(φωτο:Όγκος εισαγωγών σιταριού παγκοσμίως (σε εκατομμύρια μετρικών τόνων)
![](https://agroekfrasi.gr/wp-content/uploads/2025/02/εικόνα-2.png)
Μειωμένες ενδέχεται να είναι οι παγκόσμιες εισαγωγές σιταριού φέτος, λόγω:
- της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης χωρών, όπως η Κίνα
- του ισχυρότερου δολαρίου
- της υψηλότερης παραγωγής σε εθνικό επίπεδο από τις χώρες
Η χαμηλότερη κινεζική κατανάλωση αναμένεται να πλήξει τους Αυστραλούς αγρότες,
που ολοκλήρωσαν τη συγκομιδή μιας σοδειάς- ρεκόρ και βασίζονται στη ζήτηση της
Κίνας τα τελευταία χρόνια.
Η Κίνα αναμένεται να αγοράσει λιγότερο από το ήμισυ του περυσινού όγκου κατά τους
πρώτους 6 μήνες του 2025, ενώ η αύξηση της ζήτησης είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στην Ινδονησία, τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή σιταριού στον κόσμο, και την Αίγυπτο, τον υπ’ αριθμόν 3 αγοραστή, όπως αναφέρουν εταιρίες επεξεργασίας, έμποροι και
αναλυτές στο Reuters.
ΣΤΟ +2,6% Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η παραγωγή σιταριού της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί έως τον Ιούνιο του 2025 κατά 2,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Το USDA ανέφερε επίσης ότι οι εισαγωγές κατά την περίοδο
αυτή μπορεί να μειωθούν κατά 37% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σε 8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Οι μειούμενες εισαγωγές θα λάβουν χώρα εν μέσω περιορισμού των παγκόσμιων αποθεμάτων, με το USDA να αναμένει ότι τα αποθέματα θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η κατανάλωση σιταριού μπορεί επίσης να υποχωρήσει από τους μεγάλους αγοραστές λόγω
της χαμηλότερης ανάπτυξης, με την οικονομία της Κίνας να αναμένεται να φρενάρει το 2025, ενώ η ανάπτυξη της Ινδονησίας είναι στάσιμη και το ΑΕΠ της Αιγύπτου το 2023-24 αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα.
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
Η παραγωγή ρυζιού στην Ινδονησία αναμένεται να ανακάμψει φέτος, αφού το φαινόμενο Ελ Νίνιο δυσκόλεψε την καλλιέργεια πέρυσι, με την κυβέρνηση να προβλέπει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί σε 32,8 εκατομμύρια τόνους, από 30,62 εκατομμύρια τόνους το 2024. Αυτό βοηθά τους μεταποιητές τροφίμων να στραφούν ξανά στο τοπικά παραγόμενο αλεύρι ρυζιού, αντί για το εισαγόμενο σιτάρι.
Οι αιγυπτιακές αγορές σιταριού επίσης φαίνεται πως θα μειωθούν φέτος. Η κρατική Mostakbal Misr αγόρασε 1,267 εκατ. τόνους στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, προμηθεύτηκε άλλους περίπου 250.000 τόνους τον Ιανουάριο. “Ο μεγάλος εισαγωγέας, η Αίγυπτος υποφέρει από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με την ανάπτυξη να είναι χαμηλή και η χώρα να χρειάζεται χρηματοδότηση από τους Άραβες για τις αγορές σιταριού”, δήλωσε Γερμανός έμπορος σιτηρών. Ο μεγάλος αγοραστής της Μέσης Ανατολής, το Ιράκ, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού, λόγω του πλεονάσματος 1,5 εκατομμυρίου τόνων από μια εξαιρετική συγκομιδή.
Πηγή: Fnb daily, Reuters, USDA