Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Πώς επηρεάζουν την Ελλάδα οι δασμοί Τραμπ και τα αγροτικά προϊόντα

spot_img

Περίπου το 31% των εξαγωγών μας, δηλαδή, 600 -700 εκατ είναι από αγροδιατροφικό τομέα, δηλαδή, ελιές επιτραπέζιες ελαιόλαδο, antipasti (δηλ. πριν το γεύμα, μικρές μπουκίτσες), γαλακτοκομικά (κυρίως φέτα,γιαούρτι) με το κρασί να είναι κάτω από το 25 εκατ. ευρώ. Δε σημαίνει ότι είναι μια αμελητέα ποσότητα” τονίζουν ειδικοί των εξαγωγών, “καθώς πίσω από τους αριθμούς κρύβονται παραγωγοί και περιοχές”. Ίσως να επηρεαστούν περισσότερο τα εξαγώγιμα όπως η φέτα , οι ελιές, οι κοσμπόστες φρούτων και λιγότερο το βαμβάκι, καθώς θα υποστούν επιπλέον δασμολόγηση ύψους 20%. Για την φέτα οι ΗΠΑ αποτελούν την 5η σημαντικότερη αγορά του εξωτερικού. Από την άλλη το βαμβάκι που είναι εξαγώγιμο προϊόν αλλά με χρηματιστηριακό πρόσημο αναμένεται να επηρεαστεί στο ελάχιστο κατά τους ειδικούς. Μάλιστα είχε γίνει γιαυτό ειδική αναφορά στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο στην Καρδίτσα.

Αυτό που ήταν γνωστό και αναμενόταν εδώ και μήνες από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ – δηλαδή η ανακοίνωση των δασμών που επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής στα εισαγόμενα προϊόντα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις εξαγωγές και της χώρας μας – πήρε σάρκα και οστά.

Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τα ποσοστά των δασμών που θα επιβάλει η χώρα του στις εισαγωγές ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, 34% στα προϊόντα από Κίνα, 24% στα προϊόντα από Ιαπωνία, 20% στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 32% στα προϊόντα από Ταϊβάν και 31% στα ελβετικά.

Του Ντίνου Μακά

Ανακοίνωση της ΕΚΕ

Άγριοι δασμοί στις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδακίνου στις Η.Π.Α.
Μεγάλο χτύπημα δέχονται οι εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας ροδακίνου (αλλά και
φρουτοσαλάτας όπως και συνολικά τα κατεψυγμένα φρούτα) από τους δασμούς που
ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Οι Η.Π.Α. είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για τις εξαγωγές μας αφού εκεί εξάγεται
περισσότερο από το 20% των προϊόντων μας, αξίας 100.000.000€.
Θυμίζουμε ότι οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500.000.000€ περίπου, και
εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα
αντικατάστασης αυτής της αγοράς.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ. Η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου. Διαβεβαιώνουμε τους συνεργάτες μας ότι οι προσπάθειές μας στο νέο δυσμενές και εχθρικό περιβάλλον θα ενταθούν για να διατηρήσουμε το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ, περιμένοντας τη λήξη αυτού του άδικου εμπορικού πολέμου.
Στο μεταξύ, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR που θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ

Με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος,τον Ιανουάριο του 2025, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 784,3 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1,0 δισ. ευρώ.

Η προτεινόμενη λύση: «Καταγραφή των αναγκών μας για εισαγωγές και παραγωγή των προϊόντων αυτών»

Η επείγουσα ανάγκη για ισοσκελισμό του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών, επιβάλει καλό σχεδιασμό και υλοποίηση πρακτικών ώστε να υποκατασταθούν τα προϊόντα που εισάγουμε, με ανάλογα που παράγουμε. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr προτού καταθέσει την πρόταση του. «Στα τρόφιμα – ποτά πραγματοποιούμε εξαγωγές αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Όμως είμαστε αναγκασμένοι να εισάγουμε προϊόντα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, του πρωτογενούς τομέα για να μπορέσουμε να τα μεταποιήσουμε και να τα εξάγουμε. Χρειάζεται καταγραφή του τι εισάγουμε από το εξωτερικό και να παράγουμε τα προϊόντα αυτά στην Ελλάδα. Π.χ. πρώτες ύλες για τον πρωτογενή τομέα. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να καλλιεργήσουν αυτά τα προϊόντα, ώστε να κλείσει η ψαλίδα του αρνητικοί ισοζυγίου».

Η προτεινόμενη λύση επιβάλει αφού ολοκληρωθούν οι καταγραφές των αναγκών της χώρας μας για εισαγωγές, το κράτος να δώσει κατευθύνσεις, ώστε να ξεκινήσει παραγωγή των προϊόντων και αγαθών που προμηθευόμαστε από ξένες αγορές.

Η συνεισφορά των εξαγωγών στην οικονομία του κράτους

Τα 49,9 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγών το 2024 και τα 4,09 δισ. ευρώ εξαγωγών τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, είναι νούμερα που καταδεικνύουν από μόνα τους το μέγεθος της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι κάθε 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών ετησίως, σημαίνει και μια μονάδα αύξησης του ΑΕΠ της χώρας μας. Όπως εξηγεί ο κ. Διαμαντίδης, 2,5 δισ. επιπλέον στο κράτος για να μειώσει φόρους και να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη χωρίς να δανειστεί.

Μόνο που οι ΗΠΑ είναι πλέον μόλις το 25% της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κίνα είναι κοντά στο 20%. Η Ευρώπη στο 17%. Σε πραγματική αγοραστική δύναμη οι τρεις πόλοι είναι ακριβώς ισοδύναμοι. Το 1-3% του Παγκόσμιου ΑΕΠ που απειλεί με εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ, είναι σημαντικό, αλλά πεπερασμένο.”

Πηγή: mkdn.gr

ΖΩΝΤΑΝΑ η ΗΜΕΡΙΔΑ με LIVE-STREAMING 11/4

Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση 11/4/2025 του agroekfrasi.gr θα μεταδοθεί ζωντανά με LIVE STREAMING ! Την Παρασκευή 11/4 απόγευμα στις 17:00 με 18:00 μέσα από την έκθεση Freskon-Helexρo ΘΕΣ/ΚΗ.

Δείτε το πρόγραμμα:

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ