Σεμινάριο με θέμα την εφαρμογή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.- Καναδά (CETA) και τη σημασία των γεωγραφικών ενδείξεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα.
Ειδικότερα, η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη ομάδας εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας και επικεντρώθηκε στα προϊόντα με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), όπως η φέτα, το κρασί, η σαμπάνια και το προσούτο. Στο σεμινάριο συμμετείχε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ως προσκεκλημένος της Πρέσβειρας του Καναδά, Α.Ε. Anna-Karine Asselin.
Οι ειδικοί ανέλυσαν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η CETA για τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. σε αύξηση εξαγωγών προς τον Καναδά μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο προβληματισμός για την προστασία της φέτας. Ειδική αναφορά έγινε στις προκλήσεις που προκύπτουν από καναδικά προϊόντα που φέρουν την ίδια ονομασία, γεγονός που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν για ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον τομέα της τυροκομίας. Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία εξαγωγής στον Καναδά