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά εξαιρέθηκαν ορισμένα, όπως η ελιά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα οποία αποτελούν βασικά προϊόντα εξαγωγής για την Ελλάδα. Η εξαίρεση αυτή ήταν θετική για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς τους προστάτευσε από άμεσες επιβαρύνσεις στις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, ενώ επιτράπηκε η συνέχιση του εμπορίου σε αρκετά ευνοϊκότερο πλαίσιο από άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα
Ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές θέτουν επίσης το ζήτημα ότι η απουσία στρατηγικής και ενεργειών θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το σύνολο των παραγωγικών φορέων και συνολικά την ελληνική οικονομία.
Τέλος, ζητούν από τους Υπουργούς να απαντήσουν για την στρατηγική της κυβέρνησης, για τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει, για διπλωματικές ή εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ώστε να εξαιρεθούν συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα από τους επιβαρυντικούς δασμούς, για πολιτικές και μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων εξαγωγέων, ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα.